Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте второ действие - ционистката шайка ще си организира атентат и ще обвини за него Иран.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После пак кажете, че САЩ не контролира всичко по целият свят..
30
13
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
И какво искате да кажете, че трябва да делим нефта и пазарите с Иран!!!Ами нали ако предположим, че Иран изтласкат САЩ от Близкия Изток, което е в сферата на фантастиката, тогава има голяма вероятност българите да станат неосманистки слуги и роби, което ще бъде реалност, а не фантастика!!!Мислете малко бе селяни прости, ако имате с какво да мислете!!!Агент Патрик Гривъроу!ЦРУ!!!
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Тръмп така воюва.Посочва една точка на картата,пращат ракета,убиват вожда и готово!Хитро!Няма разход за войска да праща,натиска копче и го няма проблема!
28
27
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Братя американци, мачкайте империята на злото!
27
14
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До КокалТо и баба ти, ако беше мъжка щеше да й викаш дядо..... Смешни *** :)))))))))))))
26
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военната операция по ликвидирането на генерала струва няколко милиона долара нашите командоси щяха да го оправят за много ама много по малко...!!!
25
12
 
20
 
! Отговори
TT преди 4 години
До ВасалЩатите толкова се уплашиха от военния съюз Рассия ,Иран,Китай , че гръмнаха най-важния ирански генерал...Явно " голям" страх ги тресе...
24
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж се е борел срещу ислямска държава същевременно е убивал американци и е кроял планове против американците. САЩ са го следили и подслушвали дълго време, но ислямиста терорист солеймани не е двявал май.
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно колко е голям Иран, а кои са му приятелите.Кувейт е една плюнка, но още го има по картите на света.Така че нищо няма да изчезне, просто ще измрат малко хора от различни етноси и религии. САЩ губят политическо влияние в персийския залив и им трябва причина, за война. Такива хора не се отстрелват за отмъщение. Дано Европа не се върже, защото САЩ без съюзници няма да атакуват. Ирак е доказателство за манипулативното им поведение. САЩ спечелиха войната, но са на път изгубят полуострова.
22
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците извършиха терористичен акт, няма ли да има резолюция на ОНН и санкции?
21
3
 
38
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава."Ето защо "американците смятат Солеймани (...) за терорист".
20
5
 
19
 
! Отговори
Спокоен човек преди 4 години
Спокоен съм, ние си платихме 2 милиарда долара за Ф-16, сега няма да ни закачат, спокен съм.
19
7
 
24
 
! Отговори
Нормално е преди 4 години
Нормално е САЩ да убиват. В България има американски бази с американски наемници, САЩ нямат редовна наборна армия ами взимат платени наемници, главорези които за пари са готови да убият всеки. Ето защо трябва да бъдем послушни васали и Бойко да слуша, иначе американските наемници могат да спретнат клане и в България, никой не може да им попречи!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василев, към тъм тебе само досада.
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека се е бил срещу американските терористи от Американска държава(онези с черното знаме)
16
5
 
41
 
! Отговори
Да не спорим преди 4 години
По чии закони убиваш генерал от страна,с която не си официално във война????И какво очакваш като отговор??!!!!!!!
15
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест убиват този който се бори срещу тяхното прокси Ислямска държава краварите!
14
3
 
9
 
! Отговори
Кокал преди 4 години
До зозо.ТОГАВА КИТАЙ БЕШЕ СЛАБ ЕС БЯХА СЛАБИ РУСИЯ НЕ БЕШЕ РЕФОРМИРАНА ТУРЦИЯ.И не на последно място Иран се ДЪРВИ НА АМЕРИКАНЦИ.ЕТО ПО ТЕЗИ се вика края на Американските. О това че не можеш да пишеш си е твой проблем.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим кои ще са следващите кули в САЩ де ще ги сринат? Залаганията да започнат сега!