Западът се разтревожи заради химическите оръжия на Башар Асад

Те може да станат причина за предприемане на военна намеса в Сирия
Обновена: 31 май 2012 15:08 | 31 май 2012 15:03, Елка Василева
44
Западът се разтревожи заради химическите оръжия на Башар Асад
Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества. Снимка: архив, Reuters

Международни войски може да се намесят в Сирия, ако възникне опасност сирийските запаси от химически оръжия да попаднат в ръцете на терористи при падане на режима на президента Башар Асад, заявиха западни дипломатически източници, цитирани от британския в. "Дейли телеграф".

Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества зарин, иприт и нервно-паралитичния VX-газ. Западът се тревожи за сигурността на тези боеприпаси, ако режимът на Асад падне от власт или загуби контрол върху обектите, където се съхраняват материалите.

Според цитираните от вестника източници въстанието в Сирия засега вероятно не представлява заплаха за съществуването на режима, но ако това се промени, международната общност ще трябва да предотврати възможността химическите оръжия да попаднат в опасни ръце.

Има информация, че Ал Кайда, която е обвинявана за извършени напоследък бомбени атентати в Сирия, вкарва свои агенти в страната от съседен Ирак. Шиитската екстремистка групировка Хизбула отдавна поддържа присъствие в Сирия и е близък съюзник на Асад.

Сирия подобно на Израел не е подписала конвенцията за химическите оръжия от 1997 г., нито е член на Организацията за забрана на химическите оръжия, която проверява запасите от тези оръжия. Според външни експерти сирийската програма за химически оръжия датира от 70-те години на 20 век и е сред най-напредналите в Близкия изток. Предполага се обаче, че Асад не притежава биологични оръжия, отбелязва вестникът.

Американският конгресмен от Републиканската партия Майк Роджърс каза по Си Ен Ен, че САЩ имат информация за най-малко десетина склада с "много сериозни запаси от химически оръжия" в Сирия.

Смята се, че един от тези обекти е военният комплекс "Ал Сафир" близо до град Алепо. Според сп. "Джейнс интелиджънс ривю" сателитни снимки на мястото "предлагат съществени доказателства, че Сирия поддържа и продължава да усъвършенства програма за химически оръжия", посочва "Дейли телеграф".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вземете един по-различен сценарии от Холивуд, много се повтаряте. Кво стана с химическите оръжия в Ирак?! Мръсни гадове !!!
37
0
 
6
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Когато на САЩ и Великобритания им беше нужен повод да влязат в Ирак, те също така "откриха" там химическо оръжие. Сетне се оказа, че няма, но работата вече беше свършена. Така че ако не беше общата позиция на Русия и Китяй против военна мамеса в Сирия, досега да са влезли и там.
36
0
 
14
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НИ преди 11 години
пълно информационно затъмнение в БЪЛГАРИЯ-НАБЛЮДАТЕЛИТЕ НА ООН СА УСТАНОВИЛИ БЕЗПЕКУСЛОВНО ЧЕ ИЗБИТИТЕ В РАЙОНА НА ХУЛА СА ИЗБИТИ ОТ ТАЛИБАНИТЕ ЗАЩОТО НЕ СА ИСКАЛИ ДА СЪТРУДНИЧАТ НА ТЕРОРИСТИТЕ. НОВИНАТА БЕШЕ СЪОБЩЕНА ЕДНАКРАТНО ПО БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО СЛЕД КОЕТО ПОСЛЕДВА ПЪЛНО ИНФАРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ-ВЪНШНО ОФИЦИАЛНО КАНИ ТАЛИБАНИ В БЪЛГАРИЯ. ТОТАЛНО НИ ЛЪЖАТ И СКРИВАТ ИСТИНАТА. ОСТАВКА НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР. БЪЛГАРИЯ В ЗАГОВОР С ТАЛИБАНИ.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tiq sa ebati nagglite tipove , samo izmisleni pri4ini si tarsqt, predi 6tqha da vlizat da go svalqt , sega 6te vlizat za6toto gi bilo strah da ne padne !
34
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Може би спасението идва от "сатаната"(Р-36) и на-ново начало?
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петре - информацията ти май не е от най-актуалните. Арбалетите са под същите регулации като огнестрелното ловно оръжие.Томас - хората чакат на господ вече хиляди години и гледай на кво дереже сме. Тоя господ, където ще дойде да ни оправи проблемите са го измислили тия измамници които ни експлоатират вече хилядолетия. Нека те светна нещо за бог, което едва ли ти бъде пояснено от юдейо-християнството - бог не работи за нас а ЧРЕЗ НАС. Предизвикателството е за нас, твоя господ е измислица :)
32
1
 
