Турският външен министър: Решението е независима Палестина

Само това ще приключи конфликта
14 окт 2023 23:30, Стела Стоянова
65
Турският външен министър: Решението е независима Палестина
Снимка БГНЕС, архив

Турският външен министър Хакан Фидан отбеляза, че случилото се в Палестина от 7 октомври насам е безпрецедентно и заяви: „Разбира се, ние отхвърляме и осъждаме атаките, насочени към цивилни и загубата на невинни животи."

Фидан посети Егинет по покана на египетския външен министър Самих Шукри.

Министър Фидан подчерта, че създаването на суверенна, независима и географски интегрирана палестинска държава, със столица Източен Йерусалим, е единственото възможно решение на конфликта.

Заявявайки, че всички цивилни жертви трябва да бъдат предотвратени от всяка страна, Фидан каза: „Бих искал да подчертая още веднъж, че приканваме Израел да се придържа към международното право и хуманитарните ценности.“

Фидан добави, че Анкара не одобрява политиката на разселване на палестинците в Газа и депортирането им в Египет, че се противопоставя на това решение докрай и че застава зад Египет по този въпрос.

Външният министър уточни, че помощта, изпратена от Турция за Газа, ще продължи да пристига в следващите дни.

Що се отнася до въпроса за евакуациите от Газа, Фидан подчерта, че Турция е в тясно сътрудничество с египетските и израелските власти.

„В Газа има приблизително 300 турски граждани с двойно гражданство. Успяхме да евакуираме 30 от тях, но тъй като граничният пункт е затворен, работата ни в момента продължава. Списъкът на хората е предаден на съответните органи. Работата ни по този въпрос продължава", обяви Фидан.

Той посети Египет за първи път като министър на външните работи и отбеляза: „Египет, с който имаме общо минало и дълбоко вкоренени връзки, е играч със стратегическа тежест в арабския свят, Африка и Средиземноморието, и винаги е играл ключова роля за стабилността и сигурността на региона."

Фидан подчерта, че Средиземноморието, което той описа като „люлката на цивилизациите“, отново е започнало да заема централно място в световната политика и каза, че „като две важни страни от Средиземноморието, силното сътрудничество между Турция и Египет е много ценно за стабилност, мир и просперитет в широкия средиземноморски басейн“

По думите му египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси е изразил своята визия за напредване на отношенията между Турция и Египет.

Фидан посочи, че Сиси се е срещнал с президента Реджеп Тайип Ердоган на последната среща на Г-20 и напомни, че двамата лидери са разговаряли по телефона преди 5 дни за конфликта между Израел и Палестина.

От своя страна египетският външен министър Самих Шукри заяви, че „споделяме обща визия с Турция относно важността на работата за преодоляване на сериозните хуманитарни последици върху палестинците.“

Припомняйки атаките на Израел в блокираната Ивица Газа, Шукри добави: „Изместването на конфликта към военни операции възникна, защото законните права на палестинския народ не можаха да бъдат постигнати.“

Шукри уточни, че работата по справянето с хуманитарната криза продължава с подкрепата на Турция.

"Египет продължава да работи за прекратяване на страданието на палестинския народ", добави външният министър на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
18
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Погледнете ислямските държави-да има една нормална?Проблемът в същността на тази неграмотно-примитивно-дивашка философия,на която те се кланят.Невежество,необразованост,жинотинска жестокост,мързел,коварство-характерни черти на абрабо-мюсюлманското население.Но продължаваме ние да мълчим за това,и насочваме разговорите в друга посока.Мюсюлманите имат проблем с целия оставал свят.Никой не ги иска.Ако не беше петролът,отдавна да няма там държави.Израел е вправото си на жесток отговор.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква демагогия! А за Кюрдистан нещо да кажеш?
29
2
 
