Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси

Те били доставени през Турция, произходът им е неизвестен
Обновена: 1 авг 2012 09:44 | 1 авг 2012 09:43, Елка Василева
63
Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси
Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси и ще ги използва в Алепо. Снимка: архив, Reuters

Свободната сирийска армия се е сдобила за пръв път с преносими зенитно-ракетни комплекси, които са били доставени на бунтовниците през съседна Турция, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на американската телевизия Ен Би Си Нюз.

Опозиционната групировка е получила около двайсет преносими ракетни комплекса. Не е известно точно какъв е техният вид и телевизионният канал не съобщава повече подробности.

Свободната сирийска армия възнамерява да използва преносимите зенитно-ракетни комплекси в борбата със сирийската авиация в Алепо, където през последните дни въздушните удари станаха по-интензивни, а с тях нарасна и необходимостта на бунтовниците от такива оръжия.

Още по темата

Произходът на ракетните комплекси също не е известен. Ройтерс  обаче, позовавайки се на американски правителствени източници, посочва, че арабските правителства, които искат да свалят от власт режима на Башар Асад, в т.ч. Саудитска Арабия и Катар, от седмици настояват сирийските бунтовници да бъдат снабдени с такива ракетни комплекси.

Британският вестник „Гардиън“ пък, позовавайки се на командири от Свободната сирийска армия, пише, че сирийските бунтовници все повече използват иракската тактика да залагат крайпътни бомби във войната си срещу Башар Асад. Неотдавна бунтовниците взривиха танкове, движещи се в дълга колона, които щели да нападнат бунтовниците вътре в град Алепо.

Използването на импровизираните взривни устройства се е засилило през последните месеци, а бойците стават все по-умели в направата им. Иракски бунтовници широко използваха крайпътни бомби в кампанията си срещу американските военни, припомня изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
...руско оръжие (което е и много по-добро)...----------------- Руското оръжие изобщо не е по-добро, то винаги е крадено западно.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak izkam da sam glavnokomadvasht siriiskata armia napravo shte vi razkaja igrata raketni kompleksi li i pepel niama da ostane ot svobodnata paplach.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tia byntovnici nishto poveche ne sa ot razboinici ,da izkarat aviacia i bombandirat nared civilnite da gi predoprediat i da biagat koito ostane za negova smetka kvo se ceremoniat s edna shepa razboinici .
43
0
 
1
 
! Отговори
2012 преди 11 години
КРЕТЕНИЗМА НЯМА ГРАНИЦИ!Ама си мислех , че поне в БГ *** са понамаляли!
42
0
 
0
 
! Отговори
2012 преди 11 години
Изобщо не сте в час!Играта е много по-голяма отколкото си мислите и тъжното е, ЧЕ И НА НАС НЯМА ДА НИ СЕ РАЗМИНЕ!
41
1
 
1
 
! Отговори
ТАКА СИ И МИСЛЕХ.. преди 11 години
.....ЧЕ ЩЕ РЕАГИРА ЗАПАДА!ДОБРЕ Е САМИТЕ АРАБИ ДА ВЗРИВЯТ ОТВЪТРЕ ...Т.Н. "АРАБСКО ЕДИНСТВО"--НА БАЗАТА НА МЪГЛЯВИЯ ....АРАБСКИ СОЦИАЛИЗЪМ", ПОДКРЕПЯН ОТ ИСЛЯМО-ЛЕВИЧАРИТЕ НА ЕВРОПА И РУСИЯ!ВЪОРЪЖАВАНЕТО НА СИРИЙСКАТА ОПОЗИЦИЯ И ХУМАНИТАРНАТА ПОМОЩ....Е ЧУДЕСЕН ХОД НА СВОБОДНИЯ СВЯТ!УМНО МОМЧЕ ИЗЛЕЗЕ ОБАМА!ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАВА!
40
2
 
2
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
От това по-голямо вмешателство във вътрешните работи на една страна здраве му кажи.
39
1
 
