Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси

Те били доставени през Турция, произходът им е неизвестен
Обновена: 1 авг 2012 09:44 | 1 авг 2012 09:43, Елка Василева
63
Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси
Свободната сирийска армия се е сдобила с ракетни комплекси и ще ги използва в Алепо. Снимка: архив, Reuters

Свободната сирийска армия се е сдобила за пръв път с преносими зенитно-ракетни комплекси, които са били доставени на бунтовниците през съседна Турция, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на американската телевизия Ен Би Си Нюз.

Опозиционната групировка е получила около двайсет преносими ракетни комплекса. Не е известно точно какъв е техният вид и телевизионният канал не съобщава повече подробности.

Свободната сирийска армия възнамерява да използва преносимите зенитно-ракетни комплекси в борбата със сирийската авиация в Алепо, където през последните дни въздушните удари станаха по-интензивни, а с тях нарасна и необходимостта на бунтовниците от такива оръжия.

Още по темата

Произходът на ракетните комплекси също не е известен. Ройтерс  обаче, позовавайки се на американски правителствени източници, посочва, че арабските правителства, които искат да свалят от власт режима на Башар Асад, в т.ч. Саудитска Арабия и Катар, от седмици настояват сирийските бунтовници да бъдат снабдени с такива ракетни комплекси.

Британският вестник „Гардиън“ пък, позовавайки се на командири от Свободната сирийска армия, пише, че сирийските бунтовници все повече използват иракската тактика да залагат крайпътни бомби във войната си срещу Башар Асад. Неотдавна бунтовниците взривиха танкове, движещи се в дълга колона, които щели да нападнат бунтовниците вътре в град Алепо.

Използването на импровизираните взривни устройства се е засилило през последните месеци, а бойците стават все по-умели в направата им. Иракски бунтовници широко използваха крайпътни бомби в кампанията си срещу американските военни, припомня изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес свободната Сирийска армия се сдоби с ракетни комплекси, а утре Родопският башибозук с танкове...И кой ще ни опази НАТО ли?
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До няколко дни от Алепо ще се чуе нейстов вой от ,,опозицията,, за помощ, гадната редовна армия на Сирия най-вероломно ги е обкръжила и ги избива с всички възможни средства, даже с авиация, възмутително.
24
6
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Военна помощ от туркийе... вместо да си бракуват американските ракети, защо да не ги дадат на своите граждани в т.нар. "свободна" сирийска армия. ясно е че са някви мухлясали стингерчета. къде другаде се налага използването на ПЗРК? в момента - само това е голям конфликт с такава потребност. И залагали "импровизираните взривни устройства" срещу танкове - смях! това са си обикновени противотанкови мини... няма шанс заложено отстрани на пътя устройств да извади танк от строя-трябва да е мн. мощно!
23
27
 
12
 
! Отговори
Русомразец преди 11 години
Айде, Имерията на Злото-Русия изгърмя!!! Смешни сте червенотиквеничковчета, с вашата защита на тази фалшива страна -Русия, подмолната страна, която крие своите алчни амбиции представяйки се за миролюбива. Да, но ние помним комунизма, а афганистанците тяхната инвазия през 1979. Общото между нас и обикновения там народ е, че не навижда Русия, която е пъровпричината за всички нещастия.
22
8
 
10
 
! Отговори
набери в търсачката преди 11 години
"Передвижной пыточный центр сирийских террористов"ИЗГЛЕДАЙТЕ КЛИПЧЕТО И ВИЖТЕ КАКВО ВЪРШИ "СВОБОДНАТА СИРИЙСКА АРМИЯ" ЧИИТО РЪКОВОДИТЕЛИ ВЪНШНИЯТ НИ МИНИСТЪР БЕ СЪБРАЛ В ПРАВЕЦ ПРЕПОРЪЧВАМ КЛИПЧЕТО ДА НЕ СЕ ГЛЕДА ОТ ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно ПЗРК Стрела българско пройзводство -от тия дето американците конфискуваха защото било възможно да попаднат в ръцете на терористи :) Само скоро да не изпищи турската армия, когато с оръжието се сдобият кюрдите, че американските хекикоптери ги свалят с пушки, а това чудо ще ги разпука отвсякъде.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a orazeino embargo za swobodnata teroristicna armia niama li???
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червенотиквеничковчета не разбрахте ли че в арабския свят се случва това , което се случи у нас преди 22 години или по скоро румънския му вараинт а в Сирия с изгледи да се превърне в сръбски , ние на времето минахме метър защото *** си бяха глътнали езиците , днес пак са се наежили.
18
8
 
15
 
! Отговори
истината преди 11 години
ИСТИНАТА ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СВОБОДНАТА СИРИЙСКА АРМИЯ,ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, ЧЕ МАТЕРИАЛА НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА БЪДЕ ГЛЕДАН ОТ ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ.ВИЖТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ИДВАЩИТЕ ОТ ТУРЦИЯ ТЕРОРИСТИ КОИТО МИНИСТЪР НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ПОДКРЕПЯ.
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднага повярвах на 20.Щом цитира "Гласът на Русия" няма как да не е вярна информацията.Смешковци.
16
3
 
