Протести и убийства след смъртта на иранка в арест

Смъртта на 22-годишната Махса Амини разпали гнева в цялата страна
20 сеп 2022 16:23, Йоана Цонева
22
Протести и убийства след смъртта на иранка в арест
Снимка: БГНЕС

Пет убийства са извършили силите за сигурност в кюрдския регион на Иран в понеделник по време на протест заради смъртта на жена в ирански полицейски арест, съобщи "Ройтерс", като се позова на информация от правозащитна група.

Протестите продължават трети ден. Смъртта на 22-годишната Махса Амини разпали гнева на хора в цялата страна.

Младата арестантка от иранската провинция Кюрдистан изпадна в кома и почина след ареста ѝ Техеран миналата седмица от моралната полиция, която прилага строги правила в ислямската република, изискващи от жените да покриват косите си и да носят свободни дрехи на обществени места. Органите на реда отхвърлиха подозренията, разпространявани в социалните мрежи, че тя е била бита. Версията им е, че жената просто е паднала, докато е чакала с други задържани жени. Демонстрации имаше в редица населени места. Персийският хаштаг #MahsaAmini е използван близо 2 милиона пъти в Twitter.

Още по темата
Две от полицейските жертви са били протестиращи в кюрдския град Сакез, срещу които полицията е стреляла. Сакез е родният град на Амини - съобщава в Twitter Организацията за човешки права "Хенгау". По нейна информация още двама души са убити в град Дивандарех "от директен огън" от силите за сигурност, а пети е бил убит в Дехголан, също в кюрдския регион.

На този етап няма нито официално потвърждение за смъртните случаи.

Официалната информационна агенция IRNA съобщи, че в редица градове в седем провинции е имало "ограничени" протести, които са били разпръснати от полицията.

Държавната телевизия съобщи, че редица протестиращи са били арестувани, но отхвърли "някои твърдения за смъртни случаи в социалните медии".

Полицията заяви, че Амини се е разболяла, докато е чакала заедно с други жени, задържани от нравствената полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Моника Бонева и до 13 - Преди време имаше публикация с интервюта, взети от турци, изселени в миналото от България. Става въпрос за "Голямата екскурзия" през 80-те години. Един мъж се беше оплакал, че дори в град като Измир му направили забележка за облеклото. Казали му, че там с бермуди ходят само туристите, а той ще трябва да се показва на обществени места с панталони с дълги крачоли и ризата му дори в горещините да бъда закопчана чак до горе.
14
0
 
1
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
До Анонимен така ще е като ходите със забрадки и хленчите като жени,скоро и вас. Милиони като тези, чакат на границата с Турция!Дойдат ли жална ви майка.Ако за жените се счита за приемливо някой неща, то за мъжете същите неща ще са голям срам!
13
1
 
15
 
! Отговори
Дуло преди 1 година
Каква ирония - да се наричат "нравствена полиция" абсолютно извратени в морално и духовно отношение ***, чиито ръце всекидневно са изцапани с кръвта на невинни жертви!....
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро в Европа и нас мъжете така ще ни бият като се поразголиме - Аз не се притеснявам защото не ми остана коса за показване вече , пък и никоя не ме заглежда !
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, ей това представляват съюзниците на Путин - варвари, изостанали в развитието си с няколко века! А нашите копейковци им се радват... Абе то бива да си пpoст като гъбено семе, ама да си копеко, май идва малко в повече?
10
1
 
12
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 година
Ъпсурд! Иран е приятелска страна на Русия, там е цивилизация не като ЕУ.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йеее, свекървата на леля кво я правеше едно време, иде леля с приятелки на заведение, и свекървата след 1 час отива и й вика - ибааачкоо, пушааачкоо, у нас! Ем са ибеш, ем пушиш! Хахахахахахаха! Па леля доста щърклее хахаха, като щъркел хахах! Чичо отдавна не я обича, щото и в изневери я хващаше.
8
10
 
5
 
! Отговори
До 7 и 8 преди 1 година
Личи си че си една убита уби-тачка не-щастна и деградирала. Аз си имам жена за мен недей се грижи еми ходи при сводника си или при чичака спонсора да изкараш някой лев с мири-зливата си уста защото след някоя друга годинка ще разчиташ само на социалната си пенсийка мъ-рлячке
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както викаше баба на братовчедка ми - та гръм удари в ку-рван-ти-я-та, колко бой ша ядеш от мажо ти! Щото кака много припкаше по гаджета, по 5-6 на месец. Като магистралка. И сега е така. Разведе се с мъжа си. Изневеряваше му. Баба беше права. Ама не е жива, да види.
6
3
 
7
 
! Отговори
тук чета преди 1 година
някой християни уж, са по душа чисти мюсулмани. Няма да казвам кои, те ще се познаят сами ;)
5
5
 
14
 
! Отговори
Do 5 преди 1 година
Кога за последно си бил с жена, е? Ако въобще някога си бил. Кой знае какъв вмирисан загубеняк си.
4
6
 
15
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Личи си, че си озлобен неудачник, който няма абсолютно никакви качества да привлече и най-посредствената жена. Жалък си, маняк, много жалък... Кофти материал...
3
11
 
5
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Няма значение, хвърчилата им все са по-добри от нашите сандъци, това че малко се престарават с шамаросването на девойки не ми е проблем.
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ограничаването на правата на жените е единственият начин за властване на мъжете. Когато имат еднакви права и свободи, жените често надминават мъжете. Това не може да се приеме от доста слабаци.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия невменяемите са страшна работа. Едно ислямско ли е - Невменяемо е!