Ескалация в Близкия изток - задава ли се нова война?

Конфликтът в региона се превръща от политически в религиозен
31 яну 2023 07:03, Елка Василева
98
Ескалация в Близкия изток - задава ли се нова война?
Снимка: архив, БГНЕС

Атентатът в Йерусалим вероятно е знак, че конфликтът в Близкия изток от политически става религиозен. Може да се стигне и до нова война, коментира Ян-Кристоф Кицлер в "Тагесшау".

Стрелбата в Йерусалим е поредното доказателство, че ситуацията в Близкия изток върви към ескалация, пише Дойче веле. Терористичната организация Хамас нарече атаката отмъщение за израелската военна операция на Западния бряг в четвъртък. Тогава в Дженин бяха убити деветима палестинци, сред които и въоръжени бойци, и една възрастна жена.

Още по темата
Последва онова, което става толкова често: през нощта от контролираната от Хамас ивица Газа бяха изстреляни ракети към Израел, които бяха прихванати от израелската система за противоракетна отбрана. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари срещу Ивицата Газа, а след това дойде и стрелбата пред синагогата в Йерусалим - тъкмо в деня за възпоменание на жертвите на Холокоста.

От политически към религиозен конфликт

Нападението в Йерусалим би могло да е знак, че конфликтът в Близкия изток се превръща от политически в религиозен. Включително и поради факта, че политическо решение в момента не се очертава. Палестинското ръководство е слабо и по-разцепено от всякога. Големи части от Западния бряг са извън неговия контрол - тъй като Израел разширява все повече контрола си върху окупираната територия, докато на много места думата имат радикални сили като "Ислямски джихад".

Палестинската автономна власт управлява територия, която е далеч от автономността. Тя се поддържа единствено чрез големия паричен поток от чужбина. Средствата всъщност са предназначени за изграждането на палестинска държава, но тази цел в момента е по-далеч от всякога.

Кабинетът на Нетаняху иска да промени Израел

Същевременно в Йерусалим Бенямин Нетаняху ръководи правителство, в което десните екстремисти не просто вдигат врява  - те искат да преобърнат израелската държава и да разширят окупацията на палестинските територии. Най-вече от радикални подбуди.

Проблемът е, че в тази смъртоносна игра има твърде много играчи, които живеят от ескалацията. В палестинския лагер кипи борба за това кой ще ръководи съпротивата срещу окупационната власт, а в израелското правителство има министри, които вярват, че е дошъл часът за анексиране на Западния бряг. Ескалацията би могла да донесе политически ползи и на двата лагера.

Адекватна ли е все още целта за двете държави?

Ето защо е изненадващо, че германската външна политика продължава да говори за решението за две държави като за цел. Тъй като изобщо не е ясно как възнамерява да постигне това.

САЩ също не са в състояние да измислят друго, освен да повтарят остарели концепции, докато тежкото положение в региона продължава да се влошава. В понеделник и вторник е на посещение държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се среща с израелците и с палестинците. Възможно ли е това да донесе някаква промяна?

Слабо вероятно е. Реалистичният сценарий е, че в Близкия изток предстои следваща война, за което има кой да се постарае.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
до67 преди 1 година
Не си ходил казарма май. :)
58
8
 
1
 
! Отговори
ако се стигне до вой преди 1 година
Ако се стигне до война русия ще го закъса. В момента Иран е най-важният съюзник на рашистите. Дронове , заобикаляне на санкциите, наемници.. За всичко това русия разчита на Иран. А при война в региона режима на аятолясите ще бъде изметен.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До леля чичо Може и да греша, но ми се струва, че точно американската армия не допусна да се разрастне войната извън рамките на Украйна и европейците също не искаха тази война, една много малка клика само печелят от това. В цяла Европа , месеци наред, се провеждаха масови протести срещу войната и скока на цените в Европа, срещу фашизма, но не ги излъчваха в България.
56
28
 
4
 
! Отговори
@ преди 1 година
Няма такова нещо като палестински територии. Стига сте писали глупости! Всички територии там са част от Израел, а евентуално могат да станат палестински ако Израел им ги подари и се разделят на две държави.
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е пари, а някои държави не им стига само една, за да оцелеят. Оръжия да се продават.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трета СВ ще има в Тайван !
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Макиавели--- България с какво разполага , за да се ежим на Русия и РСМакедония ?Македонците са далече по-боеспособни от нас , станахме големи САМОХВАЛКОВЦИ !
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Макиавели.. И какво И кой ще попречи на Ердоган да си вземе Бг , даже Русия ще ни подари на Ердо .Ние постоянно вадим голямо ЕГО след ЕГО , без никакво покритие !
51
9
 
12
 
! Отговори
Макиавели преди 1 година
Ако Израел бъде унищожен като държава, кой мислите ще контролира територията му- палестинците?Хаха! може би 10 минути. След това арабчетата ще почнат да се трепат лека по лека както са си свикнали от отдавна, докато най накрая всичко ще си го приберат Турците.Тъй че за България и Гърция Израел е полезен стратегически, като контра на Турция.
50
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото търси това намира!Който сее ветрове ще жъне бури!Ние въоръжаваме фашистката хунта в Киев за да бъдат убивани жени,деца,възрастни и ще получим това което търсим!Празно в природата няма!Ненаказано добро също!Който сее cMъpT ще жъне cMъpT!Който подклажда война ще получи война!Ако някой има възможност нека да им каже на нашите 6e3poдHици дето гласуваха да се въоръжават фашистите,да не се кандидатират за следващият парламент,защото господарите им сега ще поискат войници да пратим там!!!
49
8
 
38
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Евреите,най мразеното племе от древноста та до днес...Четете Библията за да видите колко и какви жестоки войни са водели с околните народи
48
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото търси това намира!Който сее ветрове ще жъне бури!Ние въоръжаваме фашистката хунта в Киев за да бъдат убивани жени,деца,възрастни и ще получим това което търсим!Празно в природата няма!Ненаказано добро също!Който сее cMъpT ще жъне cMъpT!Който подклажда война ще получи война!Ако някой има възможност нека да им каже на нашите *** дето гласуваха да се въоръжават фашистите,да не се кандидатират за следващият парламент,защото господарите им сега ще поискат войници да пратим там!!!
47
9
 
12
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 1 година
Този проблем почти да го бях разрешил, но не ме оставихте да си довърша работата.
46
3
 
22
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
айдее американците трябва сега и 2ри фронт да отварят и да пращат пари оръжия и армия , май множко ще им дойде тоя път , бая конфликти се заформят , украина, тайван, палестина , нещо в африка няма ли да има , може и в европа да тръгне искра на балканите че ние сме тука буре с барут както винаги
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Европа го "отнесе" го отнася и България. Не знам за какво някой се радват.
44
0
 
12
 
! Отговори
Китайците преди 1 година
платиха добри пари в Близкия изток, а Байдън разчиташе само да им затяга гайките. Сега ще видим кой има влияние там.
43
1
 
23
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
как с налагането на ембарго на руския петрол изведнъж пламна и близкоизточното кранче. ЕС са много много прецакани.
42
13
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
До ИстинатаПо опасна е мюсюлманската религия от всичко друго, защото тя проповядва омраза към всички друговерци!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огнищата се разпалват едно по едно,първо Украйна,след това Близкият Изток,да си чакат реда Балканите и Китай!
40
7
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Ами то от религията никога нищо добро не е произлезло. Същото се отнася и за политиката...