19
 
! Отговори
Koko преди 7 месеца
Фесове, а Кюрдистан, кога???!!! Кога кюрдите ще имат независима държава?! Те са повече от 20 млн. само в Турция!!! Нима те не заслужават независимост?!!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Ертугрул преди 7 месеца
Решението е, независима селджукска Палестина-кюрдска държава със столица Коня!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изобщо не може да е решение да се раздели един град на различни столици.
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган може и да е прав, но дано да не налее масло в огъня!
25
6
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 7 месеца
Не е така,не си измисляй!Не са толкова!И в Израел има убити.Арабските държави да бяха приели арабските деца,само ,че Хамас използва хората,вкл. децата за жив щит да предпази себе си.Използва ги!Защо да убиват деца,но как точно да се ликвидира Хамас в гъстонаселена територия?
24
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече повече от 700 палестински деца са убити в Газа. Само от "благородните" бомби на ИзСраел. Представяте си колко ще са на брой те след сухопътното нахлуване. И т.нар. цивилизован свят си трайка по въпроса. По-точно продажните му политици, инсталирани от Сорос и Ко, масончета с изпити мозъчета, завършили Харвард, Йеил и т.н.
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аха,нека израелците прочистят Газа от нашественици и остане за тях.Арабските държави защо не си приемат сънародниците араби от Газа.Затворили си портите ,а ние как ги отворихме за украинци.Или и те не искат терористи от Хамас.Е що?А Витлеем Юдейски защо е в палестинските територии и него ли са нарочили в " независима Палестина ",за да не могат християните да ходят там.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 23 - Ти на колко си годинки? Лягай си при мама, че е късно за тебе да седиш на компютъра по това време. Лека нощ!
21
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Краят на Израел е близо, и то много по-близо отколкото може би си мислите. Евреите навсякъде по света ги чакат много много тежки времена.
20
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Израел не напада Палестина ,а търси терористите от ,,Хамас " " за да ги унищожи.По лесното е било палестинските лидери да обещаят залавяне на терористите и елими нирането им на тяхна територия.Но такова предложение нямаше.В такъв случай , на Израелската страна не и оставя нищо друго , освен да навлезе в Палестина.
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Палестинците получиха злато за най неплодородната земя, която продадоха на Израел. Ивицата Газа е с чудесни плажове, а на Израел продадоха стръмен непристъпен бряг. Евреите със злато купиха почва от Кипър и с кораби я пренесоха. Влагайки научни технологии првърнаха пустинята в Рай. Палестинците получиха 8.5 милиарда евро помощи от Европейския съюз за болници и други хуманитарни цели. Отвън са като болници, а вътре ги използват за военни цели. Сега се оплакват, че нямат болници !
18
5
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 7 месеца
Турците не са араби момче. Турция е един голям "Израел". Турците ще ги млатят от сутрин до вечер. Ама много евреи с турски имена има и в Турция. Напоследък загубиха влияния заради мустакатия помохамеданчен грузинец.. Ердоганашвили..
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комунистите лъжат без срам.И без свян .Без да се засрамят от най малко жертвите от страна на цивилните в Израел.Както и в Украйна , за тях човешкия живот и човешкото достойнство не съществува.Техния баща е убиец И те са убийци.
16
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евреите сега не извършват никаква етническа чистка.А търсят терористите които нападнаха с ракети и отвлякоха цивилни Израел.По лъжлива г*ад от комунистите светът не е познал Лъжат повече от самия дявол.
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам защо си мислите, че Израел се страхува от която и да е арабска държава, включително и от Турция??? Шест дена си млатят палестинците и не им пука, кой какво казал! ФАКТ!
14
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Евреите вършат етническа чистка в Палестина с помощта на целия запад другото е ала бала.
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комунизма и неговата мракобесна сянка се възражда.Съюз между терористи и комунисти е заплаха за света.И главния играч в тази апокалиптична сцена е имперска Русия .
12
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А независим Кюрдистан не може,нали?Кюрдите там са най древния народ на собствената си земя,пръснати в три държави заради недомислици на англичаните гр гр гр гр .Обаче били терористи и ден през ден ги млатят хуманитарно!Израел трябва да приключи с Хамас ,защото няма избор и защото Хамас постъпи цинично и отвратително.Подведен, заблуден ,алчен,агресивен няма значение ,фактите не са в полза на Хамас.И много е рано за независимост ,с кого ще преговарят ,с Хамас ли?