Кадафи може да залее Либия с кръв

Диктаторът разполага с химическо оръжие, с много конвенционални оръжия
Обновена: 24 фев 2011 19:23 | 24 фев 2011 17:09, Елка Василева
45
Кадафи може да залее Либия с кръв
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Народният комитет на Либия за обща сигурност призова протестиращите да предадат оръжието, а също да предоставят на властите информация за лидерите на въстанието, съобщи либийската държавна телевизия.

В замяна за информацията властите обещаха солидна парична награда, предаде РИА Новости.

Засега не е ясно дали тези мерки ще могат да повлияят върху ситуацията в страната.

В момента Либия е разделена на две части. Разбунтувалите се превземат все повече градове и настъпват към столицата Триполи, където са съсредоточени верните на Муамар Кадафи наемници.

Столицата засега е в ръцете на либийския лидер. За да защитят столицата, властите събират няколко хиляди чужди наемници, пише „Ню Йок таймс“.

По думите на очевидци чуждите наемници са разположени покрай пътищата към Триполи.

Още по темата

Според някои жители на града сформирането на тази армия сочи, че въстанието навлиза в решителната си фаза: Кадафи иска максимално да укрепи столицата, която е неговият опорен пункт.

Ройтерс съобщава за свидетелства, според които Кадафи започва да губи контрола и над западната част на страната.

Някои наблюдатели обаче не дават оптимистична оценка за шансовете на опозицията.

Либийският лидер никога не се е доверявал на собствените си военни, подозирайки ги винаги в готовност да извършат метеж.

Затова в продължение на 41 години управление 50-хилядната либийска армия оставаше лошо въоръжена и слабо обучена и нейната подкрепа няма да помогне на демонстрантите.

За разлика от Египет и Тунис, където военните обърнаха гръб на диктаторите и с малко кръв взеха властта след началото на народните протести, в Либия ситуацията е различна.

Армия не е способна да вземе властта, тъй като на страната на Кадафи са прекрасно въоръжени военизирани подразделения – така наречените революционни народни комитети, наброяващи 120 000 подготвени бойци.

„Кадафи може да воюва толкова, колкото поиска, той може да залее Либия с кръв“, са убедени експертите.

Родовите кланове, чиято подкрепа Кадафи купуваше през цялото си управление с петролни пари и с държавни длъжности, подкрепиха протестните настроения в източната част на страната.

Там се намират основните петролни залежи, Кадафи няма да се откаже от петролните милиони и това означава, че когато протестите в западната част бъдат окончателно потушени, „с огън и меч“ Кадафи ще тръгне да установява своя ред на изток, пише ИТАР-ТАСС.

Жителите на Бенгази, където опозицията победи, качиха в интернет видео, в което се показва оръжие, с което е стреляно срещу мирното население.
 
Западът си спомни за химическото оръжие в Либия и се опасява, че властите ще го използват срещу протестиращите.

Западните страни са обезпокоени от методите на борба на Кадафи с демонстрантите и се опасяват, че той няма да се спре пред употребата на химическо оръжие.

Правителството на Кадафи не е унищожило големи запаси иприт и други бойни отровни вещества, твърди „Уолстрийт джърнъл“.

Поради това Вашингтон е разтревожен от тяхната по-нататъшна съдба и се опасява, че те могат да бъдат използвани в ситуация, в която Либия все повече потъва в хаос. 

„По думите на представители на САЩ Триполи разполага също така с остарели ракети Scud B, 1 000 тона полуобогатена уранова руда и огромен арсенал от обикновено оръжие, което преди Кадафи изпращаше на бунтовниците в страни като Судан и Чад“, пише изданието.

Западната преса отбелязва, че фактически едва сега Европа вижда плода от своите усилия, след като снабдяваше полковник Кадафи с оръжие дълги години.

От Италия той купуваше хеликоптери, от Малта – огнестрелно оръжие, от Германия – комуникационни средства.

След отмяната на ембаргото през 2004 г. много страни от ЕС доставяха на либийския диктатор оръжие и военна техника, което сега той обръща срещу своя народ, пише „Шпигел“.

