Сирийската опозиция прие да преговаря с Асад

Западен печат: Дали преговорите ще доведат до резултат
11 дек 2015 09:52, Елка Василева
34
Сирийската опозиция прие да преговаря с Асад
Снимка: архив, Reuters

Сирийската опозиция за първи път прие да преговаря пряко с режима на Башар Асад, пише британският в. "Телеграф". Но някои от позициите в заключителния документ на приключилата вчера двудневна среща в саудитската столица Рияд вероятно сериозно ще затруднят успеха на преговорите, прогнозира британското издание.

Те се споразумяха, че чуждестранните бойци трябва да се изтеглят, но е малко вероятно Иран да приеме каквато и да е договорка, която го отстранява от Сирия - ключово звено в подкрепата му за ливанската шиитска милиция "Хизбула".

Най-важното, казват събралите се в Рияд, че на преговорите трябва да се приеме политическият преход, договорен на първата конференция в Женева, което опозицията тълкува като оттегляне на Асад и добавя, че това трябва да стане преди началото на преходния процес.

Русия и Иран обаче подкрепят правото на Асад да се кандидатира на избори, произтичащи от процеса на преход. Дори западните страни казват, че Асад може да играе роля в прехода, стига да напусне преди края му, пише в. "Телеграф".

"Бунтовниците обаче изглежда имат гаранции, че няма да им се наложи да правят компромиси по този въпрос", добавя британското издание. Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр показа, че страните от Персийския залив все още са решени да подкрепят въоръжената опозиция, отбелязва в. "Телеграф", цитирайки изявлението на саудитския дипломат, че Башар Асад може да напусне по лесния начин - с преговори, или чрез борба, но че сирийският народ отказва да приеме управлението му.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери похвали "положителния резултат" от конференцията на сирийската опозиция въпреки очевидните признаци за дълбоки различия между съперничещите си бунтовнически фракции по въпроса за евентуални преговори с режима на Асад, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Въпреки оттеглянето на една влиятелна фракция от преговорите Кери заяви от Вашингтон, че участниците в конференцията са постигнали съгласие как да се върви към политическо уреждане на конфликта в Сирия. Ролята на Асад в преходното правителство остава неясна, но администрацията на Обама изпраща смесени сигнали по този въпрос, а някои международни дипломати заявиха, че на Асад може му бъде разрешено да остане на власт за неуточнен период. Участници в срещата в Рияд обаче настояха, че не може да се допусне Асад да играе някаква роля в преходното правителство, посочва американското издание.

Необичайната демонстрация на единство от страна на сирийската опозиция беше помрачена от напускането на преговорите от "Ахрар аш Шам" - най-голямата и най-радикалната от бунтовническите групировки, отбелязва в. "Вашингтон пост". По-късно нейни представители се върнаха на преговорите и се появиха признаци, че салафистката ислямистка група е разделена по въпроса за участието си в процеса, пише изданието.

"Оттеглянето на "Ахрар аш Шам" показва до каква степен въпросът за преговорите с режима е спорен за опозицията, особено за въоръжените групи, които в продължение на четири години се борят за свалянето на Асад", посочва в. "Вашингтон пост".

"Намесата на Русия обаче промени баланса на силите на терена в полза на правителството, а разширяването на обхвата на "Ислямска държава" и притокът от бежанци в Европа отново привлякоха вниманието на международната общност към необходимостта от решаване на сирийската криза", отбелязва американското издание. "Но поради продължаващите разногласия между световните сили за участниците в преговорите и за целта им остава неясно дали разговорите ще започнат", добавя в. "Вашингтон пост".

Западни дипломати смятат, че ако въоръжените групи не са представени на преговорите, прилагането на каквито и да е постигнати споразумения в самата Сирия ще е невъзможно, припомня вестникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
14
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Умен си колкото тиква.Руснаците имат дългосрочни договори за тези бази и няма значение кой ще управлява Сирия за да ги ползат.Проблема за газопроводите заради ,които САЩ организира сегашните кланета в Сирия.
6
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А,още бой трябва да изядат умерените канибали за да узреят за истински преговори!Само че докато узреят да не окапят съвсем.......
5
2
 
4
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Ако не победи гласът на разума,кашата ще стане още по голяма и последствията още по лоши и по големи.....
4
3
 
22
 
! Отговори
Hafez Asad преди 8 години
Без Башар Асад - няма Сирия!
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо драскачите мълчат за превземането на Хомс от Сирийската армия?
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехааа.Готови били на преговори.Че те направо поставят условия ,какви преговори са това.Значи ние ще преговаряме с Асад ,ама за неговото оттегленя и да ни предаде власта ,че вече ни секнаха парите и оръжията и повече не можем да се бием срещу него.А кои са умерени и солко бързо стават неумери това е друг въпрос
1
1
 
26
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Единственото споразумение което трябва да приеме Башар е това бунтовниците-терористи да положат оръжие и да бъдат вкарани в затвори до живот вместо да бъдат убити по бойните полета. Тогава Башар може да стабилизира Сирия и да спре донякъде имигрантския поток от Сирия. Но той не е само от Сирия а от близкия изток и африка и е насърчаван от предателите на европейските народи в Брюксел.