Ожесточени боеве се водят в Дамаск

Сраженията са около централите на силовите ведомства
Обновена: 19 мар 2012 14:49 | 19 мар 2012 12:38, Елка Василева
21
Ожесточени боеве се водят в Дамаск
Сирийският град Хомс. Снимка: архив, Reuters

Сражения избухнаха в западния квартал на сирийската столица Дамаск Меза, където са разположени централите на силовите ведомства.

Представител на опозицията заяви пред телевизия „Ал Джазира“, че при боевете с бунтовниците силите на реда и военните части са понесли загуби. Сраженията започнаха още в ранните сутрешни часове.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека 18 войници от силите на президента Башар Асад са били ранени при сраженията. Центърът описва престрелките като "най-тежките и най-близките до центрове на силите за сигурност в Дамаск от началото на революцията" преди една година.

По-късно взривове от гранати и автоматични откоси се чуха в кварталите Кабун и Хараста при изхода на столицата, както и в редица съседни предградия. Според опозиционни източници над 200 войници от Трета механизирана бригада, която е дислоцирана в Каламун, са преминали в редиците на опозиционната Сирийска свободна армия.

Сега сирийските сили за сигурност провеждат операции по претърсване и арести в Меза. Жител на Дамаск заяви, че столицата "прилича на казарма" след изпращането на големи военни части в нея.

Още по темата

През януари бунтовниците от Свободната сирийска армия за кратко успяха да вземат под контрол няколко предградия на Дамаск. В Меза се проведоха големи антиправителствени акции.

Изостря се положението и в два други града - Рака и Деxр аз Зур, където бунтовниците превзеха редица квартали и блокираха пътища със свои барикади. Те нападат войниците, които охраняват държавни учреждения, партийни офиси и учебни заведения. От Алепо и Дамаск се изпращат военни подкрепления.

Вчера при експлозията на кола бомба в град Алепо загинаха двама души и 30 бяха ранени.

Ден преди това най-малко 27 души бяха убити и 97 ранени след два взрива в сирийската столица.

Държавната телевизия на Сирия нарече случилото се терористични нападения. Опозиционни активисти обаче обвиниха властите в организирането на експлозиите с цел дискредитиране на опозицията, посочва Би Би Си.

Президентът Башар Асад с всички сили се опитва да потуши започналото преди година въстание, което първоначално беше мирно и насочено към демократизиране на страната. След твърдия отговор на властите обаче то все повече приема облика на яростна въоръжена борба.

Самият президент Асад настоява, че правителствената армия воюва срещу „въоръжени бандити, опитващи се да дестабилизират Сирия“.

По приблизителни данни на ООН в страната за изминалата една година са загинали над 8000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Кой пръдна преди 12 години
Точно трима терористи са били - двамата са убити, единия заловенV След като хората от жилищния блок са избягали, части от Сирийската армия са атакували и потушили "въстанието". Голям майтап сте това журналистите. Някой пръдне и вие говорите за сражения, за война. Спрете да раздухвате нещата. Четем и други, реалните новини.
19
1
 
2
 
! Отговори
Още Сирия не е падна преди 12 години
Човечеството ще преживее много катаклизми и много бурни събития. Ще се променя и съзнанието на хората. Ще дойдат тежки времена, хората ще се разделят на групи по вяра. Ще дойде на света най-старото учение. Питат ме: Скоро ли ще дойде това време? Не, не скоро. Още Сирия не е паднала. (Красимира Стоянова, Истината за Ванга)
18
1
 
3
 
! Отговори
мирко преди 12 години
E сега вече е момента на инвестиращите в недвижими имоти да купуват имоти в Сирия на изгодна цена :) Да не стане обаче така, че сирийците да реват после за Асад! Попитайте Израел!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирийска Новинарска Агенция - sana.sy/index_eng.html - за който иска новини от извора а не интерепретации на западни медии
16
1
 
