Сирийските бунтовници: Започна битката за освобождение на Дамаск

Армията на Асад обаче заяви, че преследва терористи
Обновена: 18 юли 2012 15:04 | 18 юли 2012 09:02, Елка Василева
46
Сирийските бунтовници: Започна битката за освобождение на Дамаск
Сирийските бунтовници са започнали битка за Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските бунтовници заявиха, че са започнали битка за освобождение на Дамаск, където се водят тежки боеве с участието за пръв път на хеликоптери на редовната армия, предадоха Франс прес и ДПА.

"Битката за освобождението на Дамаск започна и боевете ще спрат едва след падането на столицата", заяви говорител на опозиционната Свободна сирийска армия. В изявление се посочва, че бунтовническата армия започва настъпление на широк фронт, наречено "Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия".

Боевете съвпадат с 12-ата годишнина от идването на власт на президента Башар Асад след кончината на баща му Хафез Асад.

Още по темата

Военен говорител обаче заяви, че армията контролира ситуацията и "преследва терористи, които се укриват в жилища и джамии" в Дамаск. Министърът на информацията Омран Зуби пък заяви, че медийните съобщения не отразяват ситуацията на място.

"Някои въоръжени лица проникнаха в Дамаск, но силите за сигурност ги обградиха и се справиха с тях. Някои от тях се предадоха, а други избягаха пеша или с коли и стрелят във въздуха, за да плашат хората", заяви министърът.

От неделя се водят боеве в редица квартали на столицата, които се определят от опозицията като повратна точка в бунта. Днес за пръв път влязоха в действие хеликоптери, които обстрелват бунтовнически квартали в Дамаск.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека в днешните боеве из цяла Сирия са загинали най-малко 35 души. Сред убитите има 16 цивилни, от които 7 в Дамаск, както и 14 войници и петима бунтовници.

Сирийският президент Башар Асад е предислоцирал част от войските си от Голанския район към Дамаск и други зони в Сирия, където се водят боеве, заяви шефът на израелското военно разузнаване генерал Авив Кошави. Според генерала сирийският режим няма да оцелее, а съюзниците на Дамаск - "ливанското шиитско движение Хизбула и Иран се подготвят за падането на Асад".

Избягалият от Сирия на 6 юли сирийски генерал Мунаф Тлас обяви, че се намира в Париж и обвини сирийските власти, че носят основната отговорност за сегашната криза в страната. По негови думи "сирийските военнослужещи са принудени да воюват, престъпвайки принципите си".

"Силно желая да спре проливането на кръв и страната да излезе от кризата чрез фаза на конструктивен преход, който гарантира на Сирия нейното единство, стабилност и сигурност, както и легитимните стремежи на народа й", пише Тлас в декларация до медиите с днешна дата.

Миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Тлас активно изгражда контакти със сирийската опозиция.

Генерал Мунаф Тлас е най-високопоставеният сирийски офицер, който дезертира. Той е от общността на мюсюлманите сунити, които са мнозинство в Сирия. Тлас е бивш близък приятел на Асад и е командвал бригада на Републиканските гвардейци - една от най-добре въоръжените части в сирийската армия, която е доминирана от членове на сектата на алевитите на Асад. Бащата на Мунаф Тлас, Мустафа Тлас, е бил министър на отбраната от началото на 70-те години до 2004 г. и е бил довереник на бащата на Башар Асад - предишния сирийски президент Хафез Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Дядо ви преди 11 години
Не бойте се, деца! Битката за Дамаск завърши, преди да е започнала. Утре правителствените сирийски войски ще прочистят и Халеп от турските наемници, а от там до границата с Турция е само 60 км. След границата следва областта Хатай, която е бивша сирийска територия и която Сирия не признава за турска. Може да последва и освобождение на Хатай.
34
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
До 38 Атентата срещу фюрера е бил на 20 юли и както винаги неуспешен
33
0
 
1
 
! Отговори
Българофил преди 11 години
По Риа Новости предаваха как Сирийската Армия гони и бие терористите из цял Дамаск , и как тези главорези бягат като уплашени плъхове и се крият по джамиите из града .Хора не вярвайте на Еврейско Американски осведомителни агенции всичките те лъжат и манипулират общественото мнение .
32
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
от 80 000 християни са остали (доскоро)400.
31
2
 
3
 
! Отговори
едно към едно преди 11 години
"Битката за столицата, решителната битка, е започнала в Сирия", заяви Лавров пред репортери в Москва.ТИ ЛАВРОВ СИ ЗНАЕЛ ЗА СТАВАЩОТО.За кой ли път вие руските ешкенази ще предадете тези които са ви вярвали.То не бяха сърби, то не бе Ирак , то не бе Либия.МНОГО СКЪПО С ЖИВОТА СИ СА ПЛАТИЛИ ТЕЗИ КОИТО СА ВИ ПОВЯРВАЛИ
30
1
 
