Ежедневието в Ракка: До вчера минижупи, днес бурки

Поредната доза информация за кошмарния живот в халифата
16 дек 2015 20:00,
58

Ето така е изглеждала Сирия преди войната. Колаж, публикуван от Raqqa is being silently slaughtered в Twitter 


За разпъванията на кръст, обезглавяванията, хвърлянията на хомосексуалисти от сгради и други зловещи практики на "Ислямска държава" отдавна се знае, но често забравяме, че този ад е ежедневие за хората, които живеят в Ракка, дефакто столицата на ИД.

Първото нещо, което бащата на три деца Мохамед вижда, когато излезе от дома си, е патрулът на религиозната полиция Хисба. Те просто си търсят кой да накажат.

"Страхувам се да не загубя децата си, страхувам се, че жена ми би била бита с камшик, ако не носи правилните дрехи", разказва Мохамед, който е учител. Той казва, че под контрола на ИД нещата от лоши са станали още по-лоши.

"Цените на храните скачат, няма горива, няма дърва за отопление, няма ток. Водата трябва да се преварява. Има плодове и зеленчуци, понякога хляб, но са прекалено скъпи", допълва той пред активистката група "Ракка бива тихо убивана" (Raqqa is Being Silently Slaughtered).

"В 5 сутринта трябва да бъда в джамията и не мога да отсъствам. А там следя небето за самолети. После се връщам възможно най-бързо в къщата, за да избегна случайни арести. Едно и също всеки ден", казва той.

Тежи му, че преди е преподавал онова, в което вярва, а сега е принуден да преподава на учениците онова, което ИД иска от него.

"Най-много ме е страх, че ИД посява идеите си в главите на моите деца, които трябва да водя на училище", казва Мохамед.

Тим Рамадан от активистите разказва пред "Дейли Мейл", че в ежедневието на хората от Ракка - драконовите мерки на ИД дават отражение. "Когато вървите през града виждате обезглавени хора, китките им завързани с въжета или пък отрязани от ударите с камшик", обяснява той.

Хиляди души в Ракка споделят съдбата на Мохамед. Те нямат връзка с ИД, освен че са имали нещастието да живеят в Ракка, която джихадистите нарочват за своя столица. Невинните обаче също са затворени зад бетонните стени на града.

За жените е забранено да вървят по улицата, ако не са придружавани от мъж. Забранено им е да показват косата си. Пушенето е напълно забранено, а критикуването на управниците е наказуемо със смърт. Местните не могат да работят и вече дори най-елементарните глезотии, като шоколад, са недостъпни.

Между тиранията, която ние не можем да си представим и насилието по улиците, хората тук живеят в постоянен страх от бомбите, които падат сякаш от небето. Първо са били ударите на САЩ. После Русия. Сега Франция. Ще последва и Германия.

Валеед е собственик на магазин и според него животът е бил труден и преди, когато американците са извършвали удари. Но пък руснаците удряли наред - все едно не правели разлика между цивилни и военни цели.

А хората няма как да избягат, защото границата между Сирия и Турция е затворена. Разбира се, те първо трябва да поолучат разрешение от ИД да избягат, което не винаги било трудно, но какво щели да правят после, пита Валеед?

Храната обаче поскъпвала и било все по-трудно да се сдобие човек с нея. Въпреки това ИД се стараела да поддържа цените ниски, за да не предизвика бунтове сред населението. Според Валеед хората разбирали, че "държавата", т.е. ИД, държи под контрол нещата. Но са уплашени от въздушните удари.

Този облик на Ракка обаче е изцяло различен от онова, което преди е представляват градът. Преди войната Ракка е сред най-либералните градове на Сирия.

Това е било място, където жените са били свободни да общуват с приятелите си мъже, децата са прекарвали летата, плувайки с приятели покрай басейните, а през уикендите студентите са пълнели многобройните кафенета на Ракка.

Но малко по малко ИД изтрива всичко това. Първо е дошла забраната за пушене. После предупрежденията, че всички прелюбодейци и хомосексуалисти ще бъдат екзекутирани. Не всички от варварствата на ИД обаче се знаят.

Ава е избягала от Рака. Там, където някога жените са били свободни да се обличат както си поискат, сега те се движат покрити с черни бурки, покриващи всичко. Буквално.

"Просто не можех да го понеса", казва Ава. "Преди имах приятел. Ходех на плаж. Носех бански!"

"Дори в Сирия носехме къси поли и изрязани потничета и това беше нормално. Дори и на братята ми не им пукаше - никой не ме притесняваше", споделя момичето. А след идването на ИД всичко се обърнало. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
32
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен36По-скоро може да се каже че ти си зомбиран.В персийския залив отдавна вече има всякакви храмове а в Сирия вече няма никакви джихадисти а само членове на "Гладио" и "Блекуотър" маскирани като араби.
40
9
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До SharkБългарите винаги се правят на най-нещастни и онеправдани в света. Омръзна ми да ги слушам тия мантри. Не можеш да сравняваш ниски пенсии с угроза за живота!
39
9
 
35
 
! Отговори
Ан преди 8 години
До SharkМного си интелигентен. Като сме толкова бедни да не би да е защото сме и злобни?????
38
11
 
33
 
! Отговори
яна преди 8 години
Набързо ще довърша, злите гадове от т.нат. ИД по нищо не се различават от озлобените християни, за които по-долу писах. Нито едните имат право да се наричат мюсюлмани нито другите християни, не мърсете името на Бог, нещастници...
37
9
 
