Сирийската опозиция прие да преговаря с Асад

Западен печат: Дали преговорите ще доведат до резултат
11 дек 2015 09:52, Елка Василева
34
Сирийската опозиция прие да преговаря с Асад
Снимка: архив, Reuters

Сирийската опозиция за първи път прие да преговаря пряко с режима на Башар Асад, пише британският в. "Телеграф". Но някои от позициите в заключителния документ на приключилата вчера двудневна среща в саудитската столица Рияд вероятно сериозно ще затруднят успеха на преговорите, прогнозира британското издание.

Те се споразумяха, че чуждестранните бойци трябва да се изтеглят, но е малко вероятно Иран да приеме каквато и да е договорка, която го отстранява от Сирия - ключово звено в подкрепата му за ливанската шиитска милиция "Хизбула".

Най-важното, казват събралите се в Рияд, че на преговорите трябва да се приеме политическият преход, договорен на първата конференция в Женева, което опозицията тълкува като оттегляне на Асад и добавя, че това трябва да стане преди началото на преходния процес.

Русия и Иран обаче подкрепят правото на Асад да се кандидатира на избори, произтичащи от процеса на преход. Дори западните страни казват, че Асад може да играе роля в прехода, стига да напусне преди края му, пише в. "Телеграф".

"Бунтовниците обаче изглежда имат гаранции, че няма да им се наложи да правят компромиси по този въпрос", добавя британското издание. Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр показа, че страните от Персийския залив все още са решени да подкрепят въоръжената опозиция, отбелязва в. "Телеграф", цитирайки изявлението на саудитския дипломат, че Башар Асад може да напусне по лесния начин - с преговори, или чрез борба, но че сирийският народ отказва да приеме управлението му.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери похвали "положителния резултат" от конференцията на сирийската опозиция въпреки очевидните признаци за дълбоки различия между съперничещите си бунтовнически фракции по въпроса за евентуални преговори с режима на Асад, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Въпреки оттеглянето на една влиятелна фракция от преговорите Кери заяви от Вашингтон, че участниците в конференцията са постигнали съгласие как да се върви към политическо уреждане на конфликта в Сирия. Ролята на Асад в преходното правителство остава неясна, но администрацията на Обама изпраща смесени сигнали по този въпрос, а някои международни дипломати заявиха, че на Асад може му бъде разрешено да остане на власт за неуточнен период. Участници в срещата в Рияд обаче настояха, че не може да се допусне Асад да играе някаква роля в преходното правителство, посочва американското издание.

Необичайната демонстрация на единство от страна на сирийската опозиция беше помрачена от напускането на преговорите от "Ахрар аш Шам" - най-голямата и най-радикалната от бунтовническите групировки, отбелязва в. "Вашингтон пост". По-късно нейни представители се върнаха на преговорите и се появиха признаци, че салафистката ислямистка група е разделена по въпроса за участието си в процеса, пише изданието.

"Оттеглянето на "Ахрар аш Шам" показва до каква степен въпросът за преговорите с режима е спорен за опозицията, особено за въоръжените групи, които в продължение на четири години се борят за свалянето на Асад", посочва в. "Вашингтон пост".

"Намесата на Русия обаче промени баланса на силите на терена в полза на правителството, а разширяването на обхвата на "Ислямска държава" и притокът от бежанци в Европа отново привлякоха вниманието на международната общност към необходимостта от решаване на сирийската криза", отбелязва американското издание. "Но поради продължаващите разногласия между световните сили за участниците в преговорите и за целта им остава неясно дали разговорите ще започнат", добавя в. "Вашингтон пост".

Западни дипломати смятат, че ако въоръжените групи не са представени на преговорите, прилагането на каквито и да е постигнати споразумения в самата Сирия ще е невъзможно, припомня вестникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
Новината е стара и почти всичко е както преди, само дето в Сирия почти не останаха джахидисти. Русия е най-големия фактор в преговорите, колкото и да не им се иска на Сауди Арабия и Катар и Сащ и Турция. Всъщност, последните искат разпарчетосване и разграбване на Сирия, по модела на Ирак и Либия, а също и преселване на недоволните в Европа...Няма здравомислещ човек, който да не прозира наглостта на Опозицията срещу Асад. Алчност и разруха, под предтекста за нова демокрацация.
26
1
 
1
 
! Отговори
НЕЩО НЕ СЪМ СИГУРЕН преди 8 години
....кой с кого преговаря:Дали-----Асад с Опозицията ...ИЛИ -----Опозицията с Асад.......НО ВЕЧЕ Е ЯСНО ----ЧЕ АСАД СИ ОТИВА ....ХА,ХА,ХАААААААААААААААААААА.../...той Путин си го каза-----ЧЕ ..."АСАД Е ДА ПРОЛЕТТА"....до изборите /
25
0
 
6
 
! Отговори
Джош преди 8 години
В древните китайски военни трактати които и днес са образец за стратегия е казано че когато една държава върви по пътя на загинала държава тя също отива към загиване. Подражаването на Рим води до гибел държавите които му подражават както и Рим е загинал понеже причините поради които Рим е загинал стават същите поради които и сегашните държави загиват. Мултикултурализма който сега раздира Европа не е ли от Рим? Моралната разложеност не е ли била в Рим и "толерантността" към извращенията?
24
0
 
2
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Съвременна Европа не е потомък на прогнилия от корупция, мултикултурен, несправедлив Рим а е потомък на народите произхождащи от франките на Карл Велики, франк - означава прям, честен, такива са били онези хора и на источноевропейските народи. Франките на Карл и българските конни армии са спрели първото и най-опасно нашествие на ислямистките орди в Европа. И двата народа са имали много висок морал, прямост и честност. Корупцията, подтисничеството, разложеността идват от имитирането на Рим.
23
0
 