Според общи европейски данни само през 2009 г. страните от ЕС са продали на диктатора оръжие за 344 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
slavi преди 13 години
До 22.Работил съм в завод 51 шест години.Още има няколко Българи там.
23
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Отявлен кръволок,психопат и масов убиец на собствения си народ!Ето това е другаря Кадафи!
22
4
 
6
 
! Отговори
bg преди 13 години
Kadafito e pich.
21
0
 
4
 
! Отговори
varna преди 13 години
някой има ли информация за бени уалид в либия завод 51
20
1
 
3
 
! Отговори
lkgjdj преди 13 години
Има един начин да се отстрани полковника - чуждестранна интервенция, но тогава резултатът ще е не 1000 убити, а 10 по 1000 или повече.
19
5
 
13
 
! Отговори
kidgklk преди 13 години
Кадафи е добър човек. Върна ни медиците. Без него в Либия ще настане ПЪЛЕН ХАОС. Аз ги познавам арабите. Или ще имат диктатор, или диктатор като Хомейни. Грешка няма. Ислямът ги принужждава към "ПОКОРСТВО". Те от друго не разбират. Това се отнася за целия арабски, мюсулмански свят. Живял съм в арабска страна и го твърдя убедено. В арабският свят, демокрация от типа на европейската е НЕВЪЗМОЖЕН, поне 100, или 200 години напред
18
7
 
5
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Мислиш ли че на тоя бедуин психопат може да се разчита да пази европа а на НАТО не?
17
4
 
7
 
! Отговори
ринго преди 13 години
ако дойдат фанатици ислямисти на власт на Запада ще им се стъжни най напред на италианците които са зависими 90% от енергийните доставки от Либия.Никой още не знае кой помпа напрежението в арабският свят.Хайде бе господа журналисти кажете кой е призрака на народната революция .У нас бяха Джуров Младенов и Луканов ..и докъде я докарахме с нежната ни революцийка? До креатура на червената буржуазия цели 20 години.
16
3
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
От коит тях? Злите Юдео-масоно-илюминато-марсиянци?
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти или си от тях, или си много проС. :)
14
0
 
7
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Само дето намериха цетрофуги за обогатяване на уран. Това "Строго Секретно" и Майкъл Мур винаги пропускат да го споменът. Просто така от разсеяност, главата им е препълнена с трудовете на Маркс и не остава място за такива дребни детайли.
13
3
 
8
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Ама неее. Българите са умни. Не вярвайте на абсолютно нищо от юдео-масоно-марсияските медии, но вяравайте сляпо, безрезервно, безкритично във всичко което идва от държавната телевизия на Кадафи, защото държавната телевизия на диктаторските страни е най-сигурния източник на информция.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и Саддам навремето имаше оръжия за масово поразяване, нали така казаха по CNN - после с лупа ги търсиха и не можаха да ги намерят...Ае! Свършиха балъците - един Витали ви остана. :)
11
4
 
7
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Ако Кадафи е толкова добър защо армията се обръща срещу него. И защо е обявил всички журналисти за терористи, и се опитва да предотврати излизането на всяка друга информация освен неговата държавна телевизия, относно слуюващото се в Либия?Много му е удобно така, той да обявява кои са добрите и кои лошите и да не пуска никой да види какво реално се случва.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който не целува ръка да целува *** . Кадафи тези мързели дето си ги създал благодарение на Петрола и Мошенническият ти талант искат да ти се изсерат на главата за благодарност че без да работят си живееха доста добре. Затова покажи им верният път затова задето се продадоха на разните там фалшиви религиозни водачи и терористични образувания . Дай им Газ до дупка . Или ти или те .
9
1
 
7
 
! Отговори
Тео преди 13 години
Радва ме, че българинът може да мисли и да чете истината между тоновете откровени лъжи и *** с които е заливан.Защо ли обаче се оставяме винаги да ни управляват ***?
8
0
 
9
 
! Отговори
миличка преди 13 години
Ми да я залее, най-после ще направи услуга на света
7
2
 
7
 
! Отговори
Бил съм там! преди 13 години
Който е писал този материал, не знае , но повтаря врели - некипели.В източната част на Линия - Киренайка с главенград Бенгази има малко петрол в областа Серир!Този петрол се изнася по петролопровод в град Тобрук, към Египетската граница.Големите залежи са на юг от големия залив Сирт.От къде е родом Муамар Ал Гадафи?Който не знае, да попита еврейчето Соломончо, което Кадафи държа 2 часа да виси (като марсол) пред палатката му, преди да го пуснат.Вижте в мапс.гугъл, за да се ориентирате.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако бунтовниците не получат военна подкрепа отвън...жална им майка.
5
6
 
15
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
"Разбунтувалите се превземат все повече градове и настъпват към столицата Триполи"Пълни глупости!!Даже обратното!!Със всеки ден Кадафито възвръща позицитте!Абе айде телевизията манипулирана,ама нета още не можете!!Ние не четем само Днес.бг!!!