Ситуацията в Газа може да се взриви, смята Николай Младенов

"Това може да предизвика конфликт между Израел и Хамас"
23 мар 2018 21:21,
13

Ситуацията в Газа е точка на голям риск. Тя може да се взриви и да предизвика конфликт между Израел и Хамас.

Това каза специалният пратеник на ООН за Близкия Изток Николай Младенов. Той коментира конфликта между израелци и палестинци от Йерусалим в интервю за Николай Кръстев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За съжаление, в момента конфликтът между Израел и арабските държави, най-старият в региона, се измества от фокуса на внимание с оглед на други конфликти като този в Сирия, в Ирак, в Йемен. Това далеч обаче не го прави по-малко значим. Да, ситуацията в момента е доста по-спокойна, но има нерешени редица фундаментални проблеми", каза Младенов.

Той е и бивш евродепутат от ГЕРБ, военен и външен министър в кабинета "Борисов 1" както и ръководител на мисията на ООН в Ирак.

Младенов предупреди, че ситуацията в Газа може да взриви конфликт.

"Рискова е и ситуацията на Западния бряг, където липсата на политическа перспектива за решаването на конфликта значи, че все повече хора губят надежда за възможно решение, което респективно води до риск от сблъсъци.", каза дипломатът.

Влияние върху ситуацията оказват и конфликтите по периферията – в Ливан, в Сирия.

По думите на бившия първи дипломат вариантите за изход от кризата като например създаването на една палестинско-йорданска държава или размяната на територии с Египет далеч не са реалистични.

"Единственият рационален вариант е създаването на две държави – израелска и палестинска. Няма друга формула, която решава цялостно конфликта и която премахва цялостно причините за него, освен израелците и палестинците да се разделят в две държави", смята Младенов.

Каква е ролята на на ООН в стабилизирането на ситуацията в региона  и как се променя арабският свят с оглед реформите в Саудитска Арабия вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специалният пратеник на ООН за Близкия Изток еврейчето Николай Младенов само потвърждава колко куха организация е вече ООН.Тя не служи на "обединените"нации на земята, а само на евреите.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията в Газа може да се взриви само ако тези, които ти представляваш /нямам предвид ООН/, взривят ситуацията в Газа.
10
3
 
11
 
! Отговори
batko преди 6 години
Николай Младенов от юдейн стана мюсюлманин и той, лично доведе и легализира мюсюлмански братя!!! НЕ го ли помните??? Какъв скандал беше тогава.... български външен министър покани на среща мюсюлмански братя/??? Този същия.. е 3 пъти прекръстван в 3 различни религии. Този е плазмодий,.
9
8
 
2
 
! Отговори
вперйод преди 6 години
Ние русофилите сме твърдо с нашите мюсулмански палестински братя.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Не мога да разбера що за и.д.и.о.ти си подбираме за "елит"!!!!подбираме "елит"??!! ние??!!
7
4
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Николай Младенов", външен министър при Тиква 1, не е българин, той е офицер от еврейската армия, сиреч, ние имахме за външен министър при Тиква 1, еврейски офицер! Само размислете върху този факт! Ако продължите, ветикалата на мисленето, ще разберете, че и Бахур Бахар уили Бойко Борисов е от същата етносна порода.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз пък плю.нка откъде се измъкна??? Не мога да разбера що за и.д.и.о.ти си подбираме за "елит"!!!!
5
7
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
какво гръмнаха в сарафово бе. нищо не е гърмяло. тиквочага и сфъку след 15 минути на летището, платените новинарски сайтчета даже беха подранили с "новината". трупове, жертви и т.н. след два чаша беха вече в изсранел. такъв лошо скалъпен фарс не бяха дори атентатите в берлин, ница, брискел, мюмюнхен и т.н.
4
3
 
8
 
! Отговори
ЕМ преди 6 години
Много интересно - с кого точно Израел да прави мир и дава држава? С Мазен? Той е избран за Председател на автономията през 2005. За 4 години. От тогава не е имали избори. Коя година сме сега? Или може би с Хамас, който се кълне да унищожи Израел?! А иначе ние с другаря Младенов можем да нием по една лимонада и да сключим страхотен мир. Ама кой го интересува?! А междувременно Мазен плаща заплати на убийците...
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Един надупен гербавочервен запъртък заради чието престараване гръмнаха в Сарафово ама пък си опече работата при новите си господари и си получава достатъчно сребърници.
2
3
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Би ли обяснил господина как се взривява ситуацията?
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой беше този че не си спомням?