18
 
! Отговори
Истината е там някъд преди 11 години
Западът активно използва либийския сценарий за свалянето на режима в Дамаск. В частност, върви информационна война. В нея взема участие и най-големия австрийски вестник Die Kronen Zeitung. Той изпозва Photoshop в репортаж за войната в Сирия.Блогъри са хванали в измама австрийския вестник Die Kronen Zeitung. Той публикува снимка на сирийско семейство на фона на разрушеното Алепо търговската столица на Сирия. Мъж с дете на ръцете си и жена с фередже вървят по улицата, на който продължава войната. Под снимката има коментар: армията на Асад си прокарва път към Алепо, където са се разположили въстаниците, с танкове. Снимка от фотобазата на Европейската фотографска агенция EPA е помогнала на блогърите да хванат вестника в измама. На истинската снимка зад семейството има обикновени улици, а не руините, които са направени с помощта на Photoshop.Гласът на Русия също има доказателства за това, че Западът нарочно драматизира ситуацията в Алепо. Едно от тях е разказ на жителя на града Анфуан аш-Шахаби.- Разбира се, не можем да кажем, че ситуацията в Алепо е спокойна, но всичко е поносимо. Със сигурност не е така, както го описват чуждите медии. Правителствените войски изтласкват въстаниците от града и скоро ще го освободят. Между другото, много от тях се предават сами. В отделни райони на Алепо има сблъсъци с въстаниците, а в други райони ситуацията е спокойна.Около въстаниците също тече пропагандна война. Западът ги смята за изразители на интересите на сирийците, които воюват с режима на Асад. Гласът на Русия има доказателство за това, че в Сирия има много професионални въстаници, който с парите от чужбина вербуват прости сирийци в своите редове. За това свидетелства ексклузивно заявление на Юсеф Наами въстаник от Свободната сирийска армия, който е воювал в Хам и е преминал на страната на правителствените войски.- Казаха ни, че реално ще получаваме пари, ако ходим на митинги с оръжие и започнем да се сражаваме с военните и полицията. Ние се съгласихме. Закараха ни на тренировъчна база, където ни учеха как да използваме оръжие. След подготовката започнахме да участваме в сблъсъци с армията, отвличахме хора, привърженици на режима, както ни казваха. Понякога се налагаше и да убиваме.Разчитайки основно на измамените младежи, САЩ, редица европейски страни и държавите от Персийския залив искат да свалят режима на Башар Асад. При това вече съществуват сценарии за предаване на властта. Министърът на отбраната Леон Панета заяви, че Вашингтон призовава за запазване на държавния апарат на Сирия след свалянето на Асад. Това е необходимо за да се запази стабилността в страната.
15
3
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
TOW и Javelin къртят много яко , от танковете нищо не остава. Javelin е с камера и запаметява маркираният обект преди изстрелване от оптичното устройство(Javelin is a fire-and-forget missile with lock-on before launch and automatic self-guidance.). Там просто няма измъкване.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"нарасна и необходимостта на бунтовниците от такива оръжия"Те може и от атомни оръжия скоро да имат нужда.Гнусни и подмолни са американците, но лупавите турци отвориха кутията на Пандора.Да ни е честито на всички!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да става тя световната война, пък който остане, остане!!!
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В такъв случай руснаците да пускат доставките на оръжия на конвейер към Сирия и ще видим кво ще стане :D
11
3
 
3
 
! Отговори
рамбо преди 11 години
ми-24 ако са от модернизираните екземпляри не се страхуват и от пряко попадение на пзрк ,но ако са от по старите модели тогава ще падат- но пак ще е трудно
10
20
 
7
 
! Отговори
alabala преди 11 години
ПЗРК-тата най-вероятно са Stinger... Да им пратят Javelin и Tow да подкарат танковете, и да се свършва с Асад :)
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудно как всичките "свободни" армии се "сдобиват"...Ко ше му е ... дрипави, бедни, само с един стремеж за "свобода" и им подаряват рийш скъпи оръжия...Аз ако се обявя за свободна армия може ли да се сдобия ?Или требе първо да се боря за американските интереси ?
8
3
 
17
 
! Отговори
lora преди 11 години
VELIKATA SVOBODNA ARMIQ NA SRIQ VAORAJENA OT USA I MARIONETKITE IM 6TE DONESE TAKAVA SVOBODA NA SIRIICITE 4E 6TE SI OREVAT JIVOTA .SA6TATA SVOBODA RAZRUXA I BEDSTVIE KATO V AFGANISTAN ,IRAK,TUNIS,LIBIQ,EGIPET VIETNAM I MNOGO DRUGI TEJKO I GORKO NA NAROD POJELAL AMERIKANSKA SVOBODA I MIZERIQ KATO NAS CAFNAXME TA VARZAXME S AMERIKANCITE OT BLIZO 9 MILIONA Q IMA 5 QNE PI6ETEMINUSI GLUPACI ZASLUJAVATE SI MIZERIQTA V BG
7
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BASHAR,STOP KILLING!