Туркменистан забрани на жените да ползват грим, да носят тесни дрехи, да шофират...

Проблемът с домашното насилие в страната се изостря поради ограниченията на правата на жените
Обновена: 12 сеп 2022 16:37 | 12 сеп 2022 16:02, Йоана Цонева
108
Туркменистан забрани на жените да ползват грим, да носят тесни дрехи, да шофират...
Снимка: БГНЕС

Бившата съветска република Туркменистан забрани на жените да използват козметика, да правят контури, маникюр, да боядисват косата си, да носят тесни дрехи и дънки, да шофират и да се возят на предната седалка на кола, съобщи „Настоящее время“ с позоваване на радио „Азатлик“. Ашхабад е забранил абортите, а ограничителните мерки срещу жените в страната се засилиха, след като Сердар Бердимухамедов наследи баща си като президент на страната, допълва изданието.

Правата на жените в Туркменистан привличат през последните години вниманието на правозащитни и феминистки организации. Фондът на ООН за населението публикува доклад, описващ ситуацията с домашното насилие над жени в страната. Според документа 12 процента от анкетираните туркменски жени са преживели физическо или сексуално насилие в семейството.

През август в интернет беше разпространено видео, на което се вижда как мъж, ядосан заради посещението на жена си в салон за красота, я бие пред очите на хората . Той крещи и удря жената с юмруци, рита я по краката. Това продължава поне две минути и половина и завършва с излизането на двойката от помещението. Според източника на радио Азатлък видеото е заснето в салон за красота в Кеши. Все още не е известно дали има разследване на този побой.

Според правозащитници проблемът с домашното насилие в Туркменистан се изостря поради ограниченията на правата на жените в обществото, по-специално от властите. Напоследък натискът върху жените в страната се засилва, държавата въвеждат нови забрани срещу тях.

Десетки стюардеси и обслужващи служители в Туркменистан загубиха работата си през април заради корекция на устните и други козметични процедури. Туркменските авиолинии, които възобновяват вътрешните полети след прекъсване, уволниха около 20 стюардеси заради ботокс в устните им. Уволняват се и кондукторки по железниците. Около 50 кондуктори бяха уволнени заради хиалуронова киселина в устните им, още няколко заради силикон, използван за уголемяване на бюста". Част от изгонените са уволненти без право на друга работа., каза източник на радио Азатлик в Ашхабад. Според него много от тях са уволнени без право на друга работа.

Наличието на контурна пластика доведе до съкращения и в други региони на страната. По-специално, на летището в Туркменбаши, в западната част на Туркменистан, най-малко шестима служителки са загубили работата си по същата причина. Уволнени са и две стюардеси, които са работили на вътрешни полети от Туркменабад до Ашхабад.

Според многобройни очевидци в Ашхабад и други туркменски градове по време на акции на обществени места и офиси полицията е задържала жени с изкуствени мигли и нокти и ги е отвеждала в полицейските участъци. На жените разпоредено да премахнат резултатите от козметичните процедури, както и да платят глоба, равняваща се на около 140 долара, половината от средната заплата в Туркменистан. Полицаи спират жени и по улиците и в градския транспорт, за да ги проверяват за уголемени устни.

Вследствие на ограничителните мерки десетки салони за красота в цялата страна са преустановили дейността си, като са получили предупреждения от полицията за забрана за предлагане на "неразрешени" процедури и услуги на клиенти.

Ашхабад е забранил сутиените с уголемяващ ефект, както и снимките по бикини. През юни в някои държавни институции на Туркменистан на служителите е било забранено да използват сутиени, които оптически увеличават гърдите им. Според една служителка, която пожела да остане анонимна, освен забраната за тези сутиени, на жените отново им беше напомнена забраната за тесни, прилепнали рокли. Забраната за тесни рокли, както и изискването за носене на туркменски шарени панталони - балъци, както и омъжените жени да покриват главите си с шалове, е в сила в страната от първата половина на април. В разгара на летния сезон на брега на Каспийско море е въведена забрана за видеозаписи в бикини в градовете Туркменбаши и Аваза.

„В Туркменбаши жените и момичетата, които снимат видеоклипове за "ТикТок" по бикини, са предупредени за административна отговорност, както и за възможно наказателно преследване, водещо до една до три години затвор, съгласно закона, забраняващ порнографско съдържание“, съобщава кореспондент на радио "Азатлък".

Още по темата
Властите на Туркменистан, където мнозинството от населението е мюсюлманско, винаги са насърчавали жените да носят традиционни дрехи, като избягват тоалети в западен стил, и ислямски хиджаб. Досега обаче това не се спазваше толкова стриктно. Традиционното туркменско облекло се състои от бродирана дълга до глезена рокля с дълги ръкави, често изработена от плат в ярки цветове. Традиционната прическа на момичетата е шапка, бродирана с цветни конци, а жените често връзват шал на главите си. Новата забрана включва носенето и на дънки и всякакви прилепнали дрехи.

