Тотална разруха в Бейрут - имало е изхвърляне на токсични газове?

Сравниха случилото се с употребата на ядрено оръжие
Обновена: 5 авг 2020 11:58 | 5 авг 2020 11:53, Елка Василева
34

Страшният взрив в ливанската столица Бейрут отне живота на над 100 души, пострадали са над 4 000 души, а освен това стотици хора остават безследно изчезнали.  Броят на загиналите ще нараства според медиите – изпод развалините всеки час изваждат още и още трупове и ранени.

Болниците в ливанската столица са препълнени. Много медицински заведения за сериозно повредени от взрива. Ливанският здравен министър Хамад Хасан нарече случилото се истинска катастрофа.  „Изправени сме пред истинска катастрофа и ни е нужно време, за да оценим степента на щетите“, каза Хасан.

Междувременно от посолството на САЩ в Бейрут призоваха тези, които се намират в зоната на експлозията, да останат в закрити помещения и да носят маски – имаше съобщения за изхвърлени токсични газове при инцидента, пише Газета.ru.

Взривната вълна е причинила повреди на сгради в целия град, включително и официални резиденции на ливанското ръководство.

За силата на експлозията говори и фактът, че фасадата на търговски център, намиращ се на 2 км от епицентъра, е напълно разрушена.

Още по темата

Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че най-вероятно са се взривили 2750 това амониева селитра или амониев нитрат – взривоопасно вещество, което се използва за производство на торове и на бомби.

Огромните запаси от амониева селитра са се съхранявали на бейрутското пристанище от 2014 г., без да се спазват мерките за контрол и безопасност.

Ливанският премиер заяви, че е неприемливо подобно съхраняване на опасни вещества и разпореди в рамките на 5 дни да бъде проведено разследване за причините за експлозията.

Стотици хора са минавали всеки ден покрай „бурето с барут“, разхождайки се из нощен Бейрут и посещавайки магазините около пристанището.

Пристанищната инфраструктура е напълно унищожена – преди експлозията портът можеше да приема годишно 3 000 плавателни съда, там имаше 16 кея и товаро-разтоварни площадки, както и и военноморска база на ливанските ВМС.

Службата за национална сигурност на Ливан е започнала разследване заради намиращата се в пристанището на Бейрут амониева селитра още преди половин година, съобщи ливанската телевизия OTV, като се позова на свои източници. Взривоопасното вещество се е намирало на борда на кораб, плаващ под флага на африканска държава – плавателният съд бил изоставен на пристанището от стопаните му заради голям дълг.

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд сравни експлозията с американския ядрен удар срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. По думите е пострадал половината град.

Бейрутски медии сравняват взрива с употребата на тактическо ядрено оръжие.

Йорданската сеизмологична обсерватория съобщи, че взривът на пристанището в Бейрут е бил равен по сила на земетресение с магнитуд 4,5.

Взривът на пристанището в Бейрут предизвика международни реакции. Израел отхвърли предположенията, че негови военни самолети са нанесли удар по плавателен съд. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се е срещнал с генерали, които смятат взрива за атака.

Редица световни лидери изпратиха съболезнования за трагедията в Ливан. Това направи и премиерът Бойко Борисов, който заяви: „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“.

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
6
 
! Отговори
Лорко преди 3 години
Явно и коментар отрзяващ част от истината не е излишен. Мафия ,пристанище , Иран ,политика , 7 взрива , ракети пълни със 20 % обогатен уран и накрая нечия намеса за прекъсване на вече договорен маршрут и дестинация .
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е направо Хирошима
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Африкански кораб занесъл торовете в Ливан и там го изоставил кораба щото имал дъргове и изоставянето на кораба там как ще им помогне да си върнат дълговете ? Не трябва ли да продадат торовете и да се върнат с парите и да си покрият дълговете. Аре бегайте от тука случайни неща няма, цялата история смърди на Коронавирус и тероризъм a,*** за такива като Бау тия приказки може и да минават.
8
4
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 5Прав си в Белорус няма вирус, но в БелАрус има само 68250 (официално) ...
7
2
 
7
 
! Отговори
мяу преди 3 години
До БауКво ти пука дали е трагедия,или конспирация? Всеки има право да вярва в каквото иска,и да изразява каквото иска мнение.
6
3
 
27
 
! Отговори
Бау преди 3 години
В живота понякога се случват и трагедии. Не всичко е конспирация или замислено ...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Даваят я в новини бг, по канал 3 и по нова и бтв включват.
4
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи са се отзовали френски миротворци отиват да покрият следите, сега гледайте колко военни ще се отзоват. А кажете вируса как прескочи цял Китай от Ухан и плъзна из целия двят, а Китай дето са гъсто населени ги пропусна нали уж ядант всякакви твари, само в Ухан ли ядат змии и гущери. Вируси има само в главите на либералите в Белорус що няма вируc ?
3
5
 
20
 
! Отговори
КАТ Сунгурларе преди 3 години
до 1 и 2: Господа, смисълът на живота ви е да се вкарвате в конспирации.
2
13
 
6
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 3 години
Warning about black death /COVID mutants generators/ по време на взрива са засечени ОГНИЩА НА COVID MUTANTS окoло включени COVID GENERATORS вероятно около включени станции ретранслиращи черна чума масови убиици вижте bad death radio terror..опасни са и смартфони и МП тройки ..в високата сграда с правоъгълен силует има над 13 огнища около включени станции/подава резонаторен анализ
1
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е терористична атака някъде има биохимично оръжие то е Коронавируса сега терористите са взривили туй пристанище и пак ще пуснат малко от биохимичиния Коронавирус и някой после ако нещо се усъмни ще кажат ами те Бейрут са виновни дето се съхранявали неправилно. Как 6 год нищо не избухнало дойде Коронавируса и избухна, Амониева селитра просто тъй не може да избухне. Вcеки селянин едно време имаше поне 200 кила амониева селитра в двора си за разни торове няма как да избухне.