Преговори между САЩ и ПКК – заражда ли се сътрудничество?

ПКК твърди, че примирие е възможно, но само с гаранции от САЩ
17 авг 2015 20:33,
91
Преговори между САЩ и ПКК – заражда ли се сътрудничество?
Чемил Байик Снимка: Reuters, архив

В интервю пред британския вестник ''Телеграф'' един от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК) заяви, че се водят неофициални преговори със САЩ.

Молбата на кюрдите е Вашингтон да стане посредник в наскоро възобновения конфликт между ПКК и Анкара.

Чемил Байик, един от тримата сегашни лидери споделя, че не може да разкрие кои са посредниците в преговорите. А се налага да имат посредници, заради терористичния статут, който САЩ е отредил на ПКК.

Той категорично заяви, че отхвърля каквато и да била идея за едностранно спиране на огъня в наскоро възобновения конфликт с Анкара, в който досега са убити над 20 полицаи и войници, докато пък Турция атакува цели на кюрдите.

Но Байик подчерта, че ПКК биха приели спиране на огъня, но само ако гарант стане САЩ.

''Разменят се съобщения, срещаме се, пишат се писма и е възможно да се задълбочат отношенията ни'', казва Байик. ''Аз призовах САЩ да станат медиатори в ситуацията между нас и Турция и ако те ни станат гарант ние бихме приели".

''Но без гаранции, не бихме предприели едностранни действия'', отсича той. Възобновените бойни действия между Турция и ПКК, които водят с променлив успех борба от близо 30 години, още повече затрудни водената от САЩ коалиция, бореща се с Ислямска Държава, но също така и отваря нови проблеми за действие на САЩ.

Членството на Турция в НАТО донякъде обяснява защо и САЩ, и европейските държави, побързаха да обявят ПКК за терористична организация. Но ПКК се бие срещу ИД, редом с коалиционните сили и в Ирак и в Сирия.

А кюрдите показват и на двата фронта, че са едни от най-надеждните сухопътни бойци сред коалиционните сили. В Сирия техните части са въвлечени във въздушните удари на САЩ, най-вече в защитата на град Кобани.

Работническата партия на Кюрдистан, още известна като ПКК, първоначално е създадена в духа на марксизма. Днес обаче те твърдят, че се борят за демокрация, свобода и права на жените в Близкия изток. А военните им бригади, съставени само от жени, са едни от най-страховитите за ИД.

А докато кюрдите дават отпор на Ислямска държава, Анкара, под предлог че се бори с екстремистите, атакува все повече цели на ПКК. Всъщност, от САЩ подкрепиха въздушните удари с довода, че Анкара ''има право да се защити срещу терористите'', но дори във Вашингтон са изненадани от бързината, с която Турция реагира.

От ПКК обаче предупреждават, че ако Америка продължи да подкрепя политиката на Турция, е твърде възможно да загубят кюрдите. ''А ако Америка загуби кюрдите, ще им е много, много трудно да победят ИД'', завършва лидерът на ПКК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot koga PKK prestavlqva kyrdite ,tova e struktura koqto prechi na kyurdite sazdadena za teror nad kyurdite,ne sluchayno dalgo vreme Barzani lidera na kyurdite beshe v bitka s PKK
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От километри се надушва страха на турците от кюрдите,по-добре автономия на кюрдите в северна Сирия отколкото в югоизточна турция,където и без това са мнозинство.
59
3
 
8
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Може би нещата отиват към: "Туркия ке падне"...., както казаха в един филм.
58
0
 
3
 
! Отговори
Мемет преди 8 години
Абакалъм.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българин ли е или кюрдин , дай да уточним че откачам
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аха то пак някой се обижда тука
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
верно , прилича досущ на Бай Георги от Сливница
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този кюрдин на снимката прилича на българин , кръвта вода не става , а сега де
53
14
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Турците имат над 4000 години история, ще ги има и след 10 000 години,а третият пол и меките китки след 100 години не се знае дали ще го има :)
52
7
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
до 64Всяка година турците се увеличават с по 2 милиона,кюрдите вече са грамотни :))))Светът вече не е същият, а пещерняците още са в пещерите и си вярват :)))))
51
1
 
3
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Turskata darjava zadanena ulitsa sre6tu PKK i kurdskiqt narod. iztezaniq, zatvori, asimizatsiq, ubiystva o6te kakvo li ne mojaha da sprat borbata na kurdskiqt narod nezavisimost
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подготвя се трасето на новите газопроводи и петролопроводи, от Близкия Изток за Европа,и САЩ и Турция не искат никой да им пречи, не желаят даже Англия, Германия и Франция да им се мотаят в краката, пещерните фурнаджийски лопати пък изобщо не ги щат ,каквото и да си говорят всичко вече е решено
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За турците всички казват - Дойдоха като аслани, а си тръгнаха като на..рани.
48
1
 
5
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Sled 1.svetovna voyna 1923 godina v Lozana Kurdistan razdeliha na m-u 4 darjavi ot togava na sam borbata na kurdskiqt narod ne spra za nrzavisim KURDiSTAN
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кои са тези "високотехнологични оръжия" на турската армия?Изброй ми ги.
46
5
 
4
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Nqma po golqm terorist ot samata turska darjava. Tq ot sazdavaneto do sega voyuva sre6tu sobstveniq si narod.Rano ili kasno 6te ima nezavisim Kurdistan
45
2
 
7
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Кюрдите да не търсят никаква подкрепа от краварите, защото те си следват своите цели, а това че се биели срещу ИД е голяма смешка, не може да се биеш срещу нещо което сам си създал.
44
12
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
САЩ са пуснали официално съобщение, че този е нагъл лъжец и терорист,твърденията му са лъжа, и САЩ твърдо подкрепя Турция в борбата с тероризма
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За десерт, турците са подготвили последен смъртоносен удар срещу ПКК,и ПКК е история, както навремето изчезна арменската терористична организация АСАЛА
42
8
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
Всички ( САЩ, Германия, Израел) си мислеха, че ПКК ще издържи около година,Турците ги смазаха на 80% за една седмица, на всички им настръхна косата,всички се притесниха и изплашиха :))))Турция не е същата Турция, разработиха собствени високотехнологични оръжия,някои от тях са по добри, ефективни и ефтини и от американските :)Всички почервеняха и позеленяха, Германия ,САЩ и Холандия даже решиха да оттеглят системите си Патриот от Турция , които уж бяха срещу Сирия :)))А ПКК почти свърши :)