Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!

Паралели със Студената война, Кубинската криза... Преувеличаваме ли?
15 апр 2018 10:10,
450
Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!
Снимка: БТА

Нова световна война? По-полека, нека си поемем въздух, призовава Клеменс Вергин в обширния си анализ в германския "Ди Велт", цитира "Дойче веле".

В началото Вергин пише за все по-разпространените страхове, че ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до нова световна война. В тази връзка авторът цитира предупреждението на Тръмп в Туитър и коментара на руския посланик в Либия, че неговата страна може да атакува американски позиции.

Биене в гърдите

"В момента е най-добре всички да поемат дълбоко въздух, включително политическите актьори", препоръчва Клеменс Вергин. Защото всъщност ситуацията изобщо не е сравнима с Кубинската криза.

Вече от дни е ясно, че ще има наказателни удари, след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население. Още преди година Тръмп нареди да бъдат извършени такива удари, след като силите на Асад атакуваха с отровен газ град Хан Шейхун. А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите.

Още по темата

Москва добре знае колко са чувствителни европейците и как начаса изпадат в паника, когато руският мечок задрънка с оръжие. Заплашителните гримаси са част от дневния ред на Москва, те целят да стреснат всички и да им припомнят, че страната може и да е икономически съсипана, но във военно отношение все още играе в първа лига, най-малкото що се отнася до ядрените оръжия. Русия вече не е градивна сила, но иска поне да остане блокираща сила и да опази своя клиент Асад от последствията заради нападенията с отровен газ, прикривани от самата Москва.

Заплахата, отправена от един по-скоро второстепенен дипломат - руския посланик в Либия, междувременно беше чувствително омаловажена от Кремъл. Сега се казва, че Русия ще отвърне на удара единствено ако бъдат атакувани руски позиции или руски войници. Тръмп също омаловажи своя войнствен туит и влезе в един по-миролюбив тон по отношение на Москва", пише Вергин.

По-нататък авторът коментира разпространените сравнения между сегашната ситуация в Сирия и Кубинската криза от 1960-те години:

"Сирия изобщо не може да се сравнява по значимост с Куба от онова време. През 1960-те години СССР разположи в Куба установки за ядрени оръжия - директно край бреговете на САЩ. По този начин за САЩ възникна директна заплаха, и то от един противник, който беше много по-опасен от сегашна Русия. Тогава САЩ поставиха своите ядрени сили в предпоследна степен на бойна готовност, която важи непосредствено преди избухването на ядрена война. Докато конфликтът в Сирия е просто задочна война, в която никой, включително и Путин, няма да рискува ескалация до ядрена война.

Заплашителните гримаси на Русия трябва да бъдат разобличени като блъф. Москва вече от години се опитва да се състезава в много по-висока от реалната си категория. И досега имаше успех, защото на Запада му липсва волята да се противопостави по-решително срещу руските агресии. Навремето германският канцлер Хелмут Шмит беше определил СССР като "Горна Волта, но с ядрени ракети". Същото важи и за днешна Русия, която се опитва да изиграе слабите си карти по най-умния възможен начин. Защото в действителност руската икономика е по-слаба дори от италианската, а страната е много уязвима от западните санкции.

Връщане към матрицата на Студената война

Както европейците, така и Обама и Тръмп реагираха през последните години неадекватно по отношение на Москва - като имаме предвид сериозните руски агресии. (…) Това не донесе нищо особено. Напротив, сякаш насърчи Москва да разширява периметъра на своите атаки, провокации и заплахи. Русия изцяло се е върнала към матрицата на Студената война, макар че използва много по-модерни средства - показва го водената от нея пропагандна война в интернет.

Ето защо вече е време Западът също да си припомни някои ходове от времето на Студената война. На първо място това означава да запази спокойствие и да не се оставя заплахите от Москва да го натикват в миша дупка. Изкуството на Студената война се състоеше в балансиране, а Западът спечели тази война, защото при необходимост демонстрираше нужната твърдост и готовност за рискове, но без да води нещата към истинска ескалация. Подобна твърдост е необходима и сега", заключава авторът на "Ди Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - хубавият сезон пролетта беше помрачен отново от САЩ и другите алчни агресори.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38 Китай ако го имаш за страна от 5-я свят??? Ок! Иначе нали точно това казах- руската мечка, ако бъде самата тя напдната тогава ще видите к'во е то руски ботуш как мачка.
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Хехе вече няма какво да кажете и го сучите така, че Русия да излезе добрата пак :))) толкова сте елементарни :))
27
5
 
