Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война

Протестите срещу Израел и САЩ стават все повече
21 окт 2023 09:25, Александър Попов
160
Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кораб на военноморските сили на САЩ прехваща ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Йемен. Две американски бази в Сирия са подложени на обстрел. В Ирак безпилотни апарати и ракети обстрелват американските сили. С разгарящата се в момента война в Газа, в целия Близък изток предупредителните светлини за предстоящи проблеми мигат в червено.

САЩ изпратиха две групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, за да възпрат Иран и неговите съюзници Сирия и Хизбула да открият нови фронтове срещу Израел. Две хиляди американски морски пехотинци са в постоянна готовност за разполагане в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън прекара седем часа в Израел в сряда, като изрази пълната си подкрепа за израелската кампания срещу Газа, макар и да призова израелските лидери, и го повтори в речта си от Белия дом в четвъртък вечерта, да не се заслепяват от ярост. Байдън обеща да предостави на Израел милиарди долари допълнителна помощ.

Преди това държавният секретар Антъни Блинкен прекара седем часа в среща с военния кабинет на Израел - не с обикновения израелски кабинет, а с военния кабинет.

През цялото това време САЩ пренасят по въздуха огромни количества боеприпаси и оборудване, за да подпомогнат израелските военни усилия.

Всичко това се свежда до следното: Съединените щати се приближават към реалната възможност за пряко участие в регионална война в Близкия изток. Това не е кампанията от 1991 г. за прогонване на армията на Саддам Хюсеин от Кувейт или нахлуването в Ирак през 2003 г., които бяха предшествани от месеци на планиране и подготовка. След това САЩ и техните съюзници определиха времето, мястото и мащаба на нападението.

Сега САЩ в най-добрия случай се опитват да реагират на събития, които до голяма степен са извън техния контрол.

И на този опасен терен уязвимостта на разрастващото се американско военно присъствие в Близкия изток е очевидна.

Регионални съперничества

САЩ разполагат с войски в Североизточна и Югоизточна Сирия - страна, в която действат армията на Башар Асад, сили на Русия, Турция, Иран, Хизбула, редица антирежимни фракции и кюрдски милиции, както и все още активните остатъци от Ислямска държава. Израел редовно бомбардира цели в Сирия, напоследък, както се смята, летищата в Алепо и Дамаск, с цел да попречи на Иран да внася оръжия и боеприпаси.

САЩ имат военно присъствие и в Ирак, където безброй добре въоръжени и закалени в битките подкрепяни от Иран милиции действат до голяма степен независимо от правителството в Багдад.

И сега идва ред на Иран.

Въпреки десетилетията на драконовски санкции, вдъхновени от САЩ, Иран успява да разработи редица сложни оръжия. Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК) е натрупал ценен боен опит в Сирия и Ирак. Предоставя обучение и оръжия на хутите в Йемен, сирийския режим, Хизбула, Хамас и Ислямски джихад.

След като през януари 2020 г. САЩ убиха командира на ИРГК Касем Солеймани, Иран изстреля залп от ракети по американска база в съседен Ирак.

И докато преместването на един войник или морски пехотинец от САЩ в Близкия изток струва хиляди долари, за войник от ИРГК е необходимо само едно пътуване с автобус, за да стигне до Багдад, Дамаск или Бейрут.

САЩ може и да разполагат с най-силната армия в света, но както доказаха американските провали във Виетнам и Афганистан, това не е гаранция за победа над решителен и изобретателен противник.

По време на неотдавнашните си посещения в Бейрут, Дамаск, Багдад и Доха иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан многократно предупреди, че ако Израел продължи офанзивата си срещу Газа, не може да се изключи откриването на нови фронтове. Може би празна риторика. А може би не.

Протести срещу Израел и САЩ

Докато войната в Газа бушува, Близкият изток кипи от гняв. В Йордания, Ливан, Либия, Йемен, Иран, Турция, Мароко, Египет и другаде избухнаха протести срещу Израел, но голяма част от гнева е насочена и срещу най-гласовития, настойчив и щедър поддръжник на Израел - Съединените щати.

Йорданският крал Абдула, най-сговорчивият арабски приятел на Вашингтон, отмени планираната среща на върха с президента Байдън в Аман след смъртоносния взрив в баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа. Несъмнено той и другите участници в планираната среща на върха - египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас - не искаха да се видят рамо до рамо с американския лидер, който така страстно прегръщаше Израел, докато броят на жертвите в Газа растеше.

САЩ все още могат да разчитат на съюзници сред автократите в региона. Улиците са нещо съвсем различно.

Гневът се разрасна след смъртоносния взрив, който разкъса баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа във вторник, убивайки стотици. Палестинските власти обвиняват Израел, че е нанесъл удара по болницата. Израел отрича.

На среща в Кайро в четвъртък президентът Сиси и крал Абдула излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че "ако войната не спре и се разшири, тя заплашва да потопи целия регион в катастрофа".

През изминалата седмица правих репортажи от ливанско-израелската граница, която е в основата на тази катастрофа. Бойците на Хизбула ежедневно атакуват позиции на израелската армия, като използват управляеми ракети, за да поразяват танкове, войници и най-често оборудване за наблюдение и комуникации. Военните крила на Хамас и палестинския Ислямски джихад от време на време изстрелват залпове от ракети към Израел. Израелците отвръщат на удара, насочвайки се към военната инфраструктура на Хизбула. И от двете страни има убити и ранени бойци и цивилни.

Това е достатъчно, за да се поддържат нервите на ръба, но все още не е достатъчно, за да се стигне до тотална война, и все още не е достатъчно, за да се въвлекат САЩ в конфликта. Но тази възможност е съвсем реална.

