Спасение от ужаса: Сирийчета се самонараняват!

Доклад: 2,5 млн. деца на ръба на психическо разстройство
7 мар 2017 11:45, Елка Василева
28
Спасение от ужаса: Сирийчета се самонараняват!
Снимка: архив, Reuters

Децата, живеещи в Сирия, някои от които само на 12 години, се самонараняват, вземат наркотици и правят опити за самоубийство, за да избягат от ужасите на войната, които продължава вече повече от шест години. Това се посочва в доклад на международна хуманитарна организация, цитирана от Ройтерс.

Всяко четвърто дете или 2,5 милиона са на ръба да развият психично разстройство, заяви организацията "Спасете децата" в най-всеобхватния засега документ за психичното здраве на децата в Сирия.

Близо пет милиона сирийци са избягали от родината си, откакто започна войната през 2011 г., но 13,5 млн. продължават да се нуждаят от помощ в Сирия и почти половината от тях са деца, сочат данните на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

Кошмари, гняв, самоубийствени мисли и депресия са само част от симптомите, измъчващи сирийските деца, които са силно травматизирани от обстрелите, смъртта и разрушенията, се казва в доклада.

Повечето от децата, с които авторите му са разговаряли, са били твърде уплашени, за да играят навън, отпаднали са от училище или са ставали свидетели на смъртта на свой приятел или роднина.

Психологът Марша Броуфи, разговаряла с 458 сирийци, възрастни и деца, заяви, че все повече деца се самонараняват, вземат наркотици и опитват да се самоубият, като го правят на все по-ранна възраст.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: децаСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е, че има демокрация!
2
0
 
32
 
! Отговори
След като преди 7 години
в материала се казва че вземат наркотици,зададох правилен въпрос-кой ги снабдява?Не разбирам защо бях изтрит!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой и защо започна тази война?!