Промяна в Близкия изток - Китай ще участва в създаване на световния ред

Съединените щати вече не са незаменима сила в региона
17 мар 2023 15:00, Елка Василева
75
Промяна в Близкия изток - Китай ще участва в създаване на световния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Споразуменията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Иран, постигнати с посредничеството на Китай, представляват значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток, каза в интервю пред Дейвид Игнейшъс от в. "Вашингтон пост" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

"Виждам това като значителна промяна в стратегическата ситуация в Близкия изток", заяви бившият ръководител на външната политика на САЩ. "През последните години Китай декларира, че трябва да участва в създаването на световния ред", добави патриархът на американската външна политика.

"Сега той предприе важна стъпка в тази посока."

Бившият държавен секретар отбеляза, че Китай играе все по-важна роля в Близкия изток. Говорейки за мерките, които Израел предприема срещу Техеран, Кисинджър подчерта, че "интересите на Китай сега ще трябва да се вземат предвид при оказването на натиск върху Иран".

Кисинджър беше държавен секретар на САЩ в периода 1973-1977 г. В периода 1969-1975 г. е помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност.

Самият Игнейшъс посочва в публикацията, че споразуменията между Саудитска Арабия и Иран, сключени с посредничеството на Китай, показват, че САЩ "вече не са незаменима сила в региона". Според коментатора това "предвещава началото на многополярността" в Близкия изток.

(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Дедо Хенри стана на 100 години а все още мисли като пубер. Не му дойде акъла на бившия футболист на Гюнтер Фюрт и бежанец. Без енергия и оръжия няма икономика и сигурност. Китай имат работна ръка, но без енергия са нула. Американците са търтеи които живуркат на батерии докато могат. Единствено необятна Россия и нейните богатства и ядрени мускули важат в Новия Световен ред..... или да го наречем стария нов ред?? :)))
62
0
 
5
 
! Отговори
Кисинджър преди 1 година
Русия има оръжия и енергетика. Китай има работна ръка, Америка има хартийки които все още имат цена........ горе долу ;)
61
9
 
9
 
! Отговори
Цонко преди 1 година
Този, който се е хванал с Китай на хорото не е прокопсал. Още по-жестоки експлоататори от САЩ, Британската империя или когото се сетите.
60
11
 
2
 
! Отговори
то така не става преди 1 година
За нула време при необходимост и Канада и Австралия и Япония и Южна Корея и Германия и др ще станат ядрени държави и тогава всички ще се юрнат да копаят дупки под планините ли ? За 5-6 диктатора е неприемливо да се лишат от власт и да бъдат публично осъдени А за другия свят пък е 100-пъти по неприемливо тези диктатори да им определят дневния ред света свършва и толкова кой кого и дали ще има след това не се знае --както диктатора е готов да завлече хората другите въобще не мислят да им се дав
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За последните 20 дена в САЩ са дерайкирали 3 товарни влака, последният отново с химикали. САЩ имат железопътни линии с дървени *** от 19-ти век и нито километър скоростни железници. Китайците инат 42 000 км скоростни железници.
58
9
 
0
 
! Отговори
то така не става преди 1 година
Искаш и хоп лидер на света ,който може и по военен път и със със дипломация да урежда световни кризи и да прави коалици за войни -- няма как две патрави държави и няколко във 4-я свят сами да се титуловат лидери и чрез заплахи и ядрен арсенал да търсят равенство и признание от целия цивилизован свят който ще изчезне но ще се бие до край и няма да признае за равни комунисти и диктатори репресиращи собствените си народи за равни --свободния свят не е само САЩ - и подкрепящите го могат да са я
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cтaнe ли въnpoc koй ga onpegeля "cвeтoвния peg" и вegнa ce noявявa няkoй pecтaвpиpaн canyн c oфepтa?
56
2
 
6
 
! Отговори
До Вълканов преди 1 година
Първо, практически Византия никога не е съществувала: имало е Римска империя и ромеи. Второ, днес поне няколко държави се смятат за нейни наследници: Гърция, Русия и дори Турция.
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саудитска Арабия се договори с Китай да му продава петрола в юани, с които директно да си купува китайски стоки. Русия и Иран се договориха с Китай за същото. СВЕТОВНАТА ДОМИНАЦИЯ НА ДОЛАРА ПРИКЛЮЧИ, това са фактите накратко.
54
2
 
11
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Защо Византия изчезна като държава?Загина от толерирането на част от вътрешните си сили, която и помагаше във войните с външните ѝ врагове. Когато тези сили станаха много мощни и със собствена държава извън Византия, те унеищожиха Визаннтия. Става дума заТюркските племена, Османлиите.В момента подобен процес става в Щатите. Армията им е основнно от афроамериканци. Трябва още малко време и те ще станат основна сила в Щатите.
53
1
 
12
 
! Отговори
Ядрен русофилZ преди 1 година
Именно сега Си отива на крака при Вовата.Там ще се реши за китайските доброволци за Украйна и за оръжието.В замяна Си ще иска подкрепа на Русия при бъдещата война за Тайван.Ще се решават и увеличаване на доставките на газ и петрол за Китай.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И китайците като руснаците бяха принудени от краварите да спрат с езика на дипломацията и да минат по същество. Украйна не случайно бе принудена от САЩ да се отвърне от ЕС 2013. По същата причина Англия не случайно напусна ЕС. САЩ създаде нов военен съюз без Европа и сега я кара тя да плати сметката им в Африка, Близкия Изток и Украйна. След като Саудитска Арабия и Пакистан обърнаха гръб на ФАЩ, какво да говорим?
51
2
 
13
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Не пропускайте 21-ви март. Председателят Си ще посети Кремъл и ще проведе разговори с Государя Путин. На 21-ви март ще се кове желязото. Гледайте и слушайте. Не разчитайте на преразкази.
50
2
 
7
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Някой да е чел дядо Маркс. Щото в Щатите не са го чели. Също и нашите финансови богове, а камо ли вие постоянно приказващи врели некипели.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геополитическата смяна на световни лидери обикновена е свързана и с глобални войни, така че ни са радвайте....все шнур ще е DDD
48
3
 
16
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
По-добре китайски, отколкото юдейски хегемон
47
20
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Задава се нов световен ред , но Русия не влиза в сметката.Двуполюсен модел САЩ - Китай.
46
0
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Няма световен ред, без моя ред:))))
45
2
 
9
 
! Отговори
Кубилай преди 1 година
Така е магарко и на кисънджир му трябваха само стотина години да го осъзнае и да го сподели с другите iдеотi, големо мислене е паднало последните петдесет години особено!
44
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 36 Съгласен съм. Нов световен ред и Ох , боли. Колко повече мърдаме , по ни влиза.За това никакъв нов световен ред.