33
 
! Отговори
яна преди 8 години
До Анонимен 40Прав си но защо се хабиш? Нацвъкали са ти 40 минуса. 40 заспали и злобни души. И най-важното невежи. Християнка съм, интересувам се от религии и зная доста. Исляма изповдва същите ценности като християнството. Но нарочно на показ в медиите се показват хора, които тотално опорочават тази религия, очевидно им е платено да я съспят. А християните, които се озлобиха в тази бежанска криза се различават съществено от християните, които помагат на всекиго без оглед на религия и цвят.
36
8
 
39
 
! Отговори
човек преди 8 години
Аз обаче не мога да разбера къв тряяя си да живееш под чехъла на психично болни садисти и психопати криещи се зад тази кървава религия,при положение че преди това си свикнал на цивилизация на една светска държава като Сирия, и да мрънкаш пред репортери така интересно и те появили се отнякъде необезпокоявани взимащи горещи интервюта...и че и деца да имат и да гледат как ги радикализират като еничари....
35
9
 
43
 
! Отговори
gost12 преди 8 години
Живял съм в Сирия преди доста време, още управляваше бащата Асад. Е, трябва да ви кажа, че независимо, че разслоението си го имаше, хората живееха по-добре, отколкото сега повечето в "демократична" България. Светска държава, можеше да се ходи свободно по улиците - жените имам предвид, всеки се обличаше както желае. Образование, здравеопазване и т.н. Но..... знаем че тези работи се зловидят на краварската държава
34
11
 
48
 
! Отговори
wseg преди 8 години
Децата "прекарвали лятото, плувайки покрай басейните"--просто къртите мивки, да знаете!! Възхищавам ви се...Да *** ***!
33
11
 
52
 
! Отговори
зоро преди 8 години
Не знам само защо ги търпят?Там всеки може да се сдобие с оръжие.Тези от И.Д. са не повече от 50 000 (така поне казват),е този народ *** ли е или така му харесва?
32
39
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
джихад няма нищо общо с терор, или което ви пробутват ереийските медии, джихад е наука и е много видове, главно, упражняванена самоконтрол, търпение, отблъскване на злото с доро..
31
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При това положение, след всичко прочетено, уж прогресивният Запад да обясни на средноинтелигентния европейски гражданин, защо обучи, финансира и подкрепя ислямисткия терор на ИД срещу светския и очевидно либерален "режим на Асад"! Аз за себе си имам отговора, но милионите зомбита на западната дерьмоскръция го нямат, защото са подложени от десетилетия на капиталистическата медийна "когнитивна репресия".
30
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Израелска държава -ИД е продукт на Западната демокраиця и няа нищо общо Ислям, за това пък иа много общо с юдаизмът - виж Талмуд и Средновековната църква.
29
29
 
43
 
! Отговори
дедо Йов преди 8 години
"Лъжи, измислици, чудовищна Руска пропаганда! Снимките са правени в студия на "Мосфилм" с цел да дискредитират Справедливата сирийска опозиция! Вижте Либия, Ирак, Египет и др "процъфтяващи" държави, след като бяха ликвидирани омразните "материалистични" режими сега народите поеха по пътя на религиозната свобода, изпълниха се въжделенията на милиони мирни граждани да живеят според правовите, морални и религиозни норми на Исляма! Никога повече туризъм, образование и др!Вервайте ми директор ЦРУ!
28
12
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако обичате, да спрете да ни зомбирате !!! В Япония ислямът е забранен със закон ! Коранът е военна доктрина ! В християнските държави трябва също да се забрани и да се разрушат всички джамии. Всяка жаба да си знае гьола ! В Саудитска арабия няма нито една християнска църква, въпреки че там живеят и работят стотици хиляди християни - но те там нямат право на молитвени храмове. Защо в християнските държави правителствата са толкова толерантни ?!? НАС КОЙ ЩЕ НИ ЗАЩИТИ ОТ ТЯХ ?!?
27
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой я беше направил такава преди Войната!??? И кой разпали войната!???
26
11
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД = НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ! КАКВА Е ТАЯ БЕЗПОДОБНА Н.АГ.ЛОСТ ДА СЕ НАРИЧА ТАЯ ПРОАМЕРИКАНСКА К.Р.А.Д.ЛИВА ШАЙ.К.А "ДЪРЖАВА" ????? ЗА МЕН ТЕЗИ СА ПО-НИЗШИ НЕЩА ОТ НАСТЪПАНА ПИЛЕШКА К.У.Р.ЕШКА.
25
13
 
50
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Да идват в България и ще ходят по прашки,няма да ги обиждаме.
24
13
 
50
 
! Отговори
EP преди 8 години
До SharkТова е най-добрият коментар, който съм чела през последните месеци! Не само в българската, но и в немската и в английската преса!Благодаря!
23
15
 
102
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Прочетох внимателно цялата статия. И се запитах - какво се очаква от нас, да ги съжаляваме ли, да им съчувстваме ли, така че да сме готови да им дадем убежище, да ги пуснем в дома си, да се съобразяваме с изискванията им... Това ли е целта на статията?? Съжалявам, не я постигате. Напишете за бедните български пенсионери, бедните български деца, за семейството, което се чуди как ще посреща Коледа (ако не сте чули по новините ги показаха, поинтересувайте се). Стига сте ни навирали тези атентатори
22
8
 
39
 
! Отговори
66 преди 8 години
ami tova e arabskata op greshka amerikanskata prolet, razbivat vsichko za da kradat petrola,tova i decata im e qsno veche, s libiq ne stana li sashtoto,nima sega libiicite jiveqt po dobre moje imat si demokraciq ,ama nqmat nito domove nito hlqb,ta koi e po losh kadafi ili chicho sam