Конфликтът в Газа е пред етап на ескалация

Ген. Събев: "Хамас" си има подземен град
Обновена: 25 окт 2023 21:18 | 25 окт 2023 20:47, Камелия Цветанова
40
Конфликтът в Газа е пред етап на ескалация
Снимка: БГНЕС

Конфликтът е пред етап на ескалация, очаква се да започне наземната операция на Израелските отбранителни сили в Газа. Очевидно е, че се дава повече време на дипломацията. Също така и доподготовката на израелската армия за тази трудна операция в силно урбанизирана среда. Тя се отличава в много отношения от класическите военни операции. Още повече, че няма симетрични противници. Това каза първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му израелската армия е изключително мощна във всяко едно отношение.

"Имаме и терористична организация, която главно разчита на методите на терористичните акции. Въпреки дипломатическия маратон, който се провежда и в момента, не очаквам да се намери дипломатическо решение на този конфликт, тъй като много е зловеща тази операция - за толкова кратко време да се унищожат близо 1400 души, мирни граждани. Това не може да се прости от нито една държава, още повече от Израел, която има дълъг опит в тази борба с терористичните организации", допълни ген. Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че докато тече подготовката за операцията, ударите на Израел ще продължат.

"Имаме информация, че на ден се осъществяват по 300-400 удара. Това е подготовка на бойното поле за една такава операция, но да видим кога ще завърши този етап, за да се премине към масираната фаза. Ще стигнат докрай, колкото и да продължи операцията, целта е конфликтът да не се разрасне извън този регион. Такъв риск има", подчерта първият военен представител на България в НАТО.

Според него Израел има достатъчни сили, за да противодейства и на "Хизбула".

"Хамас" се финансира главно от Иран, от арабските страни. Използват и криптовалута, но не знам доколко е достоверна тази информация. Ако погледнем кой има интерес от този конфликт - най-вероятно това са Иран и Русия. Големият проблем е, че когато се започне една война, всяка страна трябва да има стратегия за излизане от войната. Не съм сигурен, че "Хамас" има такава стратегия, може би и Израел няма", поясни ген. Събев.

Той смята, че Израел едва ли ще се откажат от сухопътната операция: "САЩ предупреждават Израел дали да се втурне масирано в една такава операция или тази операция да доминира повече като такава на специалните сили. Хората, които са използвани като жив щит, са голям проблем. Това възпира и Израел да започне много бързо операция, защото при по-голям цивилни жертви, Израел ще бъде сатанизирана."

Ген. Съби Събев е категоричен, че Израел ще внимава в цялата операция да не пострадат заложниците: "В момента се водят разговори с Червения кръст за освобождаването на 50 заложници, но преговорите са се провалили. Не вярвам да се стигне до "наводняване" на тунелите, защото никой не им знае точната система - това е един подземен град, "метрото на Газа", трябва да е ясно кой тунел накъде води, какво има в него".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който използва жив щит се компрометира от техните пред местните хора,що са наясно с всеки един кой от къде е и от кои е освен,ако тези които ги използват са чуждите агенти и стане тъй,че част от бойците ги избият заедно с местните безпричинно,защото и те са там на земята си,а в очите на нападащите ги те са защитници на земите си с родата си и тъй както споменават бивши войници от армията на Израел през 2014г. за жестоки боеве в тунелите и бомбардировки излиза,че не са останали в Газа местни хора
30
2
 
8
 
! Отговори
Да бе преди 6 месеца
Влязат ли няма да излязат.
29
2
 
2
 
! Отговори
Тълкувание 4 преди 6 месеца
Езекил 39:22 дава потвърждение на това, че евреите ще се обърнат към Христос - "И ще знае домът Израилев, че Аз съм техен Господ Бог, от тоя ден и занапред."
28
1
 
4
 
! Отговори
Тълкувание 3 преди 6 месеца
"И ще съдя с тях чрез мор и кръвопролитие, ще излея върху него и върху полковете му и върху многото народи, които са с него, всепотапящ дъжд и каменна градушка, огън и сяра; ще покажа Моето величие и Моята светост и ще явя Себе Си пред очите на много народи и ще познаят, че Аз съм Господ" Езекил 38:22-23. Този пасаж н казва, че коалицията на Гог ще бъде унищожена с "огън и сяра" (атомна бомба?) и евреите най-накрая ще се обърнат към Исус Христос - "ще познаят, че Аз съм Господ".
27
2
 
2
 
! Отговори
Тълкувание 2 преди 6 месеца
В книга на Езекил 38:5-6 са посочени съюзниците на Гог - "перси, етиопци и ливийци с тях, всички с щитове и в шлемове, Гомера с всичките му полкове, дома на Тогарма от северните предели, с всичките му полкове, много народи с тебе". Под перси може да се разбира иранци, тъй като Персия е старото име на днешен Иран. Под етиопци и ливийци може да се разбира мюсюлманските страни в съседство около Израел. Тогарма е син на Гомер, а библейската традиция разполага потомците му е Анадола т.е. Турция.
26
4
 