Според някои държавни служители на жените, работещи в публичния сектор, е наредено да спазват това правилата за облеклото както на работното им място, така както и навсякъде на обществени места. Жените са длъжни да подпишат документ, в който се задължават да не носят тесни дрехи, да не боядисват косата си, да не си правят татуировки на веждите, да не използват ботокс, изкуствени нокти и мигли. Документът също така изброява множество други ограничения. Жените казват, че документът съдържа фразата: „Ако опозоря моята организация, като наруша тези изисквания на работа или извън нея, аз съм съгласен да бъда освободен от длъжността си“. Отказалите да подпишат са били уволнени.

"Всяка сутрин ръководството на държавните институции проверява облеклото и външния вид на служителите. Ако открият недостатъци, те не пускат жените в офиса и ги изпращат вкъщи, за да коригират нарушенията." – разказва жителка на Ашхабад, описвайки собствения си опит. Освен това инспекторите могат да дойдат в офиса по всяко време за допълнителна проверка.

Туркменските власти са забранили също така на мъжете шофьори на лични автомобили да возят жени, които не са им роднини. КАТ спира автомобили с пътници и иска доказателство, че жената е роднина на шофьора. Това се отнася както до личните автомобили, така и в такистата. Поне такава е практиката в Балканския велаят (област), няма данни доколко ограниченията са разпространени и в останалата част от страната. Според шофьор глобата за жена на предната седалка е 2000 долара, дори тя да е роднина на водача, ако „нарушението“ е извършено след 20:00 часа.

В страната, с редки изключения, е забранено на жените да шофират въпреки отсъствието на писмени публични разпореждания за това. За да свалят или не допуснат туркменките от волана властите използват различни трикове, като затруднения при получаване на шофьорски книжки или при подновяването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Къде са ФАЩ, да прокарат демокрацията и разкарат дикаторите ?
66
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така им трябва. Жените трябва да си знаят мястото и да знаят, че мъжете стоят над тях. И при нас трябва да станат такива неща. Ще намалеят катастрофите по пътищата и психическите разстройства! Феминизмът трябва да бъде унищожен. Само така. Браво на Туркменистан!
65
2
 
29
 
! Отговори
Айде преди 1 година
няколко стотин години назад...
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 70 - "... дори тя да Е роднина на водача", това е уточнено. Така че едва ли ще има такива контакти с него, за каквито ти пишеш. Казано накратко, не можем да вникнем в логиката на мисленето на хора, чийто манталитет и светоглед са формирани от исляма.
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"E, все пак 70 г. съветско възпитание и 700 г. ислям се оказа неочаквано добра комбинация за нискотарифните хорица."________С тънката подробност, че Туркменистан въвежда това 30 години след независимостта си от СССР.
62
1
 
5
 
! Отговори
??????????!!!!!! преди 1 година
Защо преди 20.00 ч жена може да се вози на предната седалка на автомобил, а стане ли след 20.00 ч., не може?!
61
1
 
4
 
! Отговори
??????????!!!!!! преди 1 година
Защо преди 20.00 ч жена може да се вози на предната седалка на автомобил, а стане ли след 20.00 ч., не може?!
60
3
 
9
 
! Отговори
Нелогично преди 1 година
Значи жените няма да могат да ползват таксита, а ще пътуват в обществения транспорт, където всеки нахалник може да се отрие в тях?
59
3
 
9
 
! Отговори
Нелогично преди 1 година
Значи жените няма да могат да ползват таксита, а ще пътуват в обществения транспорт, където всеки нахалник може да се отрие в тях?
58
2
 
11
 
! Отговори
Познато преди 1 година
Ръководството на държавните учреждения там проверявало всяка сутрин облеклото и външния вид на служителите? Питайте м.а.йките си как всяка сутрин на вратата на гимназията са ги проверявали дали не са си боядисали миглите със спирала, дали поличките им не са прекалено къси, за лак на ноктите и дума не е можело да става, а момчетата били проверявани дали не са с по-дълги коси и т.н.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно проверяват дали някоя жена или девойка има ботокс в устните и какъв сутиен носи???
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз лично не вярвам на бг медии поредна лъжа---много лъжат наще журналисти пари за баничка и боза им платят
55
2
 
12
 
! Отговори
Дуло преди 1 година
Какво да очакваме от ***, нямащи грам сиво вещество в тъпите си кратуни!
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качената към материала снимка е смущаваща. Там държат и автомобилите да са бели на цвят. Чистотата по улиците е идеална, всичко блести и е бяло, има голям брой новопостроени и още незаселени жилищни сгради с много апартаменти - мислят за младежта. Но има ли ислям, дори държавата да е модерна, пак ще направят нещо неразумно и недомислено.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мюсюлманките не си правят кола маска а се оскубват с конец.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако си се прибрал след работа и ракията и салатата не са сервирани ко праим? Тръгваш да търсиш жена си и о какъв късмет за нея ще е ако я намериш в козметичния салон. За нея късмет да околните сеир :)
51
2
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Тия явно се кефят само на мъже няма друго обяснение.
50
1
 
14
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Поне на фона на някои държави изглеждаме нормално.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как познават, че са си слагали хиалурон в устните?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имат ли право да се каносват и да си правят кола маска?