Американските самолетоносачи, които се намират точно над хоризонта, са там, за да възпрат Иран, Хизбула и други страни да не отидат твърде далеч. Ако те го направят и САЩ отговорят, тогава всички залози отиват на кино.

Всички парчета от пъзела вече са на мястото си, за да може десетилетната вражда на Израел с палестинците да се превърне в регионален катаклизъм. И САЩ може да се окажат в центъра му. CNN/Бен Уедман/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
5
 
! Отговори
23 преди 5 месеца
Израел избива цял един народ предочите на света!Арабски Холокост!
136
0
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 месеца
Нещата много лесно могат да излязат извън контрол. Нали Нострадамус беше предсказал 3та световна ще има на религиозна основа.
135
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ фалира окончателно и търси и предизвиква войни по целия свят, да ограби за последното каквото чуждо докопа.
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оооо неееее не евреите не са богоизбран народ откакто разпнаха сина Божи!
133
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Владо се учи от Кимчо пуснал е руси рускини на гурбет...
132
9
 
8
 
! Отговори
Каквото сеят жънат преди 6 месеца
Колкото повече милиони подкупи от ислямските държави, ООН ЕС про-терористи даряват на ислямските терористични групи за престъпленията си като измами, нелегална инвазия окупация, терор, грабежи, фалшива пропаганда, отвличания, изнасилвания, кланета, масови убийства войни и др. престъпления срещу човечеството правосъдието мира и Бога, толкова по-нагли, по-ненаситни да вършат злодейства, и все по-приличащи на дявола на който са се продали да служат за пари, но какво ще правят когато Бог им въздаде
131
22
 
8
 
! Отговори
Правосъдие преди 6 месеца
Ислямските терористи са продали истината за лъжи, отхвърлили истинския Бог на Израел и вече са напълно обсебени от дяволските си цели и дела да заколят ограбят и погубят Божиите скъпоценни живи творения и винаги Божият избран свят народ Израел е основна мишена на престъпленията на всички управлявани от дявола врагове на Бога като нацисти, комунисти ислямисти и др.терористи,а джихадисти са най-злите. ООН са виновни че позволиха ислямизация на не-мюсулманските държави като Израел, САЩ, ЕС и терор
130
7
 
28
 
! Отговори
маилс преди 6 месеца
Така става когато си крадец и убиец,сега евреите да си берат плодовете на посаденото.Години наред отглеждаха поколения изпълнени с гняв и онраза и сега кво =ще изколят 2 милиона население или ще се надяват такива добрички като нас да ги приемем .Как пък не да отиват в Евпопа и там да им берат гаилето,ние си имаме достатъчно роми
129
19
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Do 138. За 15 Мин Русия може да я няма.
128
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Влизате в къща и виждате мъж и жена, със завързани ръце, измъчвани и екзекутирани! До тях деца на 6 и 7 годинки, по същия начин! Арабските фанатици са животни! Какво трябва да направи Израел? Ако беше Русия, а не Израел, *** какво щеше да направи? И в БГ щяха ли да му ръкопляскат? В първите дни на нахлуването в Украйна, телевизиите показаха 6 годишно дете, убито от руска ракета в креватчето си! Защо българите се превърнахме в такива овчедуши същества?
127
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чухте Путин ,за 15 минути самолето носачите няма да ги има )
126
7
 
36
 
! Отговори
бала долари преди 6 месеца
Изкуфелия Байдън ясно заяви,че Америка е солта на земята и дава милиарди кеш за да *** евреи и украинци,а не американски войници. Ще видим скоро как ще се развият събитията!
125
29
 
25
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
В Близкия Изток ще има мир само когато арабите се научат да обичат децата си повече отколкото мразят евреите. А не по телевизията арабката да говори, че раждала много деца за да има кой да става мъченик, и да се лензи като напушена.
124
55
 
16
 
! Отговори
Слава преди 6 месеца
На Израел и Украйна. Евреите ни пазят от арабските пълчища, а украинците от руската чума.
123
37
 
19
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
Ислямските терористи са управлявани от дявола нагли лъжци корумпирани масови убийци, нелегални окупатори тн.злодеии с всички техни съучастници като ООН про-терористи узаконяващи и финансиращи с милиони терористични им групи като всички Палестински и престъпни режими като Иранския са престъпници срещу човечеството правосъдието мира и единствения истински Бог на Библията и под Неговия гняв и проклятие, който ще ги осъди за отвличания, терора, зверства, убийства, измамни протести, клевети, лъжи
122
21
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евреите са проказата на рода адамов. Затова са гонение отвсякъде още от библейски времена. Надеждата на хората е поне тозъ път еврейският проблем на света да се разреши ведъж завинаги. Окончателно!
121
16
 
41
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
Море от перси и иракчани ще залее еврейския свят и Байдан ще гледа по новините краят на америсканското творение.
120
4
 
45
 
! Отговори
до 133 преди 6 месеца
Я, па тоа! Мисли си, че в САЩ го чакат с възглавници от кадифе покрити със злато и диаманти. Никой не те ще там, рожбо. Никому не си нужен нафиг. Ако не ставаш за данъкоплатец, стягай си куфарите или на улицата, а сетне чемодан, вокзал-София или Карлуково. Те мислят само в пари. Твоята вярност към демокрацията даже не ги разсмива.
119
38
 
12
 
! Отговори
Като толкова зле преди 6 месеца
Заминавай за Русия, Иран Северна Корея и т.н. Фактите са други , хората заминават за Европа и Америка на 90 % .
118
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А дано ги накиснат наркоманчетата дебелшки, да се видят колко струват. Накисване във война, ще е фатален край за малките изнежени джендърджета, които се крепят на антидепресанти.