3
 
! Отговори
Тълкувание преди 6 месеца
В цитираните библейски пасажи е дадено обяснение защо евреите са загубили държавата си - защото са обърнали гръб на Бог и са се развратили. Но също така е дадено обещание, че Бог ще събере разпилените евреи обратно и ще им върне държавата. Тогава срещу тях ще се сформира коалиция, съставена от съседите им и ръководена от Гог (Гог е събирателно име на скитите, живели на територията на днешна Русия), княза на Рош (Русия), Мешех (Москва) и Тувал.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ще паднеш на Израилевите планини, ти и всички твои полкове и народите, които са с тебе; ще дам да те изядат всякакви грабливи птици и полски зверове. Ще паднеш на открито поле; защото Аз рекох това, казва Господ Бог. И ще пратя огън върху земя Магог и върху жителите на островите, които живеят безгрижно, и ще познаят, че Аз съм Господ." Езекил 39:4-6
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ти пък, сине човешки, изречи пророчество против Гога и кажи: тъй казва Господ Бог: ето, Аз съм против тебе, Гоге, княже на Рош, Мешех и Тувал!Ще те върна и ще те поведа, ще те изведа от северните краища и ще те доведа на Израилевите планини. Ще избия лъка ти из твоята лява ръка и ще изхвърля стрелите ти из твоята дясна ръка." Езекил 39:1-3
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"И ще почувствуват те своето безчестие и всички свои беззакония, които вършиха пред Мене, кога заживеят в земята си безопасно, и никой не ще ги застрашава, кога ги върна измежду народите и ги събера от земите на враговете им и явя в тях светостта Си пред очите на много народи. И ще познаят, че Аз съм техен Господ Бог, когато, след като ги пръснах между народите, изново ги събера в тяхната земя и не оставя вече там ни едного от тях." Езекиил 39:26-28
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ще познаят народите, че домът Израилев биде преселен поради своята неправда; задето те постъпиха вероломно пред Мене, Аз скрих от тях Моето лице и ги предадох в ръцете на враговете им, и те всички паднаха от меч." Езекиил 39:23 26.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"И ето какво ще бъде поражението, с което Господ ще порази всички народи, които са воювали против Иерусалим: тялото на всекиго ще изхилее, докато още той стои на нозете си, и очите му ще се стопят в длъбнатините си, и езикът му ще изсъхне в устата му.", Захария 14:12
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се, че ще излезе. Всичко е описано в Стария завет! Мюсюлманите и руснаците ще се обединят срещу Израел и ще бъдат унищожени. Четете пророк Йезекийл глави 38 и 39, както и пророк Захария глава 14.
19
5
 
9
 
! Отговори
Само да вметна преди 6 месеца
Ако Израел си мисли,че може да окупира Палестина и си разиграва коня,това няма как да стане! Тя е единствената Християнска държава там! Вече и Ердоган подкрепя Палестина!Близкоизточният проблем скоро няма да се разреши! А ще се задълбочи! Всяка една война носи след себе си Икономически проблеми за останалите! Такива започнаха в началото с Русия и Украйна,сега ще продължат И чрез тази война! И ще се задълбочават с времето!
18
10
 
4
 
! Отговори
Кой ще е победителят преди 6 месеца
Няма никакво съмнение, че победител в тази война ще бъде Пентагонът, макар че не познаващите мощта на Космическа Америка имат друго очакване...
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докато евреите не се изтрепат до крак, забравете за мечтите си да преживеете дори един ден в мир и покой! Масовото изтребление на юдейите е не само наложително, но и неизбежно. Християнин, подкрепящ убийците на Христос е най-малкото маллоуммник! И имаме доста между нас.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подгответе се, иде голяма война. През следващите няколко седмици Израел ще атакува Иран и ще използва атомни бомби. След което Израел ще бъде заличена от лицето на земята, последвана от масово изтребление на евреите по целия свят. Запишете си това, което ви казвам, после да цъкате и клатите главите си как ли съм предвидил това.
15
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Израелската армия и разузнаване са гола вода !
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След рашизма се появи нова форма на фашизма, юдашизма!
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хасан Аби каза че са ударили онкологичното отделение на болницата, а не бебета в кувьози. Той знае, защото имал мрежа, на която разчита.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Върхът на наглоста бе, поисканата оставка на ген. секретар на ООН от министъра на външните работи на Израел Ели Коен и посланикът им в ООН.Заканните на Израел, че ще "даде урок на ООН" и ще забрани влизането на нейни представители в Израел.Ако имаше истинска организация, защитаваща право, ред, човешки ценности, Израел трябваше на мига, да със замързено членство или изключен от ООН.