Премиерът на Ливан подаде оставка – бил под заплаха

Според него Иран се бърка във вътрешните работи на Ливан
4 ное 2017 21:00,
8
Премиерът на Ливан подаде оставка – бил под заплаха
Саад Харири Снимка: архив Reuters

Министър-председателят на Ливан Саад Харири подаде изненадващо оставка. Президентът на Мишел Аун очаква връщането на премиера в Бейрут, за да приеме официално от него молбата му за оставка, съобщи пресслужбата на държавния глава, цитиран от агенциите "Ал Ватания" и ТАСС.
 
"Президентът иска да узнае обстоятелствата, поради които шефът на правителството е взел това решение", се казва в съобщението, цитира БТА.
 
Самият Харири обяви по-рано днес в телевизионно обръщение от саудитската столица Рияд, предавано по тв каналите "Ал Мустакбал" и "Ал Арабия", че напуска поста си. Той съобщи, че над живота му е надвиснала опасност.

"В Ливан цари атмосфера, която напомня за обстановката, предшествала убийството на моя баща", отбеляза той.

Харири-младши обяви за основна причина за своята оставка "намесата на Иран и неговите протежета в лицето на шиитската партия "Хизбула" във вътрешните работи на страната".
 
"Те (иранците) натрапват на Ливан и на останалите арабски страни свършени факти. Аз отхвърлям използването от "Хизбула" на оръжие срещу сирийския народ. За мене е неприемливо от Ливан да произтича заплаха за регионалната сигурност", каза напускащият премиер.

Зам.-външният министър на Иран Хосейн Шейхолислам заяви по този повод в Техеран, че премиерът Саад Харири е взел решението си за оставка под натиск от САЩ и Саудитска Арабия.
 
"Към тази крачка, която има за цел да изостри обстановката в Ливан и в Близкия Изток, Харири е бил подтикнат от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман", отбеляза иранският дипломат.

Според него оставката на ливанския премиер е ответен ход на Вашингтон и Рияд след поражението, което претърпяха в Сирия терористите от групировката "Ислямска държава". Шейхолислам каза още, че "това е саудитско решение, насочено към конфронтация с "Хизбула".
 
Бойците на тази ливанска шиитска групировка, която участва и в коалиционното правителство на Ливан с двама министри,се сражават на страната на сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонименov преди 6 години
Писна ми от всички араби.Писна ми от целия Близък изток......бате не гледай новините за арабски свят
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от всички араби.Писна ми от целия Близък изток.
4
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен 2 преди 6 години
До Анонимен 2В момента по арабските канали се съобщава,че този "пудел" е принуден в С.Арабия да подаде оставка.И още...в момента го държат,като заложник и не го пускат.Това е министър председател на свободна страна,който е заложник на саудитците.Това нормално ли е??Готви се нещо голямо..ужасно.С.Арабия е истинското зло на тази планета.
3
0
 
1
 
! Отговори
Ссс преди 6 години
Сега ще Ви обясня какво предстои във връзка с СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА.Идва! Идва! Страшно става.Ние християните затворихме очите си пред случващото се. Скоро проблема ще почука на вратите Ви и първо ще се отрази на Вас.ЕВРОПА ТРЯБВА ДА РАЗПЪНЕ НА КРЪСТНА СМЪРТ ПУЧДЕМОН.Разберете ЕВРОПА НЕ Е ОБЕДИНЕНА ВИ ЧАКА УЖАС. ЕВРОТО ТРЯБВА ДА Е СИЛНО.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия не може да скача срещу Иран. Няма такъв капацитет.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и СА задействаха поредният пудел, за да опетни Иран. Протежетата им идил-ци губят и не успяха да им свършат работа в Сирия и сега се насочват към Иран.