0
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ХА...,Стрела - 2М" ли..., 3 или "Игла" - Made - BGq, ли...- ИМА ГИ ВЪВ ВСЕКИ СИРИЙСКИ СУПЕРМАРКЕТ...- АМА НЕ СЕ ЯДЯЛИ, казват някакви си 3 милиона гладни сирийци. Е - "В КОЯ КЪЩА ДАВАТ - КОЛКОТО ХЛЯБА ТОЛКОВА И СИРЕНЕ"...СВИКВАЙТЕ - ИДЕ СВРЪХЛИБЕРАЛИЗМА...!
38
0
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Дообре, д-ре на теоретичните науки, я като ги разбираш тези работи, кажи колко е далекобойността на РПГ? Ще догони ли целта преди да свърши горивото?я сега кажи с какви претоварвания маневрират и бягат от зенитните ракети реактивните изтребители? според теб РПГ може ли и за колко време ще развива тяхната скорост и може ли да маневрира със същите претоварвания.Освен това с радиоуправление може да уцелиш танк, но не и въздушна цел.А бойната част е предназначена за пробиване на броня и няма осколки
37
0
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Пич, помисли малко. защо са всички войни в последните 25г? (тези, в които си се колят за спорта и вярата) Американски интереси: политически, ресурсни, икономически, и нека не забравяме - американския ВПК трябва някъде да си продава ***. американската армия трябва да изразходва оръжията си за да купи нови и така да се върти американската военна икономика. Защо им е на янките да бутат руско оръжие (което е и много по-добро) на "бунтовниците" вместо да шитнат своето - дори парички ще направят
36
1
 
3
 
! Отговори
istanbul1453 преди 11 години
Свободната сирийска армия puuuuuuuuuuu shtom priemate tezi predateli za Свободната сирийска армия mi napravete si i vie takava ' svobodna' armiya
35
1
 
4
 
! Отговори
азз преди 11 години
сега разбрахте ли защо изгърмя фабриката край сливен!и буса натоварен с някакви фоерверки!и къде ще се пласира за употреба...после бг виновна!убити еврей,българско оръжие,продажни депутати....да ни е честита новата година!-аре,слизай пак в мазето,мамо!че иде поредния "дракон"...!и не сваляй каската...
34
1
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
В Иран бомби залагаха "терористите".В Сирия им казват бунтовници.
33
1
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Освен ако не е РПГ с радиоуправление. И де*ил може да модифицира такова.
32
5
 
11
 
! Отговори
Руснак преди 11 години
Абе руснаците защо не махнат Башар и да сложат друг техен си човек на негово място,така хем няма да има кръвополития,хем запада няма как да нахлува в Сирия,толкова ли не могат да се сетят за този сценарии тези руснаци?
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко било лесно да се сдобиеш с ракетни комплекси ?! Утре тия "бунтовници"и авиация ще извадят от ръкава........Да не питаме пък откъде имат толкова пари някакви опозиционери за да си ги купят ? Или са им подарък, но от кого ?!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нина каквито и неща да ръсиш Руско-турската война от 1877-1878 е съгласувана между Русия и останалите Велики сили - Русия получава разрешение от европейските държави да създаде Българска държава. Не претендирам, че ако падне бомба до мен няма да се наакам, но поне за разлика от многото пишлигарци драскащи във форума съм бил в казармата и съм помирисвал барутец, така че, внимавай с квалификациите. Седай да четеш учебници по история, можеш да почнеш с тоя за 10 клас и да градираш знанията.
29
0
 
9
 
! Отговори
Адам Вайсхаупт преди 11 години
Тези опасни оръжия може да се използват за фалшив влаг и после да се обвини сирийското правителство,това като че ли остана единствената възможност,защото наемните терористи явно яко хапват ритник от сирийската армия.Саудитска Арабия,Катар и Турция се използуват като пионки срещу Сирия и после Иран,воъбразявайки си,че ще имат превъзходство после в района.Освен ако лидерите им служат на по-голяма конспирация,която стои над националните интереси на страните им.
28
4
 
2
 
! Отговори
до Нина преди 11 години
Нека го наречем Европейско, просто Русия беше оставена да свърши нещо подкрепено от всички Европейски сили - така е и с останлите Балкански държави и даже с Израел :)
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви Стингерчета, гаранция , че ракетите са руски, вероятно пройзведени в някой бивш сателит. Американците вече не дават тяхно оръжие на разни диваци, даже афганистанската армия изцяло я въоражават с руско оръжие, че не се знае кога ще се обърнат нещата и после няма да е някак си приятно да обясняват защо се стреля срещу каубойте с американко оръжие.