Кадафи може да залее Либия с кръв

Диктаторът разполага с химическо оръжие, с много конвенционални оръжия
Обновена: 24 фев 2011 19:23 | 24 фев 2011 17:09, Елка Василева
45
Кадафи може да залее Либия с кръв
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Народният комитет на Либия за обща сигурност призова протестиращите да предадат оръжието, а също да предоставят на властите информация за лидерите на въстанието, съобщи либийската държавна телевизия.

В замяна за информацията властите обещаха солидна парична награда, предаде РИА Новости.

Засега не е ясно дали тези мерки ще могат да повлияят върху ситуацията в страната.

В момента Либия е разделена на две части. Разбунтувалите се превземат все повече градове и настъпват към столицата Триполи, където са съсредоточени верните на Муамар Кадафи наемници.

Столицата засега е в ръцете на либийския лидер. За да защитят столицата, властите събират няколко хиляди чужди наемници, пише „Ню Йок таймс“.

По думите на очевидци чуждите наемници са разположени покрай пътищата към Триполи.

Още по темата

Според някои жители на града сформирането на тази армия сочи, че въстанието навлиза в решителната си фаза: Кадафи иска максимално да укрепи столицата, която е неговият опорен пункт.

Ройтерс съобщава за свидетелства, според които Кадафи започва да губи контрола и над западната част на страната.

Някои наблюдатели обаче не дават оптимистична оценка за шансовете на опозицията.

Либийският лидер никога не се е доверявал на собствените си военни, подозирайки ги винаги в готовност да извършат метеж.

Затова в продължение на 41 години управление 50-хилядната либийска армия оставаше лошо въоръжена и слабо обучена и нейната подкрепа няма да помогне на демонстрантите.

За разлика от Египет и Тунис, където военните обърнаха гръб на диктаторите и с малко кръв взеха властта след началото на народните протести, в Либия ситуацията е различна.

Армия не е способна да вземе властта, тъй като на страната на Кадафи са прекрасно въоръжени военизирани подразделения – така наречените революционни народни комитети, наброяващи 120 000 подготвени бойци.

„Кадафи може да воюва толкова, колкото поиска, той може да залее Либия с кръв“, са убедени експертите.

Родовите кланове, чиято подкрепа Кадафи купуваше през цялото си управление с петролни пари и с държавни длъжности, подкрепиха протестните настроения в източната част на страната.

Там се намират основните петролни залежи, Кадафи няма да се откаже от петролните милиони и това означава, че когато протестите в западната част бъдат окончателно потушени, „с огън и меч“ Кадафи ще тръгне да установява своя ред на изток, пише ИТАР-ТАСС.

Жителите на Бенгази, където опозицията победи, качиха в интернет видео, в което се показва оръжие, с което е стреляно срещу мирното население.
 
Западът си спомни за химическото оръжие в Либия и се опасява, че властите ще го използват срещу протестиращите.

Западните страни са обезпокоени от методите на борба на Кадафи с демонстрантите и се опасяват, че той няма да се спре пред употребата на химическо оръжие.

Правителството на Кадафи не е унищожило големи запаси иприт и други бойни отровни вещества, твърди „Уолстрийт джърнъл“.

Поради това Вашингтон е разтревожен от тяхната по-нататъшна съдба и се опасява, че те могат да бъдат използвани в ситуация, в която Либия все повече потъва в хаос. 

„По думите на представители на САЩ Триполи разполага също така с остарели ракети Scud B, 1 000 тона полуобогатена уранова руда и огромен арсенал от обикновено оръжие, което преди Кадафи изпращаше на бунтовниците в страни като Судан и Чад“, пише изданието.

Западната преса отбелязва, че фактически едва сега Европа вижда плода от своите усилия, след като снабдяваше полковник Кадафи с оръжие дълги години.

От Италия той купуваше хеликоптери, от Малта – огнестрелно оръжие, от Германия – комуникационни средства.

След отмяната на ембаргото през 2004 г. много страни от ЕС доставяха на либийския диктатор оръжие и военна техника, което сега той обръща срещу своя народ, пише „Шпигел“.

Според общи европейски данни само през 2009 г. страните от ЕС са продали на диктатора оръжие за 344 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
някои преди 13 години
абе тоя както гледам снимката вече дал фира--пожалтял като лимон
43
1
 
1
 
! Отговори
Хъш преди 13 години
То и Хитлер нямаше да даде властта в Германия, ако не го бяха принудили. Това са самозабравили се хора, които са се взели за много велики. Няколко дни преди падането на Берлин, Хитлер набира в армията си младежи и деца. Доста плашещо е до какво би прибегнал Кадафи ако бъде притиснат до стената.
42
0
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 13 години
А ако в България дойде диктатор който подтиска народа и потъпкцва правата ни ние се вдигнем на бунт, ти него ли ще подкрепяш?
41
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
До 41По тая логика щом сталинистите са били против Хитлер значи са били добри така ли?А ако подкрепим Кадафи, хората който мразят Кадафи на чия страна ще минат, на наша или на ислямиситите?Ислямисите ше има да викат - вижте братя мулимани, злите западняци подкрепят вашия подтисник.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом ислямистите са против Кадафи, значи той е на прав път.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След 20 години когато *** станат достатъчно много и се вдигнат да правят революция срещу българското правителство и тях ли ще подкрепяме.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"май има много наемници и в опозицията, а"Май няма.
37
1
 