3
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Рим е бил средище на експоатацията и огромната разлика между бедни/роби и богати. Основателите на съвременна западна Европа - християнските франки на Карл велики са презирали Рим и не са искали да имат нещо общо с него. Источноевропейските народи произхождащи от великите степни народи с високоморална култура и по късно обединени от Атила/Авитохол са воювали с Рим и са се различавали от него с много по-високия си морал и нравственост.
22
0
 
2
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Рим е бил един звяр който е тъпкал и разрушавал другите народи и цивилизации. Себе си е обрисувал като цивилизован а другите като варвари за да оправдае избиването, ограбването и геноцида, нещо подобно на това което прави сащ с лозунгите си да демократизира останалия свят. Римляните са били най-големите варвари и са извършвали най-големите геноциди, но не само това - те са обезличавали и асимилирали чуждите народи в опит да ги интегрират - напразно защото това е довело само до граждански войни.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД КАТО РУСКАТА АВИАЦИЯ ИМ ПЪРЖИ ЗАД,НИКА ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА, ТЕРОРИСТИТЕ, СЪЮЗНИЦИ НА САЩ И ТУРЦИЯ, НАРЕЧЕНИ "УМЕРЕНИ", ЩЕ НАПРАВЯТ ОЩЕ ОТСТЪПКИ, НАКРАЯ ЩЕ БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ТОТАЛНО ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА СИРИЯ!
20
0
 
2
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Моля да не изтривате този мой пост отново защото е важен.Тази фигура на злото е описвана в окултните тайни сатанински общества като фигурата на "избрания", единствения/the one, този когото чакат. Затова и има много литература и филми в които се набляга на митичната фигура на избрания който ще спаси света. В Библията е описано как антихриста начело на земните армии ще се опита безуспешно да се сражава с идването за втори път на Иисус Христос и небесните войнства.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зер накрая я намериха тая прославута сирийска опозиция !?
18
0
 
6
 
! Отговори
Джош преди 8 години
На "Раша" както казваш символа е двуглав орел който е различен окултен символ. Орела на щатите и Рим е същият както и символа на фасциите които са в американския сенат и представляват секира обградена плътно от пръчки.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джош то и на раша синвола е орел че и за трети Рим се имат а езичеството там си е още от съвецко време хората от КГБ да не са се сменили от тогава
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3 АМИ ИСИЛ ВЗЕ МЕХИН и това го няма
15
0
 
4
 
! Отговори
КАЛИБЪРА преди 8 години
явно върши работа. Вкарва вълците в правия път
14
0
 
5
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Преди това да стане обаче това последно царство трябва да излъчи антихриста - съсредоточието на най-голямо и черно зло, сатанинско изчадие което обаче има толкова харизматичен образ и измамно блага външност че да убеди почти целия свят че е неговият спасител. Тази фигура на злото се чака от т.н. "посветени западни елити" които са тайни слуги на дявола.
13
1
 
4
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Вие ми кажете като погледнете днешния свят право ли е Божието пророчество показано преди толкова хилядолетия на цар Навуходоносор? За това последно царство/империя е казано че предхожда съвършеното сваляне на силата на еврейския народ и идването видимо и явно на Иисус Христос и ангелските войнства в този свят.
12
1
 
3
 
! Отговори
Джош преди 8 години
В Библията е написано как Бог разкрива видение на древния цар навуходоносор как ще протече в общи линии историята на света. И там се разкриват поредица от силни царства, държави, империи с голяма влияние в света. Първата е вавилонската, втората - персийската, третата - гръцката, четвъртата - римската символизирани като злато, сребро, мед и желязо. Но има и пета последна преди идването на Христос тя е описана като отчасти желязо, отчасти глина. Желязото е символ на римляните а глината на евреите.
11
1
 
7
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Както символа на Рим е бил орела, така и символа на щатите е орела. Както римската империя е била мултикултурна което е довело до разрушението и чрез непрестанни граждански войни, така и щатите са мултикултурни. Както лидерите на Рим са били посветени в тайнствата на езичеството - религията на демоните, така и лидерите в сащ са членове на тайни окултни сатанински общества - слуги на дявола. Както Рим е преследвал християните така и Сащ ще го прави като подбужда настроения против тях.
10
1
 
5
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Приликите с Рим не свършват дотук - има твърде много сходства. Както Рим във войните е използвал армиите на клиентелни държави за поддръжща на легионите си така и щатите използват коалиции и НАТО за поддръжка на армията си. Както Рим в началото е бил силен и е просперирал благодарение на строгия римски морал и е започнал да упада и е загинал поради упадъчните нрави в късния период така и щатите са се усилили в началото заради Християнските ценности и вяра и загниват сега поради отхвърлянето им.
9
2
 
8
 
! Отговори
Джош преди 8 години
И както навремето Рим е поставял римски легиони за гарнизони в окупираните страни сега има американски бази с американски войници в окупираните земи включително Европа. И както Рим е провеждал политика на културно обезличаване и геноцид на покорените народи така и Щатите провеждат модел на култура която е самоубийствена и геноцидна за приелите я народи под термина "евроатлантически ценности". За да спре американците трябва да преживеят една "Битка в Тевтобургската Гора", това е начинът.
8
1
 
12
 
! Отговори
Джош преди 8 години
Проблема не е Башар Асад а са Щатите които са решили че са новата Римска Империя и могат да издигат и свалят легитимни лидери на суверенни държави. Един висш американски военен го потвърждава, казва - "Да ние сме Римската Империя". Те както и Рим са завладявали чужди царства като първо са ги разделяли на принципа разделяй и владей на части една против друга подкрепяйки опозицията и след това поставяйки марионетни правителства. Преди да анексират цялата територия което става впоследствие.