Кадафи може да залее Либия с кръв

Диктаторът разполага с химическо оръжие, с много конвенционални оръжия
Обновена: 24 фев 2011 19:23 | 24 фев 2011 17:09, Елка Василева
45
Кадафи може да залее Либия с кръв
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Народният комитет на Либия за обща сигурност призова протестиращите да предадат оръжието, а също да предоставят на властите информация за лидерите на въстанието, съобщи либийската държавна телевизия.

В замяна за информацията властите обещаха солидна парична награда, предаде РИА Новости.

Засега не е ясно дали тези мерки ще могат да повлияят върху ситуацията в страната.

В момента Либия е разделена на две части. Разбунтувалите се превземат все повече градове и настъпват към столицата Триполи, където са съсредоточени верните на Муамар Кадафи наемници.

Столицата засега е в ръцете на либийския лидер. За да защитят столицата, властите събират няколко хиляди чужди наемници, пише „Ню Йок таймс“.

По думите на очевидци чуждите наемници са разположени покрай пътищата към Триполи.

Още по темата

Според някои жители на града сформирането на тази армия сочи, че въстанието навлиза в решителната си фаза: Кадафи иска максимално да укрепи столицата, която е неговият опорен пункт.

Ройтерс съобщава за свидетелства, според които Кадафи започва да губи контрола и над западната част на страната.

Някои наблюдатели обаче не дават оптимистична оценка за шансовете на опозицията.

Либийският лидер никога не се е доверявал на собствените си военни, подозирайки ги винаги в готовност да извършат метеж.

Затова в продължение на 41 години управление 50-хилядната либийска армия оставаше лошо въоръжена и слабо обучена и нейната подкрепа няма да помогне на демонстрантите.

За разлика от Египет и Тунис, където военните обърнаха гръб на диктаторите и с малко кръв взеха властта след началото на народните протести, в Либия ситуацията е различна.

Армия не е способна да вземе властта, тъй като на страната на Кадафи са прекрасно въоръжени военизирани подразделения – така наречените революционни народни комитети, наброяващи 120 000 подготвени бойци.

„Кадафи може да воюва толкова, колкото поиска, той може да залее Либия с кръв“, са убедени експертите.

Родовите кланове, чиято подкрепа Кадафи купуваше през цялото си управление с петролни пари и с държавни длъжности, подкрепиха протестните настроения в източната част на страната.

Там се намират основните петролни залежи, Кадафи няма да се откаже от петролните милиони и това означава, че когато протестите в западната част бъдат окончателно потушени, „с огън и меч“ Кадафи ще тръгне да установява своя ред на изток, пише ИТАР-ТАСС.

Жителите на Бенгази, където опозицията победи, качиха в интернет видео, в което се показва оръжие, с което е стреляно срещу мирното население.
 
Западът си спомни за химическото оръжие в Либия и се опасява, че властите ще го използват срещу протестиращите.

Западните страни са обезпокоени от методите на борба на Кадафи с демонстрантите и се опасяват, че той няма да се спре пред употребата на химическо оръжие.

Правителството на Кадафи не е унищожило големи запаси иприт и други бойни отровни вещества, твърди „Уолстрийт джърнъл“.

Поради това Вашингтон е разтревожен от тяхната по-нататъшна съдба и се опасява, че те могат да бъдат използвани в ситуация, в която Либия все повече потъва в хаос. 

„По думите на представители на САЩ Триполи разполага също така с остарели ракети Scud B, 1 000 тона полуобогатена уранова руда и огромен арсенал от обикновено оръжие, което преди Кадафи изпращаше на бунтовниците в страни като Судан и Чад“, пише изданието.

Западната преса отбелязва, че фактически едва сега Европа вижда плода от своите усилия, след като снабдяваше полковник Кадафи с оръжие дълги години.

От Италия той купуваше хеликоптери, от Малта – огнестрелно оръжие, от Германия – комуникационни средства.

След отмяната на ембаргото през 2004 г. много страни от ЕС доставяха на либийския диктатор оръжие и военна техника, което сега той обръща срещу своя народ, пише „Шпигел“.

Според общи европейски данни само през 2009 г. страните от ЕС са продали на диктатора оръжие за 344 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
13
 
! Отговори
западняк преди 13 години
До 4. анонименОчевидно си забравил, че точно в цивилизован Париж полицията не си поплюваше когато смаза протестите не на французите а на арабите. Арабите бяха с голи ръце, а полицията как действаше-с голи ръце, а? Ами ако тогава арабеските имаха калашници...полицията как щеше да дества?
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pravilno e da pita6 ne ako arabeski se byntyvat a ako francyzite go praviat .. Ne zabraviai 4e v civilizovanite strani takuv rezim kato tam e nevuzmozen. Kadafi v libia e predstavitel na vsi4ki vlasti vzeti zaedno. Formalno ima imat niakakvo ypravlenie no realno vsi4ko e v rucete na tozi tip. Da sravniava6 svobodna i demokrati4na Francia sus toia diktat tam e vse edno da vika6 4e vsi4ki planeti v slun4evata sistema sa ednakvi.
2
5
 
27
 
! Отговори
западняк преди 13 години
"Западните страни са обезпокоени от методите на борба на Кадафи с демонстрантите и се опасяват, че той няма да се спре пред употребата на химическо оръжие. "Тия от запада, слепи ли са? Какви демонстранти?-с калашници. Ами , че такива на всякъде по света се наричат бунтовници. Я да ги питам, тия от запада: Ако в Париж, арабеските се бунтуват и стрелят с калашници...Саркози, какво ще направи, какви методи ще приложи? Може би ще им пее шансони? Едва ли.
1
8
 
12
 
! Отговори
bo преди 13 години
malele kak 6te go demokratizira edin samoletonosa4 ..