Турският външен министър: Решението е независима Палестина

Само това ще приключи конфликта
14 окт 2023 23:30, Стела Стоянова
65
Турският външен министър: Решението е независима Палестина
Снимка БГНЕС, архив

Турският външен министър Хакан Фидан отбеляза, че случилото се в Палестина от 7 октомври насам е безпрецедентно и заяви: „Разбира се, ние отхвърляме и осъждаме атаките, насочени към цивилни и загубата на невинни животи."

Фидан посети Егинет по покана на египетския външен министър Самих Шукри.

Министър Фидан подчерта, че създаването на суверенна, независима и географски интегрирана палестинска държава, със столица Източен Йерусалим, е единственото възможно решение на конфликта.

Заявявайки, че всички цивилни жертви трябва да бъдат предотвратени от всяка страна, Фидан каза: „Бих искал да подчертая още веднъж, че приканваме Израел да се придържа към международното право и хуманитарните ценности.“

Фидан добави, че Анкара не одобрява политиката на разселване на палестинците в Газа и депортирането им в Египет, че се противопоставя на това решение докрай и че застава зад Египет по този въпрос.

Външният министър уточни, че помощта, изпратена от Турция за Газа, ще продължи да пристига в следващите дни.

Що се отнася до въпроса за евакуациите от Газа, Фидан подчерта, че Турция е в тясно сътрудничество с египетските и израелските власти.

„В Газа има приблизително 300 турски граждани с двойно гражданство. Успяхме да евакуираме 30 от тях, но тъй като граничният пункт е затворен, работата ни в момента продължава. Списъкът на хората е предаден на съответните органи. Работата ни по този въпрос продължава", обяви Фидан.

Той посети Египет за първи път като министър на външните работи и отбеляза: „Египет, с който имаме общо минало и дълбоко вкоренени връзки, е играч със стратегическа тежест в арабския свят, Африка и Средиземноморието, и винаги е играл ключова роля за стабилността и сигурността на региона."

Фидан подчерта, че Средиземноморието, което той описа като „люлката на цивилизациите“, отново е започнало да заема централно място в световната политика и каза, че „като две важни страни от Средиземноморието, силното сътрудничество между Турция и Египет е много ценно за стабилност, мир и просперитет в широкия средиземноморски басейн“

По думите му египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси е изразил своята визия за напредване на отношенията между Турция и Египет.

Фидан посочи, че Сиси се е срещнал с президента Реджеп Тайип Ердоган на последната среща на Г-20 и напомни, че двамата лидери са разговаряли по телефона преди 5 дни за конфликта между Израел и Палестина.

От своя страна египетският външен министър Самих Шукри заяви, че „споделяме обща визия с Турция относно важността на работата за преодоляване на сериозните хуманитарни последици върху палестинците.“

Припомняйки атаките на Израел в блокираната Ивица Газа, Шукри добави: „Изместването на конфликта към военни операции възникна, защото законните права на палестинския народ не можаха да бъдат постигнати.“

Шукри уточни, че работата по справянето с хуманитарната криза продължава с подкрепата на Турция.

"Египет продължава да работи за прекратяване на страданието на палестинския народ", добави външният министър на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
не разбирам комшията преди 6 месеца
Аз не мога да го разбера този министър Фидан. Турция съюзник ли е на Америка и Евросъюза или не е? Турция в НАТО ли е? Или не е?
50
3
 
5
 
! Отговори
Лагрестин преди 6 месеца
До АнонименТочно така!Брей много хитър и нехален турчин!Държава в държавата иска да създава,ама иначе трепе кюрдите и ги нарича терористи.Лицемерие и двойни стандарти.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато Кюрдистан стане независим.
48
0
 
