Нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия

Досега през годината са екзекутирани най-малко 132 души
21 ное 2022 23:15, Елка Василева
64
Нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия
Снимка: архив, БГНЕС

В. "Дейли телеграф" съобщава за нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия.

За 10 дни саудитските власти екзекутираха 12 души за провинения, свързани с наркотици, пише британското издание, като се позовава на правозащитната организация "Риприйв" (Reprieve).

Очаква се тази година Саудитска Арабия да постави "рекорд", що се отнася до екзекуциите въпреки обещанията на принца престолонаследник Мохамед бин Салман към този вид наказания да се прибягва по-рядко.

Всички екзекутирани са мъже, като сред тях има трима пакистанци, четирима сирийци, двама йорданци и трима саудитци.

Досега през годината в Саудитска Арабия са екзекутирани най-малко 132 души, което е повече от общия брой на екзекутираните през миналата година и през 2020 г.

Неправителствената организация "Риприйв" (Reprieve) изтъква, че скорошните екзекуции са индикация за тревожна тенденция, която се разминава с обещанията на саудитските лидери за реформа в наказателната система.

През 2018 г. Мохамед бин Салман заяви, че правителството му се опитва да сведе до минимум прилагането на смъртното наказание, като то следва да бъде използвано само по отношение на хора, извършили умишлени убийства или причинили смърт по непредпазливост.  

"Не си представяйте, че Негово Величество кралят просто се събужда сутринта и решава да издаде някакви заповеди. Той съобразява действията си със закона, с Книгата", каза принц Мохамед пред списание "Тайм".

След като журналистът Джамал Хашоги бе убит през октомври 2018 г., саудитските власти заговориха за законова промяна, по силата на която смъртно наказание да не бъде налагано за провинения, свързани с наркотици.    

Според активисти след убийството на Хашоги е бил наложен мораториум върху екзекуциите по обвинения, свързани с наркотици.

По данни на Комисията за човешки права на Саудитска Арабия през 2020 г. са регистрирани най-малко екзекуции от десетилетия.

По-рано тази година обаче саудитските власти екзекутираха 81 души, осъдени за различни закононарушения, включително престъпления, свързани с тероризъм, убийство, въоръжен грабеж и трафик на оръжия.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Много малко са екзекутирани някой е изтрил нулите. Спокойно арабите в Европа са 10 пъти повече екзекутирани защо ли? Няма кой да обявява спец операция!
41
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Но западняците кротуват, обвиняват само държавите, които не искат да станат дойни крави на краваристан.
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей заради това идват всички наши беди....защото отменихме смъртното наказание. Под предлог, че уж ще ставаме демократи и европейци. Но всъщност това е било за да може престъпната комунистическа и кагебейска шайка да окрупни държавния капитал, да пусне пипала навсякъде, и на практика да си присвои държавата. А ****ю понеже е пр*ст, дадоха му да краде и безчинства на дребно. Ей това е нашия т.н. "преход"............
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно съм съгласен с мнението, че ислямската култура не е била, не е и никога няма да бъде приносител за човешката цивилизация. "Дивото зове" й приляга повече. На ислямистите повече им подхожда ролята да рушат и подкопават цивилизациите. Но в едно ми харесват, сеещите смърт с дрога са си за смъртно наказание.
38
1
 
8
 
! Отговори
Али Газа го сърби преди 1 година
Най - здравословно ще е да си гледаш турцията! Всички познаваме лицемерието на исляма и бащата на наркотрафикантите, бубан порезан ерджиган !
37
2
 
4
 
! Отговори
Алито от София преди 1 година
Много си е прав човека, всичко свързано с наркотици, производство, разпространение, употреба трябва да бъде жестоко наказвано, за производство и разпространението доживотен затвор което е равносилно на смърт, а наркоманите комуна и ако не се оправи от първия път, до стената, ако върши престъпления друсан, до стената, и един голям проблем по малко, у България не са наказвани наркосите и резултатите ги знаете, и за всичко трябва да са такива законите, корупция, данъци и такси, измами и т.н.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то да разпространяваш дрога си е умишлено убийство на хора - бавно и сигурно...
35
4
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Млада съм, а забелязвам, че сте изпуснали запетайка :)
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите тук ми става ясно,че те са писани от млади и тотално необразовани хора. За това свидетелстват и многото граматически грешки в написаното. С една дума написаното от тях не трябва да се чете и е обидно за нацията ни.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скорошните екзекуции са индикация за тревожна тенденцияМногото са разтревожени
32
2
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
В САЩ смъртните присъди са за убийци и ***-с-илвачи , в Саудитска Арабия убиват жени с камъни, че погледнала без да иска някой непознат на улицата!!!! И какво значи да се спазват законите им- те спазват ли законите ни , като се довлекат в Европалицемери.
31
1
 
14
 
! Отговори
Бате Сашо преди 1 година
Абе що станА с вирОсо???
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами на англета като са им толкова мили дръг дилърите да си ги вземат в Лондонстан,там ще си живеят на помощи и ще си въртят бизнеса.
29
4
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
И да вите как няма престъпност. Тука ако направят на ден поне по 100 ще екзекутират ама ще е за няколко месеца после няма да има престъпност
28
1
 
1
 
! Отговори
37 каскет смачкан преди 1 година
какъв бълвоч изрече....и какво се опита да кажеш. Дрогиран ли си, или пиян?
27
5
 
6
 
! Отговори
Финландец преди 1 година
Не съм съгласен ако са наркозависими но ако са наркотрафиканти и пласиориВ киреча на американците не им харесва защото им се разваля бизнесаОттук може да разберете че западът и съединените щати мерят двоен аршин за едните не може за другите може ето това са *** кравари които си мислят че могат да командват света но всичко си идва на мястото китай ще бъде най-силната държава в света
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са Хамериканците да им дадат демокрация
25
0
 
2
 
! Отговори
Припомняме ти преди 1 година
До Припомнете ми. Не, не са. Другарите преди Нинова може да попиташ, а защо не и самата нея.
24
3
 
15
 
! Отговори
Hucurat преди 1 година
Ами хайде САЩ да спрат всякакви взаимоотношения със саудитците? Ама не става, нали? Защото им продават оръжие за милиарди, а купуват петрол за още повече. Цялата западна пропаганда не е защото е загрижено за живота на двама сирийци и трима пакистанци. Ако беше къде бяха при войните на Буш, които убиха стотици хиляди?! Цялата врява е срещу Исляма и Книгата на Аллах. Но това ще е конституцията в повечето мюсюлмански страни много скоро. Тогава ббс ще се обърка откъде да я подхване.
23
5
 
16
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 1 година
Сега евро-гьотверенският съюз ще наложи ли санкции на саудитите и ще спре ли да купува въглеводородни ресурси от тях?