100 убити при атака с дронове срещу военна академия в Сирия

Министърът на отбраната си тръгнал минути преди нападението
6 окт 2023 08:10, Елка Василева
13
100 убити при атака с дронове срещу военна академия в Сирия
Снимка: БГНЕС

Най-малко сто са убитите при атака вчера с дронове по военна академия в Хомс, Централна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на данни, изнесени от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Агенцията припомня, че сирийският министър на отбраната, присъствал на церемонията по присвояване на офицерски звания на курсанти в академията, си е тръгнал от събитието минути преди нападението.

Ройтерс посочва още, че това е  едно от най-кръвопролитните нападения въобще в историята срещу сирийска военна част и единствено по рода си по отношение на използването на въоръжени с експлозиви дронове в страната, разкъсвана вече 12 години от гражданска война.

Сирийското министерство на отбраната информира, че сред жертвите има и цивилни, и военнослужещи, като допълва, че подобни дронове се използват от "терористични" групировки. За момента никой не е поел отговорността за нападението.

По данни на СЦНЧП ранените са 125. Здравният министър на Сирия Хасан ал Гобаш обяви по-малък брой загинали, като пред държавната телевизия каза, че са убити 80 души, сред които шест жени и шест деца. По негови данни обаче ранените са повече – около 240.

"След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха. Не разбрахме откъде дойдоха, само видяхме как трупове осеяха земята", казва за Ройтерс свидетел, участвал в подготвителните работи по сцената на церемонията.

Видеозапис, споделен с Ройтерс чрез платформата "УотсАп", показва хора – и в униформи, и в цивилни дрехи, да лежат в локви кръв. Някои от телата тлеели, а други още горели. На фона на стрелба се чува глас, който крещи "Изведете го!" Ройтерс прави уговорката, че не може да гарантира достоверността на видеозаписа.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
2
 
! Отговори
До 6,7 преди 6 месеца
Кратуни, вие от сектата на Вова от факти и доказателства не се интересувате. Каквото ви снесе слабоумната пропаганда на вожда ви Вова, това квичите и пригласяте. Кажете как вашият велик Вова се коалира с фундаменталистите от Иран, с ислямистите талибани, и позволява на лудия касапин Кадиров да безчинства на православна руска територия, налагайки своите ислямистки представи за правораздаване, а руският съд мълчи. Кажете КОЛКО ИСЛЯМИСТИ С РУСКИ ПАСПОРТИ СЕ БИЯТ ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!
6
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
САЩ и запада стоят зад терористите от ИД те продължават да ги обучават.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
базираният в Сирия британски център за изслдване на човешките права"...И като е "Изследвал"< написла ли е КОЙ е убиецът А УБиецът е този, който в против правителството на Сирия, т.е. американците, които продължават да са там и да вредителстват, да крадат петрол и да всяват с,ърт,
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в целия текст НЯМА информация КОЙ ги е убил. след като няма, значи убийите са САЩ.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това трябва да е работа на САЩ. Те са по такива терористични действия.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За жалост първи е прав, но така става като не излизаш от бункера и от години живееш в някакъв паралелен свят.
1
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Освен Армения, Путин изостави и Сирия! Русия е до толкова затънала в Украйна, и с такива големи загуби на жива сила и техника, че не може да си позволи да поддържа никакви второстепенни театри на военни действия