Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 310Ти умнико с твоя полиран мозък дори идея си нямаш какво би следвало след това. Идва ли ще остане нещо от САЩ и модерния западен свят след такова нагло убийство.За разлика от теб, в САЩ все още има хора които имат поне малко мозък в клавите и затова подобна *** отска идея няма как да им дойде в главите.
311
5
 
6
 
! Отговори
Васил Левски преди 4 години
Абе, нали Кравария отдавна донесе демокрацията в Ирак?Кюрдчето което дойде от Кравария защо не отиде в пра-родината си да се бори за демокрацията там, а точи баници тук?Рано или късно Кравария и ишиасните *** от Западнала Европа трябва да си платят за оакването и разрухата на България.
310
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 346Престани да гледаш само канал Россия 1 и ще разбереш, че плешиш само глупости спуснати от пропагандния отдел на Кремъл.
309
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът се е борил срещу главорезите от ИДИЛ......................но бил много лош. защото бил иранец и шиит................следователно САЩ и Тръмп подрепят ислямистите и терористите от ИДИЛ!!!Добър вечер, селяни прости, и БГ-оръжейни босово продават оръжия на ИДИЛ............това казаха и руснаците!! Бог да пази България!!!
308
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 337, ти какво се правиш на разбирач?Що не видиш дружките на САЩ - Алкайда, ИГИЛ, Бокохарам, саудитците... а преди години и човекоядецът, император на ЦАР.Хомяка от северна Корея не е симпатичен, но в сравнение с Бокаса е просто мило детенце.Шефката на ЦРУ е професинален мъчител, лично е изтезавала хора и ги е убивала в Ирак. Тези са с ръце до лактите в кръв и са загубили човешки облик, твоите дружки от САЩ.
307
7
 
7
 
! Отговори
И за децата е ясно преди 4 години
Още много чалмиУшанки иКаскети ще летят във въздуха преди нашите приятели и съюзници американците да приключат с тезиОтрепки.
306
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 330С Резолюция на ООН ли наглите американски грабители продължават да се разпореждат в Ирак! Заявиха официално, че ще оставят Ирак на мира и уж си заминаха от там, но влизат, излизат и си правят бази там без да питат никого. Сякаш са си у дома си. Хората по всякакъв начин им казаха, че са нежелани и да се махат, а те нахалстват. Това по кой закон е? Навъдили са военни бази повече от 1000 броя по целия свят. Що не си стои в страната и не си гледа краварника, а убиват хора по целия свят!
305
0
 
0
 
! Отговори
ао преди 4 години
До аз- Тва кой ти го каза-*** ли?
304
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
До ИРАН,затвори протокаПич мисля си че си много ........, какви американци в Иран те гонят, ти въобще акъл имаш ли, или искаш да си из сереш умозаключенията мислейки че всички сме кухи *** като теб.
303
4
 
6
 
! Отговори
Рашка-педерашка преди 4 години
Е съюзник на Иран/ аятоласите. Отвратеняци, Сър...
302
1
 
10
 
! Отговори
Ко търси преди 4 години
Ирански генерал с армията си в Багдад?!За по-прозтите от вас това е столицата на Ирак. Нали според разбирачите Ирак е окупиран от САЩ?
301
5
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До БГ 315 Недей да срамиш българското.Ти не си БГ,а СССР.Колкото и да си '***' само им виж дружките.Русия.Китай,Сев.Корея и Венецуела. Пишеш "уважаван в целия Близък Изток".Откого бе 'ушанко'?
300
7
 
13
 
! Отговори
ООН преди 4 години
Който организира погроми на американското посолство го трепят. С резюлюция на ООН или без, това е положението. Другия път да мислят.
299
8
 
9
 
! Отговори
ИРАН,затвори протока преди 4 години
веднага, като първа стъпка.И краварите вън от Иран.
298
6
 
3
 
! Отговори
айде молим ви се преди 4 години
Изметете Тиквата от БГ, а не да ми лющите геополитика.Не в другата статия да плюете за водата, въздуха, трафика и др.
297
12
 
8
 
! Отговори
Заключени преди 4 години
Все пак САЩ са ми по-симпатични от ислямизирания Иран, а вие разправяйте каквото щете.
296
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Сата НАТО Дишат временно,докато попаднат в полезрението на Трамп.
295
7
 
11
 
! Отговори
аз преди 4 години
Тръмпа има нужда от нов военен конфликт
294
4
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
С Резолюция на ООН ли този ирански генерал е в Ирак! Що не си стои в страната и не си гледа корана!
293
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Посрани краварчета 324 Това е по призив на САЩ.По всички официални ТВ канали.Да те светна нещо.Трамп няма да остави никой на този свят безнаказано да убие американец.