Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пишат изключително елементарни хора, които вземат желаното за действително.Мечтайте си как Иран подпомогнат от Русия прави САЩ на маймуниИсторията сочи другоАре да видим какво ще направи Иран... заседанието на правителството вече е свършилоАре да видим какво ще направи Ирак, които гарантират сигурноста на посолствата и на чиято територия беше гръмнат Генерала, заедно със заместник шефа на милицията щурмувала посолството.Ще постъпят като вас!Ще плюят и лаят! С тях сте от един дол дренки
331
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава."САЩ винаги са били съюзник на терористите от Ислямска държава!
330
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп в предсмъртна агония? Започна да му става тясно около врата като самите американци му казаха, че не го искат за президент и гласуват да го махат и започна веднага да измисля някакви тъпанаpски атаки над Иран, че да се занимават в САЩ с друго, но не и с отстраняването му.
329
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се окаже, че Иран някак си се е сдобил с ракети Циркон и Бал?И някакви самолетоносачи покрай Иран да потъват мистериозно преди да може противоракетната им отбрана да се задейства.
328
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се накефя руснаците на бърза ръка да снабдят Иран с ядрено оръжие...А Иран и без друго има добри връзки с Китай, като китайците също имат атом.Охооо, пък Пакистан разчитат на връзките си с Китай срещу общия враг Индия и плюс това също са мюсюлмани, пък и те имат атом. Охоооо, пък дундьо в Северна Корея на драго сърце би изпратил технолози в Иран за да понаучат иранйците на ноу-хау за атома.А до тогава да се знае, Турция е ислямски съсед на който САЩ извъртяха кофти номера и се помни...
327
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ за държава-терорист...................в името на ингтересите на хамериканците всеки и всякъде може да бъде убит, ако е против САЩ!!!Добър вечер, селяни прости!!!
326
3
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Момчета и момичета, с иранците шеги небива! Най-малко пък *** Клитън да се пъне!
325
17
 
8
 
! Отговори
Ако Тръм Велики преди 4 години
Иска Утре може да опраска и кремльовския гном и така да освободи руснаците от фашистко игоЗатова е рИването
324
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"това е безпрецедентен акт от страна на сащза да се стигне до тук явно има много силна причина за която само взелите това решение знаят"причината се казва ПЕТРОЛ.И желание за подчиняване на Иран, че ако ги окупират, да си построят американска военна база на стратегическо място.
323
3
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
това е безпрецедентен акт от страна на сащза да се стигне до тук явно има много силна причина за която само взелите това решение знаят
322
8
 
10
 
! Отговори
Ако Тръмп реши преди 4 години
Утре може да опраска и кремльовския гном и така да освободи руснаците от фашистко иго Затова е рИването
321
4
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Ако Тръм решиИранците не са руснаци! А може и един континент по малко на планетата, м?
320
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомейни е категория МУХА къде е тръгнал да рита срешу световния хегемон САЩ. Може би *** ги е подлъгал, че ще се притече на помощ?
319
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПутяНяма ли да се притече на помощ на другарчето си с чалмата Хомейни?
318
2
 
8
 
! Отговори
World Poker преди 4 години
Бачо Тръмп не е шахматист като гросмайстора Путин който е прочут със неговите многоходовки, но в покера тайни за него няма. Току що вдигна залозите до тавана, на ред е Хомейни.
317
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се съмнявам, че Тръмп е разпоредил това убийство...виж ако беше Хилари щеше с усмивка да заповяда...Тя обича да гледа мъчения и убийства, спомням си как се хилеше, когато наблюдаваше убийството на Кадафи.
316
3
 
7
 
! Отговори
Ко праи преди 4 години
Ирански генерал в Багдад с армията си?!Нали според разбирачите Ирак е окупиран от САЩ?Ъ?!
315
3
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Смърт за ФАЩБезцеремоността не е характерна за Тръмп! Преди години, преди да ударят руския самолет с певците при преговорите м/у Русия / заплахата била,: Русия трябвало да я заболи/ и САЩ, представитерите на америк. са били по същия начин както днес арогантни!пп. иранците обаче не са руснаци!
314
13
 
12
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Тежка е задачата на световния хегемон САЩ да поддържат световния ред но засега се сравят отлично.
313
2
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.-------------Слагат/Пентагона/ ли думи в устата на Тръмп?