Сирия – война безспир! Асад е спасен, страната – разпродадена

Цената за помощта на Русия и Иран е много висока
10 фев 2018 18:40, Елка Василева
349
Сирия – война безспир! Асад е спасен, страната – разпродадена
Снимка: архив, Reuters

Седем години след началото на военния конфликт в Сирия президентът Башар Асад все още е на власт. Без Русия и Иран той вече щеше да е изгубил войната. Цената за тяхната помощ обаче е много висока, пише Дойче веле.

Бунтовническите крепости Идлиб и Източна Гута се оказаха костелив орех за режима на Асад. Затова и през последните дни въздушните удари на режима срещу позициите на джихадистите в тези два града бяха толкова ожесточени. По данни на международно признатия Сирийски център за наблюдение на човешките права при нападенията от въздуха срещу двата града само във вторник са загинали 63-ма цивилни, сред които и 14 деца. Според непотвърдени информации нападателите са използвали също и химически субстанции.

От няколко години Идлиб и Източна Гута се намират в ръцете на бунтовниците. Сега Асад се опитва да си ги възвърне. Ако успее, режимът ще направи важна стъпка към целта - да си върне контрола поне върху части от сирийската територия. Всъщност Асад и сега вече постига успехи: най-големите градове на страната са под негов контрол. А военен триумф в Източна Гута би довел до консолидиране на властта му най-вече в региона около столицата Дамаск.

Арогантността на режима

Около 1/3 от територията на страната все още се намира в ръцете на бунтовниците - основно на съюза "Обединени сирийски сили". Дори и в районите, контролирани от режима, думата имат отделни групировки. Като цяло режимът на Асад властва над по-малко от половината от територията на Сирия.

И въпреки това Асад може да е напълно спокоен, защото е закрилян от двама силни съюзници - Русия и Иран. Те допринесоха сериозно за неговото политическо оцеляване. А това - след натрупалата се дълбока омраза през тези седем години гражданска война - означава и друго. А именно: неговото физическо оцеляване.

Така режимът демонстрира самоувереност: на организираните от Русия мирни преговори в Астана, Казахстан, неговите представители се държаха надменно и не проявиха никакъв интерес към започването на преговори, написа в английския "Гардиън" ръководителят на делегацията на основните светски групировки от съпротивата Наср ал Харири. "Представителите на режима демонстрираха нулев интерес към преговорите. Без натиск от Русия политическият процес е невъзможен", подчертава той.

Безсилната опозиция

Русия обаче не упражнява такъв натиск, а това допълнително заздравява режима. Но само на пръв поглед. През 2012-2013 година режимът на Асад беше притиснат до стената, от армията редовно дезертираха войници, които се присъединяваха към бунтовниците. И тогава дойде решителната намеса на Русия и Иран, без която Асад по всяка вероятност щеше вече да е загубил войната.

Сега обаче той предвкусва победата. Или както казва сирийската правозащитничка Сухаир Атаси: "Оставам с впечатлението, че Западът е склонен да предостави проблема Сирия изцяло на Русия и е готов да приеме напълно действията на Москва".

Но точно това може да се окаже пагубно за Асад. Защото Москва и Техеран не поддържат сирийския президент от чисто приятелство, а поради друга причина: защото неговата власт е най-лесният начин за тях да прокарат интересите си в Сирия.

"Иран и Русия позволяват на Асад да работи за техните интереси, защото досега той все още не ги е разочаровал", пише на уебстраницата на телевизия "Ал Джазира" сирийската активистка Малак Чабкун. И на него наистина не му остава нищо друго, освен да изпълнява нарежданията на своите покровители.

Докато Русия предоставя предимно своя военна техника в Сирия, то Иран участва с жива сила - собствена войска и наемници. Според Чабкун Техеран финансира участието на четвърт милион бойци, сражаващи се в Сирия, в това число и 90 хиляди сирийски шиити. Всички те са лоялни към този, който им плаща - в случая това е Иран, а не Сирия, изтъква активистката.

Разпродажбата на Сирия

Така Асад запазва властта си, но е принуден да гледа как неговите покровители безжалостно налагат интересите си в Сирия. Наред с военните бази, които си осигурява в района, Русия гради и имиджа си на международна сила, с която всички трябва да се съобразяват.

Иран пък разширява влиянието си на хегемонна сила в региона и преследва, също както и Русия, икономически интереси. Още през 2014 година се заговори, че ирански бизнесмени изкупували не само сирийски фирми, но и земеделски земи и имоти в градовете в близост до по-важните светини, казва още Чабкун. А това подсказва, че Иран е решен да се настани в Сирия - както икономически, така и идеологически. И колкото по-отстъпчиво е правителството на страната, толкова по-лесно ще му е на Иран да постигне целта си. А самият Асад има все по-малко причини и сили да противодейства на иранските и руските интереси.

