Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия

Вече са завзели 5 километра от територията на Сирия
Обновена: 21 яну 2018 17:49 | 21 яну 2018 17:36,
117
Турция продължава с "Маслинова клонка" и навлиза в Сирия
Снимка: Reuters

Военнослужещите от Въоръжените сили на Турция и военна техника са се придвижили с още 1,5 км навътре в Сирия и са заели вече 5 км от територията в хода на операцията "Маслинова клонка", която се провежда против кюрдските формирования от "Отрядите за народна самоотбрана" и партията "Демократически съюз" в сирийския район Африн.

Анкара смята тези организации за издънки на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е призната за терористична организация в голяма част от света. Това съобщи в неделя турската държавна Anadolu Agency, предава ТАСС.

Още по темата

По-рано телевизионният канал Haberturk, позовавайки се на свой източник, предаде информация, че турските военни вече са се придвижили на 3,5 км от своята граница и са очистили минираните райони. Според постъпващите данни, в Сирия са влезли танкови подразделения, отряди със специално назначение, както и пехота. Всички те оказват огнева поддръжка на формированията на опозиционната на сирийското правителство "Свободна сирийска армия", с която Турция координира своите действия в Сирия, пише "Фокус".

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм обяви началото на наземната операция в Сирия. Според неговите думи, "сухопътните подразделения на ВС на Турция са пресекли границата в 11,05 местно време (10,05 българско) на 21 януари". Но след това последва опровержение. Агенция Reuters, позовавайки се на представителя на Отрядите за народна самоотбрана Бируск Хасак, съобщи, че "турските сили са отхвърлени след ожесточени боеве и са били принудени да отстъпят при опита да влязат в Африн".

Йълдъръм, също така, излезе с твърдение, че "Русия няма възражения срещу действията на Анкара в северна Сирия, а Турция работи над това, да отстрани безпокойствието на Иран". Москва за момента не е коментирала това изказване на турския премиер.

Освен това, турския политик разкри целите на операция "Маслинова клонка".

"Операцията ще се проведе на четири етапа. Ще бъде създадена 30-километрова зона за сигурност, където всички терористични елементи ще бъдат унищожени", заяви той.

Йълдъръм, отговаряйки на въпрос на журналистите, какви действия ще предприеме Анкара в случай, че Вашингтон продължи да доставя въоръжение на кюрдските формирования в Сирия, заяви, че "всяка поддръжка, оказвана на терористите, ще бъде цел" на ВС на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
"На оружие братя българи", да подкрепим "братския" кюрдски народ. Нашите деди /начело с другаря Живков/ ги хранеха, обучаваха и въоръжаваха, т.е. им даваха надежди, че могат да си построят Кюрдистан и сега ние трябва да продължим. Дали са терористи или не, не важно. Важното е да направим мръсно на турците.
89
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Искам психо-путинистите да коментират сътрудничеството между Турция и Свободната сирийска армия!
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мохамед е педофилИ от кога съществува Кюрдистан, аз такава държава по География не съм учил, че има....
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми Тогава нека Кърджали да се обяви като независима държава , както илудогорието където % турски етнос е висок, та да видим Боко няма ли дапраща танкове....Алоо господине Кюрдите искат територия от Турция...
86
0
 
2
 
! Отговори
Попето преди 6 години
До ПенчевА генералите от Пекин питат във кой хотел са отседнали турските войници
85
2
 
3
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Никога няма Ердоган да позволи толкова близко до Турция такова нещо.Америка е похарчила милиони за финансирането на терористични групи.Ердоган за това иска буферна зона от 30 км.На всички им се повръща от американците,избиха индианците сложиха си черен за президент сега колун после хомосексуалист
84
7
 
19
 
! Отговори
999 преди 6 години
До НикеАко твоята история е вярна,то "Ти" чадо не си българин.Не в коя да е,а в архивите на Руската империя е написано,арменците в Османската империя наброявали едва 700хил. - ако имаше геноцид,днес нямаше да има държава Армения.Вие българите за периода на прехода се стопихте с 2 млн.За 5 ВЕКА и 25 години как отцеляхте?В писмо до Султан Сюлейман,Руския император изразява своята благодарност,че България е под Османско,защото освен руснаците едниственно османците съхраняват славяните...
83
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Ердоган! Няма как да падат ракети в градовете ти, да умират жени и деца и турчинът да чака някаква си организация да направи нещо или да му даде мандат. Вдига се и смачква главата на змията.
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите сформират "армия на фустаните". Терористите масово обличат женски дрехи и захвърлят униформите за да се спасят от възмездие. Аскерът е посрещан като освободител.
81
3
 
11
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Едно време когато Българите почитаха бог Тангра бяха най най великата сила. Но от както Византия ги асимилира като християни нищо не става от Тях.
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ние ставаме Южен фланг. Това значи нови самолети, нови танкове, нови ракети и Мно-о-ого пари. Само за войници ще трябва да наемаме украинци и македонци со пастоши.
79
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко танкове им треснаха вече?
78
9
 
18
 
! Отговори
До по-долният преди 6 години
А като се суверена държава, какво дирят там руските алкохолици?Турция поне се бори против червеният главорез Асад!Дано по-скоро освободят смазаният от забравилия се сатрап и ушанките народ!
77
25
 
14
 
! Отговори
мохамед е педофил преди 6 години
До етнически турчинСирия е суверенна държава. А Кюрдистан скоро ще поздравява провинция турция.
76
19
 
14
 
! Отговори
Нике преди 6 години
Това е следащото етническо прочистване и то в 21 - ви век.19/20- ти бяха Арменци,Гърци,Българи...сега дойде ред и на Кюрдите.Честито.Иначе гоним терористи.Относно магистралите- в Сирия още не са потрошени.
75
29
 
8
 
! Отговори
123456 преди 6 години
Turskite gashtnici ne mogat da se opravqt s 200 kiurdski partizanina...veche 5 turski konservi sa fira,sednali na Evropa da se otvarqt.Orientalski nevoli.
74
8
 
28
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
Сега кюрдите да скочат на американските инструктори. ..защото бяха излъгани и предадени след като ги използваха като маша...
73
6
 
40
 
! Отговори
123 преди 6 години
В коментарите в общи линии се пише за изостанала Турция,но тук от ЕС не се вижда така.Забелязахте ли по кои пътища се придвижват турските танкове? Шест лентови автобани само на 20-30 км от Сирия.Вижда се и асфалта в сирийската част,много прилича на пътя между Долно Малево и Горно Малево.
72
9
 
8
 
! Отговори
SD преди 6 години
https://youtube/watch?time_continue=3&v=84Xg87AY2poЗа начало 5 танка
71
24
 
23
 
! Отговори
Тюркиш кючек машалла преди 6 години
Ердоган игра роля в създаването на ИДИЛ, въоръжаването, обучението и алъш-вериша с главорезите. Неговият син лично купуваше нефта на ИДИЛ. След като създаде терористите преди време, сега отива да ги унищожава. Естествено турските войници ще останат в тази зона за постоянно, а туските кючеци отново ще цапцарсат чужди земи в прокълнатата си държава.