4
 
! Отговори
Хъш преди 13 години
А нима Кадафи не се изживява като вожд на революция? Значи, на него му е позволена въоръжена борба, а срещу него не може. Май е време ти да помислиш.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
май въобще не си на ясно какво пишеш и защо. като не разбираш нещо не го коментирай. прочети, помисли, ако можеш и тогава прави глупости. това е най-глупавата съпоставка за която знам!
35
3
 
5
 
! Отговори
Хъш преди 13 години
Тези, които защитават действията на Кадафи като законни действия на властта срещу въоръжени бунтовници, могат да кажат същото и за действията на Османската империя срещу Априлското въстание. Ами, ако я нямаше тази въоръжена съпротива, нямаше да се предизвикат последващите събития и освобождението на България. Мисля, че важният въпрос е доколко една власт е прекрачила общочовешките и морални закони и норми.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичко започва от САЩ и техните птролни интерси в тази държава. гадните американци отдавна се чудят как да спртнат интрига и да заграбят каквото могат от тази и от останалите държавици, които на последък изведнъж станаха размирни. бъди сигурен, че никой от западните правителства и САЩ не им дреме какво става с либийците, а от скока на цената на петрола някой здраво се обогатява, ама здраво! май има много наемници и в опозицията, а май и голяма дезинформация течепо медийте. хубаво е да се мисли..
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Поради това Вашингтон е разтревожен от тяхната по-нататъшна съдба и се опасява" ..... Ama razbira se, Vashington e mnogo raztrevojen, silno se nadqvat plana im na destabilizacia da bude uspeshen i da namerqt povod da armiqta si "na pomost" v egypt.... gadni amerikanci
32
2
 
5
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Господа!Светът навлезна в нов етап на своето развитие,характеризиращ се с необратими политически и природни процеси.В контекста на това, е недопустимо този самозабравил се диктатор да бъде допуснат в новото време.Този човек със санкции няма да го стреснете,а най-много да го подтикнете към още по-големи жестокости.Необходимо е следното:В името на всички онези които бяха убити от ръката на този човек, и в името на всички онези които тепърва ще бъдат погубени от него, да се проведе тайна нощна въздушна операция по неутрализирането на този звяр. Няма място в новото време за него,особено след като публично ви се изплю в лицето и ви нарече наркомани,които трябвало да бъдат екзекутирани.Благодаря
31
5
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Защо някои не могат да проумеят, че като са против Кадафи, реално подкрепят пъкления план на крайните ислямисти"Защо повечето хора не могат да разберът че като подкрепят Кадафи, реално подкрепят радикалния ислям?Радикалния исля за да вирее и за да набира последователи има нужда от враг. Затова ислямистите винаги се пръкват в страни в които е имало диктатор или някаква друга форама подтисничество. Хората което искат да се бият срещу диктатора се присъединяват към ислямистите.
30
4
 
1
 
! Отговори
jdfhkk преди 13 години
Защо някои не могат да проумеят, че като са против Кадафи, реално подкрепят пъкления план на крайните ислямисти, които са организатори на тези бунтове за да свалят режимите и уж тези страни да се демократизират, а целта им е да се управляват от ислямистки партии, които обединени да нападнат Израел. Крайните ислямисти са от кръга на уахабитите, от които е и Бен Ладен и многократно са заявявали че тяхната цел е да унищожат Израел, а една такава война ще прерасне в световна.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи, колкото и лош диктатор в момента трябва да бъде подкрепен за да се неутрализира плана на ислямистите да завладеят тези страни. Обикновените хора се надъхват че се борят срещу диктаторите, но реално изпълняват плана на Антихриста, точно както го е описал Нострадамус. Лошото е, че ако сега не се спре тоя заговор нещата отиват на зле.
28
3
 
0
 
! Отговори
kflhp преди 13 години
До 28Точно казано
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо някои не могат да проумеят, че като са против Кадафи, реално подкрепят пъкления план на крайните ислямисти, които са организатори на тези бунтове за да свалят режимите и уж тези страни да се демократизират, а целта им е да се управляват от ислямистки партии, които обединени да нападнат Израел. Крайните ислямисти са от кръга на уахабитите, от които е и Бен Ладен и многократно са заявявали че тяхната цел е да унищожат Израел, а една такава война ще прерасне в световна.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Кадафи е добър човек. Върна ни медиците."Ако аз те отвлека, измъчвам те 8 години, и те освободя срещу откуп от 300 милиона, това добър човек ли ме прави?
25
0
 
0
 
! Отговори
slavi преди 13 години
Там ли сте работили?Аз съм бил там шест години.