3
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НЯМА ДА ИМА Трета световна война, засега! Няма необходимите условия за война. Всичко, което се случва, е "дрънкане на оръжие" и проби на отбранителните комплекси. Не е важно кой има повече оръжие, а кой има по-здрав тил- важно е, коя държава е по-стабилна икономически.Войните започват при икономическа криза. Никой не тръгва на война "ей така, за спорта, за победата".Ако има някой ден война, определяща за победата ще бъде модерната командна електроника и спътниковете технологии.
26
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Руската ти мечка зимата я спасява стана два пъти. Ама вече живеем в времена където това няма много значение. Руската ти мечка е навряна в ъгъла и единствените и приятели са страни от 5-ия свят. Боливия... кои по дяволите са Боливия че седнаха да осъждат ударите в Сирия? Руската ти мечка не може да са позволи война с НАТО както по икономически причини (основно) така и геополитически. Така, че руската ти мечка може да стои и да гледа и да осъжда.
25
3
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Руснаците отлично знаят какво означава да отвърнат на удара срещу Асад. Те предпазват света от унищожителна война. Докога ще продължи търпението им обаче ?
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 29 Руснакът не напада. Наполеон го разбра, бай Фюрерът също. Руската мечка е спокойна даже да я дразните, но нападнете ли я...жална ви майка.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13По- принцип е разумна и смислена идея.Представете си един град пълен с ненормалното.Гърмите ги с обикновени ракети бомби и тн.Взривите една сграда и обитателите на целият квартал се изнася на социал в Европата.От тях 70-80%са терористи или роднини подкрепящи ги 10-15% са диваци има около 2%психари просто луди и останалите са горе-долу кротки.С ползването на 2 тактически заряда с ниска мощност 10-20 килотона целият град го няма ако има оцелели измират бързо.Има разум,нали?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Ядрена война има само в приказките и мокрите ви сънища.
21
2
 
19
 
! Отговори
илюминат -ренегат преди 6 години
Такава ярастна американска пропаганда лъха от тази статия,че по-вече не може и да бъде!Неукия и страхливия можеш да излъжеш,но умните прозорливите и логично разсъждаващите НЕ!!! Я слез на земята и вникни в американските имперски интереси и лаенето на васалите им и ще разбереш на къде духа вятъра! Не ни пробутвай американски приспивни песнички за заспалите ни съзнания! не си мисли,че всички са се продали на дявола като теб!
20
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците не смеят да направят нищо. Не могат да си позволят просто такава война. Всеки се гъбарка с тях а те само плямпат и осъждат не знам си какво. Жалка картинка.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клеменс Вергин обръща случилото се и случващото се с главата надолу все едно, че ние сме мечки, събуждащи се от дълбок зимен сън.
18
0
 
19
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
"А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите."Шшш, алоуууу, шорошшките льольовци от дойче свинеле, само да ви напомня че преди 70 години руснаците така се биха в гърдите че насред Берлин ви вадиха като мишки от всевъзможни дупки. От бой в гърдите ли или от рязане на фашистки кратуни си изтъпиха ножовете, бихте ли припомнили че явно аудиторията е късопаметна.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 Муахахахахаах...Меркел ли се страхива че няма да има евтина газ към Германия от Русия или Путин се страхува че вместо Меркел ще намери още 10 държави на които да предлага газ? Вие сорросите хптен изтрещяхте.
16
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел най-добре се справя с Путин - просто не му обръща внимание !Тя не се страхува от Кремъл, а по скоро Кремъл се страхува от нея, да не му спре Северен поток 2.
15
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали ако има трета световна, тя ще е Китай и Русия срещу Сащ И Европа? И какво си мислите ще стане ако си пуснат едни на други по няколко ядрени бомби? за 1 ден целият свят си е заминал. това да не ви е преди 80 години да се сражават на Курската дъга немски с руски танкове, бре?
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предизвикана по изкуствен начин война пак западните провокатори...
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световна война за момента няма как да има, а пък и не е много вероятна, защото и на Запад и на Изток управляват мултимилионери, на които живота им е прекрасен, луксозен и много щастлив, и нямат причина да си го развалят, заради някакви глупости...Няма ги вече нацистите с техните принципи, заради които да тръгнат на рискована война... Всъщност, след ВСВ живеем в съвсем друг свят, в който мащабната война е много трудна, именно заради ядреното сдържане, което означава че Айнщайн отново е бил прав
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е, че от поколенията засегнати от ВСВ нищо не остана. Спомените и фактите, колко загинаха и на колко милиярда са щетите избледняха. Войните и избиванията в Арабския полуостров са ежедневие. Свикна се. Какво толкова, далече от разпадаща се Централна Европа, която е проядена от педофилия и хомосексулни прояви, от морален упадък и бесни печалби. Мисълта, за използване на малки адрени заряди се налага, не било опасно. Така ескалацият ще доведе до Трета СВ. Кой гарантира разум???
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 9 За твое разочарование това на Ванга за Сирия е от български документирани кадри по БНТ, ***.