11
 
! Отговори
jan преди 12 години
до 14Светът е пълен с мистика и необясними неща - не само в Русия. Всички властимащи имат едно наум, когато предприемат нещо голямо. Ако искаш прочети за индианците хопи в северна Америка. А най фрапиращият случай е бил Хитлер с неговият окултизъм. До простосмъртните като мен и теб достигат само трохички.Официалната наука отрича всичко, което не може да обясни, защото ще им падне реномето. Така е по-удобно. А това за Ванга беше на български - доста отдавна го четох.
15
0
 
11
 
! Отговори
brb преди 12 години
Абе новинари... хайде посочвайте си източниците. То телефоните още работят. А и таз снимка хайде престанете да я тиражирате и копирате че чак я научихме наизуст. Нито е от Хомс нито от Дамаск нито е от тази седмица.
14
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жан руснаците са си мистици по рождение , имат си генно обременяване , всеки народ си е луд по своемо , но да си дойдеме на думата , явно четеш много руски сайтове , те са се побъркали на тема Ванга и там се тирижира какво ли не , дълбоко се съмнявам от всико което се пише че го е казала , да има и 1% истина.
13
1
 
8
 
! Отговори
jan преди 12 години
до 9Тя и Курск преди 20 г не е знаела какво е, но е казала, че ще потъне и хората са се смели. Градът Курск не потъна, ама подводницата е на дъното. Така че, по-добре да се надяваме, че лошите предсказания ще бъдат от несбъдващите се.
12
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11 кого да мачка Асад бе *** народа си ли ., егати *** има тука.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Русия отказала да cдаде Сирия за 5 милиарда долара" блогът на zahariada. "Нашите източници ни казват, че руското правителство категорично отказва парите, които бяха предложени от Бахрейн, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Оман." тея камилари или не са в час за разценките или са слънчасали:))))Между другото "Ожесточени боеве се водят в Дамаск" си е чист фишек. Нищо подобно, Асад вече контролира положението! Мачкай Асад!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в крайна сметка метежа не е възстание нали?или за кучета и котки може а за прасета и араби - не?
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 8 тя има ли нещо за което да не се изказвала баба ти Ванга , нищо че понятие си няма къде се намира Сирия
8
3
 
8
 
! Отговори
jan преди 12 години
дежурният има мозък , за разлика от тебе.Какво беше казала Ванга -- че третата св. война ще започне след падането на Сирия. При толкова пари, оръжие и наемници сигурно ще падне. И след това - не ми се мисли какво ще стане. Защото планетата е пренаселена, и това е начин населението да бъде редуцирано до около 500 милиона. Природните изкопаеми, водата -свършват. А 8 милиарда и много замърсяват.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 6 кажи им го народите от тези страни защото те сами си го направиха това.
6
4
 