9
 
! Отговори
Хитър Петър преди 11 години
Най-добрият начин да се убие американският посланник в България е като се използва оръжие разрешено от закона. Такова прецизно оръжие е арбалета с оптически прицел. Мощната система за прицелване и безшумността на изстрела правят арбалета едно от най-добрите оръжия за убийство разрешени от закона. Арбалетите се продават в почти всеки оръжеен магазин както и стрелите за тях. Необходимо е да се набележи пътя на движение на посланника както и броя на охраната му. Най-добрият вариант е с 3-*** стрелци
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе то и Ирак имаха химическо оръжие ама каква стана тя , стана едно американско нахлуване и стотици хиляди избити невинни иракчани
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Западът се разтревожи заради химическите оръжия на Башар Асад" -А,те неговите химически оръжия са като на Саддам Хюсеин... имагинерни...
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАТО първо да каже с какви бомби превзе Триполи, и тогава да търси нероден Петко у Сирия. Алчният запад е готов да използува всякакви клевети и лъжи за да зароби наново човечеството. Край на независимите държави. Поиграха си с раздаване на "демокрация и човешки права" 80-90 години и айде у колониите. Такива статии като горната само за ***, каквито българите не сме
28
2
 
19
 
! Отговори
Т. Живков преди 11 години
През войната между Иран и Ирак, поради добрите отношения с арабите, България продаваше оръжие и на двете страни, това което не могат да го направят дори и евреите.
27
1
 
15
 
! Отговори
Томас преди 11 години
ако някои си мислят, че запада отива за добро да хвърля бомби - много се лъже. Целта е унищожаване на държави, за да бъде наложен по-лесно новия световен ред - диктатурата водена от антихрист. За щастие обаче Бог ще я унищожи.
26
4
 
4
 
! Отговори
кнор преди 11 години
Боже,а колко са арабухите?И ,освен това визирам не само Сирия ,а всички упоменати долу арабски страни-милионно *** море!!!!
25
0
 
24
 
! Отговори
Т. Живков преди 11 години
Там живеят 2 млн православни християни с които имаме една вяра, с Израел нямаме нищо общо.
24
18
 
2
 
! Отговори
knor преди 11 години
Боже,каква любов към сирийската страна!Все едно ,чувам Т.Ж.!Той така любеше всички арабски и африкански братя!Какво ви става ,бе хубаво,че си е там Израел,за баланс!Жалко само,че няма как да разхвърли някое и друго бомбе наоколо!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** - Садам ИМАШЕ химическо оръжие, което САЩ му продаваха, барабар с инструкциите къде в Иран да го пуска.
22
0
 
24
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Абе и за Садам беха сигурни, имаха секакви сведения и снимки, че складовете му са пълни с химически, бактериологически и ядрени оръжия, па после се оказа пълна измама. Ще си измислят какво ли не, сума народ ще изтрепат и ще го препишат на Асад, но ще си намерят повод да влязат там с оръжие.Начи много кофти, ако Ал Кайда вземе властта, ама ние ще помагаме всячески Асад да падне! Това ако не е подигравка с интелекта на публиката, ***!
21
1
 
19
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Западът се тревожи само за собствения си търбух и собствения си джоб!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха би се получило интересно - то се е видяло, че Асад няма да го оставят на мира ционистите, та в момента в който режима му падне, ракетите с химически оръжия политат към изсраел, а ако те отвърнат ще атакуват "освободена от Асад" Сирия и така наречените "дорбри борци за свобода"...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако има химически оръжия да ги насочва срешу израел .