Епизод II: Красавиците и ерудитите на Слави срещу Големия брат

Започват големите Междутелевизонни войни, в които на ринга (екрана) се изправят риалити красавици, отличници, семейства, съквартиранти и квинтетни звезди
3 окт 2005 17:25,
Епизод II: Красавиците и ерудитите на Слави срещу Големия брат
Комбинация от красавици и отличници ще се бори с "хубостта" на Големия брат, олицетворявана отчасти от Хубавата Елена. Снимки и колаж: Tialoto.bg, tv.com
Стартирането на първия сезон на Биг Брадър миналата година промени завинаги телевизионния пазар у нас и това не е тайна за никого. Учудващо бе защо на конкуренцията й трябваше цяла година, за да се задейства на пълни обороти.

Нова телевизия беше достатъчно смела и бърза да заложи на този силно гледаем продукт и прибра съвсем заслужено мизата от успешната си инвестиция.

Шокът за конкурентите бе изненадващо неочакван. Ефектът от ударната вълна бе толкова силен, че държавната национална телевизия дори изпадна в нокдаун.

Единствената медиа, която можеше да се противопостави на Големия брат, логично бе bTV. Заразена обаче с отвъдеокеанско високомерие и седейки на лаврите на Шоуто на Слави, което й донесе статута на номер едно в праймтайма и забавния сектор, телевизията на Мърдок остави нещата така. Единствената крачка, която можеше бегло да се подскаже за готвенето на бъдещ ответен удар, бе смяната на управляващия директор Светлана Василева. Нейната позиция бе поета едновременно от Вики Политова, която до този момент бе търговски директор на bTV, и кадъра от БНТ Апостол Пенчев.

Чак при започването на „Стар академи“ през пролетта (отново по Нова телевизия) bTV сякаш се събуди от летаргичния сън, в който бе изпаднала.

Медиата обаче чисто рефлективно възложи на Слави да отвърне срещу новата риалити поредица. Залагайки на ефекта от вълшебната пръчица за преобразяване, двете телевизии се заеха да ваят звезди.

Финансовите резултати в приходите от реклами ясно показват кой е печеливш от сблъсъка. За първото полугодие на тази година Нова телезизия бележи почти 60% ръст на приходите, а тези на bTV паднаха с 10%, спрямо същия период на миналата година, показват данни на Market Links.

Успехът на първите сезони на Биг Брадър и Стар академи доведоха до идеята, че конкурентен вариант на подобни скъпоструващи продукции не може да бъде импровизирана пет-звездна групичка пеещи млади хора, независимо, че зад гърба й стоят професионалисти. От bTV осъзнаха, че трябва да се налеят много пари, за да има конкурентен продукт.

В стил bTV, контра ударът бе дълго обмислян, а организирането на шоуто логично бе възложено на фирмата на Слави Трифонов - „7/8-ми“. Според данни на bTV, в наричания от тях социален експеримент – риалити шоуто „Красавицата и отличникът“, са инвестирани над 2 млн. лв. Концепцията е сблъсъкът между красотата и интелигентността и какво може да се роди от това. Актуално за България, тъй като умните хора (мъже) се приемат като аутсайдери, ако имат само чиста интелигентност, несъчетана с пазарен (тарикатски) нюх. Поредицата започва ексклузивно днес, две седмици след старта на Биг Брадър 2.

С променена визия и концепция излиза като втори ударен отряд срещу Биг Брадър и Файв Старс.

От медийната битка за надмощие между двете частни национални телевизии печеливш ще бъде естествено зрителят. Защото и останалите телевизии се решиха да инвестират сериозно в програмните си схеми. Дори стартираха и няколко нови телевизионни канала с претенция за извършени сериозни инвестиции. Като GTV, а отделно се очаква да почне и ТВ 7, зад която ще стоят лица като Диляна Грозданова и бившият програмен директор на Нова телевизия Олга Лозанова.

Но истината е, че благодарение на Биг Брадър, печелившите са доста повече.

Оживлението предизвикано на рекламния пазар е повече от осезаемо. Риалити героите и ситуациите предизвикаха и истински бум в Интернет потреблението и културата. Създадени са стотици уеб страници, форуми и блогове, посветени на риалити шоутата. Медиите също се вкопчиха бясно в апетитните риалити мръвки, след като се оказа, че Зара, Найден, Светльо, Марин и Мариела вдигат тиражите.

Тепърва ще се види и ефектът в мрежата от "Красавицата и отличникът".

Печеливш в първия рунд е Нова телевизия. Втората битка предстои. Чакаме и още играчи. Не ни остава нищо друго освен да седнем и да гледаме Междутелевизионни (риалити) войни.


Спонсорирано съдържание