2
 
! Отговори
маилс преди 6 месеца
Аиде ходи бери мухоморки ,наду ми главата с тоя Путин.То бива бива да си *** ,ама толкова не бива.Това ако не спре рано или късно някои ще изкукурига като теб и ще активира някоя атомна бомба.А такива ще се намерят
47
8
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 6 месеца
Запада поиска да вземе руска земя ,но сега и го туриха три ката.400милиона *** са срещу него.Молодец Вова!
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То и в Южна Азия не е по-розово положението. Ние много не чуваме за тях, ама в Малайзия, Индонезия постоянно има взривове, джихад и бомби. Нигерия, Судан, Чад, Сомалия, където също няма кьорав евреин, денонощно атентати и рязане на глави. Франция не е стъпвала в Кавказ, прие чеченец 'бежанец' и той се 'отблагодари', като уби френски учител по история с нож.
45
7
 
7
 
! Отговори
Туркиня преди 6 месеца
Учили са ни че epдуrань е пазител на всички хомосексуални хора по света
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То точно това става през 48'. ООН създава Израел и всички мюсюлмански държави екстрадират 850.000 евреи и им конфискуват имотите. В замяна трябва да приемат 500.000 палестински араби, всичките 21 арабски държави, а те до една отказват. Толкова са били тогава палестинците. 2-3 съседни държави приемат малко палестинци временно и се започват проблемите. Перлата на ориента Ливан пламва, в Сирия се появяват джихадисти, Йордания ги държи 60 години в палатки. Катар, Кувейт даже им забраняват да влизат
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защото 'палестинци' е географско понятие за араби джихадисти, башибозук. Ей за това никой не ги иска. Арабите, като са завладявали чужди земи, да не мислите че са пращали собствените си хора и жени да живеят там? Заселвали са ислямизирани еничари от покорените народи, сбирщайн. За нашествията в Испания са били ползвали малийци, мароканци, бербери, не са умирали те самите. За Индия са пратили афгани, азиатски тюрки; за Африка са ползвали други африканци.
42
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин дава , ама от чуждото.Малко ли земя има.Обаче азиатския монгол си е намислил да унищожи Израел.Да по ремахне спомена за християните.Да даде воля на ислямистките страсти .
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не могат и не искат да се разграничат от Хамас палестинците. Те са Хамас, особено тия в газа. Прочетете устава на хамас - там дума не спомената за независима палестинска държава, напротив - съществуват само, за да унищожат Израел и да направят халифат. Защо мислите, палестинската автономия в зап. Бряг не общува с Газа? Защото Хамас изклаха Фатах и про палестинските лидери. Всички други етноси и религии избягаха в егупе, Израел, Сирия и Йордания.
40
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
2 милиона палестинци не са много като бройка - защо никоя арабска държава не иска да ги подслони?
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даже от 8ми век границите. Стояха си арабите при камилите, персите бяха зороастрийци и във златен век, философи, математици, поети. В Египет все още имаше истински египтяни, от Ирак до Мароко и от Анадола до Индия живееха местните народи с тяхната си култура и езици. Нямаше да има джихади, кръстоносни походи, милиони избити, нямаше да се случва и това днес по целия свят.
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин що реве.Има земя колкото да прибере половин Китай.Обсче на акъл , всеки може да дава Ама като дойде до даване , гледат да взимат.Рисия има необятна земя , ама нали да християни , гледат да ти вземат и третата риза от гърба.Как руски християнин дава.Дава куршум.
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви столици в Йерусалим, какви пет лева. Арабите са построили джамия върху най-свещения еврейски храм, и то само като символ, че са смачкали другите религии. Йерусалим въобще не е споменат в Корана, никога не е бил свещен и до завладяването на светите земи, абсолютно не са му обръщали внимание. Същото стана и с Константинопол. Не че им трябваше още една джамия, ама да унижат християните, направи света София място за дупене. Знаем ги тези номера.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честно, наглост. Ами ако евреите поискат независима, даже и малка еврейска държава със столица..източна Мека? Само заради изказването не ни мърда изтребление на човечеството до крак.
35
5
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 6 месеца
Нищо не става от тия - те без да колят не моат да живеят бре, кой ще ги храни ако не Иран и Русия - нъл и сеа имат неква независима държава и кво ? Същото.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-справедливи са границите от 10 век!
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Решението е, независима ПАЛЕСТИНСКА СССР.Путин има предостатъчно територия в Азия.Земя за обработване.Събиране в чували на сняг.Гонене на вятъра.Живот в комуна.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И западен Истанбул, българска столица!