Равносметката след седем години война не изглежда никак добре за сирийския президент и управляваната от него страна: президентът е спасен, но страната му е разпродадена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
7
 
46
 
! Отговори
et.galen1 преди 6 години
С.арабия,Катар и зад тях САЩ предизвикаха войната в Сирия ,създадоха ИД,разрушиха страната а обвинявате други .Защо се направи това ,заради нефт и газ за Европа по-ниски цени с цел да се унищожи Русия след това Иран,който пречи на Израел.След това джихадистите щяха да се насочат едни към Европа за сплашване то й а други към Кавказ за допълнително създаване проблем на Русия дори отделянето на Чечения където има и нефт.Проблема с Украйна е със същата цел.
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
217 Между другото Ал Нусра е в забранителния списък на Русия от 2015 , две години след американците НАЛИ ИСКАШ ДОКУМЕНТИ ТЪПЧЕ
146
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки приелзападната демокрация трябва да види България 89г. и България 2018-9-----------------------------------Или си пубер или си алцхаймер защото разликата е от земята до луната . Днес България е една много по губава страна
145
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успех на народа на Сирия да свали тиранина и да се приберат по земите си. Успех и на САЩ , че отново дават парите си и живота на войниците си за добра кауза. Напред , без страх .
144
4
 
44
 
! Отговори
Иран преди 6 години
Асаде завършил медицина в Англия и добре познава мръсните номера на англо-саксите!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чий забранен списък е? Само в руския. САЩ не се бори с Нусрите и ги защитава открито, което е факт.========================"Terrorist Designations of the al-Nusrah Front as an Alias for al-Qa'ida in Iraq". United States Department of State. 28 June 2013.
142
2
 
27
 
! Отговори
Това е истината преди 6 години
До АнонименСАЩ помага на всички терористи, а удобните ги нарича бунтовници. :)
141
0
 
10
 
! Отговори
Първо чети! преди 6 години
До АнонименБоте е казал, че честните у нас наричат луди.
140
2
 
15
 
! Отговори
Покажи документ преди 6 години
До АнонименВ чий забранен списък е? Само в руския. САЩ не се бори с Нусрите и ги защитава открито, което е факт.
139
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата в Либия ги зарази ЦРУ и както обичат да правят го приписаха на България.------------------------Съвсем минахте в сферата на неначуната фантастика. Вервате ли си на подобни щуротии , Значи сте за психиатричен преглед ако дори за миг можете да си представите подобно нещо.
138
3
 
22
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Бих желал Дойче Веле да ни информират в подробен репортаж относно благоденствието, просперитетът, бумът в спазването на човешките права и въобще невероятната демокрация, която избуя в тази страна, след като т.н. справедлив запад отърва "измъчения" либийски народ от диктатурата на полковник Кадафи! Сега там има такава демокрация,....толкова е хубаво да излезеш и някой главорез да те убие на улицата...ето това е демокрация и справедливост!!!!!!! и благоденствие....ахахахахаха
137
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците помагат на кюрдските милиции и на силите на Сирийската свободна армия , всичко останало са глупави инсинуации
136
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДецата в Либия ги зарази ЦРУ и както обичат да правят го приписаха на България. Спомнете си Агджа, Антонов и папата.
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
210 няма такова нещо написал си елементарна лъжа . Ал Нусра също е в забранителния им списък и никога не са били снея . А бе пишете си едни такива непроверени , разпространявате си глупостите
134
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Иран купува, Кравария граби.---------------------Кого граби . Кувейт ли или Обединените арабски емирства - онези със строителните чудеса пред които цъкате с език . Или може би ограбва СА кажете бе смотаняции
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВоеннопрестъпник е САЩ, защото създава и финансира тероризъм. Тези Джебхат ан Нусра /Ал Кайда/ от 11 септември 2001 г сега са съюзник на САЩ. Правете си изводите сами...
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
204 Така ли , сигурно и бащите на онези 500 деца заразени със СПИН от корумпираните чиновници на Кадафи за което набедиха нашите сестри сигурно и тзи бащи са били за Кадафи, а . Впрочем всичко започна от Бенгази очно там където бяха и те
131
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторът възхвалява терористите и симпатизира на И.Д! А нарича законното правителство "режим". Това не е нормално в страна от ЕС! Кой издържа тази пропагандираща тероризма медия?!
130
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
202 Първо Асад е военнопрестъпник
129
1
 
20
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Трябва да се разбере, че това са режисирани преврати. И в Либия Кадафи не бе свален от недоволния либийски народ!!! Напротив, либийцияте бяха с Кадафи в мнозинството си! Свален бе от ислямизираната част на обществото с военната подкрепа на САЩ, Франция и ЮК. Разликата между Либия и Сирия обаче е огромна. Либия бе страна със смешна армия, докато армията на Сирия се оказа далеч по костелива орех!!!!.... Днес държава Либия не съществува, тя е разцепена на 4 части..и банди върлуват навсякъде...