11
 
! Отговори
Саддам Кадафи преди 12 години
Каквото стана в Ирак и Либия, това следва и в Сирия.....десетки хиляди убити, разрушена инфраструктура и повсеместна бедност....Така и не се научиха във Вашингтон, че западния тип демокрация е неприложим в тези страни и освен диктатура, няма друг работещ режим.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото повече оръжие доставят на антиправителствените формирования, толкова повече сражения ще има и повече загинали. В крайна сметка изхода е ясен - след като доставят прекалено много оръжие на антиправителствените формирования, с решаващата подкрепа на авиацията на НАТО, властта ще падне, както стана в Либия. Въпросът е какво ще стане след това. Като гледаме какво стана в Афганистан, Ирак и Либия, нищо добро не чака Сирия.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя дежурния пак се обади с текстчето си , явно дните на Асад са преброени , ще станеме свидетели на резонансен ефект , колкото повече дезертьори толкова по бързо ще падне , а после не знам , дано обществото им е узряло за това което ги чака.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Войната на САЩ в Близкия Изток е за долараНо зад всичко това е голямата битка за долара на САЩ. През последните години списъкът на страните, които са основните купувачи на злато на световния пазар, съвпада със списъка на онези, които говорят за необходимостта от нова резервна валута, която ще замени долара. Ще припомним, че още през 2000 г. Ирак започна да продава своя нефт на търгове не за долари, а за евро. И агресията на САЩ срещу Саддам не закъсня. С последвалата 10-годишна война Ирак беше унищожен, неговият нефт беше заграбен и отново се търгува с долари. Всъщност сега никой не знае колко нефт се добива в Ирак, колко се изнася и колко струва.Същото се отнася и за нефта на Либия. Веднага щом Кадафи изяви намерения да се откаже от долара в търговията на своя нефт и газ и да премине даже към златно покритие като изгради общоафрикански валутен съюз, последва агресията срещу него. И сега не е ясно колко нефт се добива в Либия и от кого. Но ясно е, че там има над 12 000 американски войници, които контролират добива на нефт. Нищо друго не ги интересува.Това означава, че бягството от долара в търговията с нефт и преминаване към други валути или злато, става преломен момент. Така е и с Иран.През януари Индия съобщи, че води преговори с Иран за отказ от долара в търговията между двете страни и ще купува ирански нефт, въпреки ембаргото на САЩ. Освен това Индия подписа търговски договор с Китай за използване във взаимната търговия на юана.През март 2011 г. премиерът Вен Цзябао заяви, че Китай повече няма да трупа активи в долари. На 26 октомври Китай и Япония преминаха в пряката си търговия към юани и йени, без да използват долара. Китай е най-големият търговски партньор на Япония. Два дни по-късно Иран и Китай подписаха договора за разширение на търговията и за съвместни инвестиции. Те няма да се осъществяват в долари и евро.Три дни по-късно президентът на САЩ Обама подписа закон за налагане на санкции на банките, работещи с Иран. Няколко дни по-късно - на 7 януари, беше съобщено, че във взаимната си търговия Русия и Иран заменят американския долар със свои валути.Това означава нещо много важно - че никакъв ирански нефт няма да се продава за долари и за евро.Междувременно Индия и Япония също се договориха да използват своите валути във взаимната търговия.И така, списъкът на страните, които не използват вече долари в своите разчети и търговия, е голям. Светът се приближава към момента (не е изключено вече да го е преминал), в който икономически и политически ще бъде по-изгодно да не използва долара, а своите валути, обвързани с юана. Това вече е смърт за клептокрацията в САЩ.Освен това Китай, Русия, Индия и Иран са крупни притежатели на физическо злато и едновременно крупни негови производители. Никой от тях не е съюзник на САЩ. И всички те имат дългосрочни отношения помежду си.Това означава, че противостоенето на САЩ с Иран, не само в Ормузкия пролив, е битка за долара. САЩ готвят война, въпреки че доларът вече е мъртъв. Това е надеждата им да излязат от гроба. Онова, което става в Ормузкия пролив, даже да има големината на няколко американски самолетоносача, е нищо в сравнение с онова, което се крие във водите на световната политика и финанси. Евреите искат "демократизират" Сирия и да получат още един тил за своята армия, която ще може по-сериозно да влияе на евентуалните военни действия против Иран. Катастрофата е неизбежна. Следим за действията на Русия и Китай...
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата... без думи!
1
4
 
30
 
! Отговори
Пацо преди 12 години
Е остана ли още некой зажмал, дето да не е разбрал още кой срещу кого воюва в Сирия?Къв ще да е Асад, ама тея, дето са се завлекли у Сирия с оръжие да свалят режима, нищо добро нема да донесат на народеца там! Каква ще да е диктатура ще е по-добра от ислямистката касапница, която ги чака ако падне тази власт! Да гледат Либия и да и правят сметката - по-добре всички мъже и жени да грабват ножове и вилици и да изринат тая гад, отколкото да чакат демокеация от уахабитски колячи...!