10
 
! Отговори
АЛТАИР преди 11 години
нападението е извършено от израелски безпилотен самолет.ДАТАТА НА НАПАДЕНИЕТО (18 юли) НЕ Е ИЗБРАНА СЛУЧАЙНО На тази дата започва юдейското въстание срещу Рим.На тази дата е извършен атентата с/у Хитлер.На тази дата е предаден гр.Търново от евреите.ДНЕС ИЗРАЕЛ ОБЯВИ ВОЙНА НА СИРИЯ.ЕДВА ЛИ ВЕЧЕ НЯКОЙ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ ИРАН ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСКИТЕ ИШКЕНАЗИ ЩЕ ГЛЕДА БЕЗУЧАСТНО СТАВАЩОТО В СИРИЯ.ВОЙНАТА ЗАПОЧНА.ИДВА ВРЕМЕТО НА АРМАГЕДОН.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радикалните сунитски ислямски главорези и всякаква друга *** от терористи събрана от кол и въже ще срещне достойния ответ на истинските сирийци,които защитават страната си.Християните биват преследвани и убиване.Само в Хомс от 800 000 християни са останали 400 или по-малко,ходи се от врата на врата,единствената им надежда е да достигнат места,където има правителствени войски.Правителство,което защитава християните как е по-лошо от Катар и Саудитска Арабия ?
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Около 3000 сирийски граждани водени от 2-*** бригадни генерали,преминаха през нощта на територията на Република Турция,напускайки диктаторския режим!Краят на диктатора Асад е все по-близо,дано има по-малко невинни жертви само.
27
3
 
15
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Изпепели ислямистките плъхове,Асад !!!
26
3
 
11
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смажи ги,Башар !!
25
5
 
10
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Ако тия бандити превземат дамаск и победят в Сирия то ще можем да се поздравим с още един бастион на ,,Ал каеда" близо да Европа.Къде ще е следващия удар на ,,Ал Каеда" ? Може би в България?
24
0
 
6
 
! Отговори
Лейтенант преди 11 години
Малко си се объркал не знам с кого мислиш че разговаряш,но не съм човека от по ранната ти кореспонденция....аз съм си с този псевдоним...и съм друг човек.....А що се отнася до Арабската пролет,това може да го каже само човек с къса памет.....МОже да се изброят поне още една дузини пролети през годините където,са се намесили САЩ...не знам защо,но са си харесали пролетта като сезон.Няма лошо,но след пролетта идва много горещо лято ,много тъжна есен и много студена зима! ;)
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29, това че пишеш под различни псевдоними защитавайли лъжите си те прави да изглеждаш жалък като партиен секретар по време на национализацията
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Сирия има гражданска война и това е жестоката реалност. Арабската пролет в средиземноморските арабските страни не е реализирана от наемници на цру - това би могъл да го каже само един самозабравил се полковник от кгб и да бъде повтаряно от неграмотните му почитатели.
21
2
 
4
 
! Отговори
Лейтенант преди 11 години
Гражданска война на раменете на наемници от ЦРУ,Блекуотър и Ислямски фондации.....абе каквото и да говорим информационната дезинформация е толкова плътна че даже комустическите режими от близкото минало щяха да си водят записки по пропаганда и контрол! ха ха ха Споко демократ съм....но съм леко загрижен за съдбата на американците, някой ден като техните ислямски братя се обърнат пак против тях!
20
0
 
3
 
! Отговори
до 23, 26 преди 11 години
Ти си доста ***. Или в първите си училищни години. НСС никъде не споменава в коментара си, че това става около Сирия. Двата американски самолетоносача са в Персийския залив, а руските кораби са в Средиземно море. Имаше опит да ти се обясни, че двата сходни факта се интерпретират съвършрно фриволно, по метода на двойния аршин. За да разбереш - едно и също нещо е лошо, като е руско и добро, като е американско. Трябва да пораснеш още, далеч си под нивото му.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недоспустимо е да се доставят оръжия на диктаторски режим крепящ се на щиковете на войската при положение, че в Сирия бушува гражданска война вече повече от година.
18
2
 
5
 
! Отговори
Лейтенант преди 11 години
26 може ли да ми отговориш на един въпрос......не искам да се заяждам но ми е крайно интересно и чудно ,защо когато американците изпращат кораби където и да е и, в каквито и води да е...това е редно,а когато друга държава придвижи свои кораби някъде това е недопустимо(особено Русия)
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
No24,не мисля че твърдението ти за "голяма" база на Русия в Сирия с 50 моряка е маловажно твърдение, а тъпотията за два самолетоносача на САЩ с придружаващите им кораби е направо груба манипулация от времето на сталин; игнорирането слабо ме интересува, но ЛЪЖИТЕ ме дразнят и на момента ще бъдат изобличавани
16
0
 
6
 
! Отговори
Лейтенант преди 11 години
Сирия ще падне....са казали "демократите".Асад да си ходи.Абе какво ООн бре хора,кви 5 лева...САЩ са новото ООН-Те назначават правителства и формират държави,който не му е изгодно ,не е "демократ"!Защо само си чешете езиците всичко е решено,само че скоро на някой ше му прелее чашата...И най интересното е че ще го доживеем.....