Сирийската опозиция настоява за незабавна външна намеса

Редовната армия отново навлезе в предградия на Дамаск
16 мар 2012 17:14, Елка Василева
28
Сирийската опозиция настоява за незабавна външна намеса
Сирийската армия отново навлезе в предградия на Дамаск. Снимка: архив, Reuters

Сирийски части започнаха днес операция срещу дезертьори от армията, укрили се в някои от предградията на столицата Дамаск, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти. Това са първите сблъсъци в Дамаск, след като армията успя в края на февруари да прочисти района на голям Дамаск от активни противници на режима.

Престрелките, продължили до тази сутрин, избухнаха броени часове преди началото на мощна вълна от протести в редица големи градове, започнали след голямата петъчна молитва.

Протести има в Алепо, в провинциите Хама и Хомс в централната част на страната и в Дераа на юг, където бяха дадени първите изстрели и първите жертви в сирийския конфликт. Редица райони в Дераа са обкръжени от пехотни и бронетанкови части на редовната армия.

Още по темата

Сирийските части използват и снайперисти. Престрелки между редовни армейски части и подразделение на Свободната сирийска армия избухнали тази нощ и в провинция Деир аз Зур покрай границата с Ирак. Продължава и офанзивата на армията в района на Идлиб, в северозападната част на страната.

Сблъсъците в Дамаск показват постоянно променящия се характер на сирийския конфликт, посочва АП. Бунтовниците отварят нови фронтове в момента, в който режимът насочи вниманието си към друга точка на страната. Според активист на опозицията, цитиран от АП, Свободната сирийска армия системно прилага тактиката на "новите фронтове". Според Франс прес въоръжената сирийска опозиция е преминала към "партизанска война" с бързо придвижване на малки въоръжени групи от един район в друг.

По призив на ръководството на продемократичната опозиция в Сирия участниците в днешните протести трябва да отправят призив "за незабавна военна намеса на арабските държави и мюсюлманските страни в целия свят", предаде АФП. Сирийската опозиция все по-упорито настоява за външна намеса.

Досега външната подкрепа, предимно от петролните монархии в района на Залива, се ограничава със спорадични доставки на оръжие за опозицията, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ ЧУДЕСНО ЕЙ СЕГА ИДВАТ РУСНАЦИТЕ...
23
3
 
7
 
! Отговори
ГШ ВС РФ преди 12 години
Погледнете в Google Earth, Сирия и град Тартус (Тartus). Там е нашата военна база. Нека да видим как ще ни изгонят от там.И напишете в GOOGLE _ "ГШ ВС РФ" за да ни стане по-ясно.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Следващата новина сигурно ще бъде,че сирийските войски начело с Асад ядат малки деца. Пропагандаторската еврейска машина нещо се изчерпа май?
21
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 24 - гриза си го и пак има достатъчно за да ти го отперя, а ти няма какво да гризеш защото още при раждането са ти го отхапали.
20
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 23 ти го гризеш от както си се родил , но си толкова *** че не се усещаш.
19
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 12 години
За разлика от преди, американците се ограничават само с коментари. Защото Сирия не е Египет, Либия и други *** арабески. Сирия е модерна светска държава, с руски военни бази на своя територия. Този път подстрекателите от САЩ и Израел ще гризнат дръвцето.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало тъпанара с *** мозък да си чул нещо да е казал Израел за Сирия , не ви ли писна да плещите глупости.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано Иран да снабди Башар Асад с крилати балистични ракети,може и с ядрени боини глави които асад да насочи към ядрения реактор в димона на територията на Изрел и веднага ще спрат всякакви терористични акции и метежи на територията не само в Сирия ,а и изобщо в Близкия изток и Персийския залив,че и по целия свят
16
8
 
2
 
! Отговори
mimosa55 преди 12 години
Геноцид....Башар
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смях
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 4 пълен *** , първо имаш крайно грешна представа за света , болен мозък и второ защо си мислиш че имаш по голямо право от самите сисрийци да искаш каквото и да е , известно ли ти е какво е мнението на сирийците които са у нас , ако не ти известно разходи се в този слънчев мартенски ден и си купи един дюнер в Центъра на София после приказвай врели некипели.
13
9
 
2
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
*** работа!!!
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрахте ли че когато щатите имат вътрешни проблеми- безработица, икономически упадък-липса на растеж, сриване на богатството на средната класа-жилищните проблеми, се хвърлят усилия да се прехвърлят проблемите навън- финансиране на терористи(опоцизия) в други държави- Русия, Сирия,Афганистан. Целта е да живне малко икономиката им -оръжейна промишленост и да се прехвърли горещия картоф на друг.Ще направят и война разбира се с Израел в Близкия Изток
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласен съм да се изпрати отряд 'АЛФА' и кръвопролитията ще спрат.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква глупава пропаганда се лее само. Ние овце ли сме, та така ни обиждате. Наистина защо скривате демонстрациите против чуждите командоси, които пребивават на територията на Сирия. Водили партизанска война. Е много добре подготвени нещо. Цирк някакъв разиграват. Ама заради този цирк, "мирните" командоси избиха 47 жени и деца и се опитаха да ги припишат на Асад. Грозно деяние. Явно са се опитали да завземат някоя правителствена сграда и да поискат помощ, като "легитимно правителство". Втори опиъ
9
4
 
38
 
! Отговори
Мен преди 12 години
А защо не казвате вчера колко хора са излезли да подкрепят Башар? Защо не кажете, колко сирийци си искат президента и не ви щат измислената демокрация? Вчера се навърши една година,откакто подкупените чужди агресори навлязоха в Сирия. Хората излязоха в подкрепа на Асад, но журналята не го отразиха.Промивате мозъците на хората с лъжи . Това журналистите действат като терористите , промиват ти мозъка и те тъпчат с гнусни лъжи. И са убиици , убиват истината. То това Сирия си е жива медийна война
8
1
 
4
 
! Отговори
Hubavo e da se vidi преди 12 години
samvoin.blog.bg/politika/2012/03/08/bylgariia-za-mir-v-siriia-i-iran-preskonferenciia-bta.916656
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На терористите нещо им се подпали г-зеца!
6
4
 
23
 
! Отговори
sombody преди 12 години
Koq oposizia?Dezertiorite i teroristite li? tezi koito ubivat jeni i deza, tazi oposizia li настоява за незабавна външна намеса ?
5
5
 
35
 
! Отговори
:)))) преди 12 години
Нашите *** не съобщават истината-колко терористи има изловени,изтребени и предали се!Тази новина не е изненада,пари им на убийците на деца и цивилни.