Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му

Ген. Акън Йозтюрк бе главнокомандващ ВВС до 2015 г.
16 юли 2016 15:30,
93
Основните лица зад преврата – бивш шеф на ВВС и зет му
Снимка: Wikipedia

Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

СиЕнЕн-Тюрк информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат. 

Още по темата

Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информацията на СиЕнЕн-Тюрк Йозтюрк е дал нареждане в 22 часа снощи за започването на операцията на пучистите в Анкара. 

Опит за военен преврат срещу правителството на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бе извършен през изминалата нощ в Турция. Над 260 души са убитите, а над 1100 са били ранени, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, представяйки най-новите данни за събитията. Повече от 2800 са задържаните досега лица, но броят им вероятно ще нарасне.

През последните 50 години, в резултат на военна намеса паднаха четири избрани от народа правителства в Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плювналиев ествествено е бил от първите "държавни глави" подкрепили Султана и режима му обявайки преврата за "незаконен" и "анти-демократичен". За сметка на това обаче, преврата в Украйна бе много демократичен и законен според същия. А ако има един ЗАКОНЕН преврат щеще да е този в Турция.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябвало е да направи преврата още миналата година, докато е бил действащ главнокомандващ и щеше да успее. Жалко...
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще видим дали гърците са мъжкари или не. Има вероятност да не връщат обратно 8-те избягали от Турция войника защото знаят, че в ислямистката к*чина ги чака сигурна смърт. Ако не ги връщат официално признавам гърците за истински народ.
2
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросният генерал трябва да бъде обявен за национален герой и светец в Турция, че с риск за живота си е тръгнал да сваля ислямския султан от власт. Жалко също за всичките 1500 храбри войника. В средновекорна "модерна" Турция най-вероятно ще бъдат публично линчувани един по един с подкрепата на "цивилизовния" запад. Включително и от нашият мизерен мишок Плевнелиев.
1
5
 
24
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Полковник лейтенант! Хахаха. Абе днес като не разбирате от военно дело по добре се консултирайте с мен. Това означава подполковник. Лелее , ако се наложи да превеждате книгите които аз превеждам от английски и руски не искам да си представя какво ще натворите!!!