Конфликтът в Газа е пред етап на ескалация

Ген. Събев: "Хамас" си има подземен град
Обновена: 25 окт 2023 21:18 | 25 окт 2023 20:47, Камелия Цветанова
40
Конфликтът в Газа е пред етап на ескалация
Снимка: БГНЕС

Конфликтът е пред етап на ескалация, очаква се да започне наземната операция на Израелските отбранителни сили в Газа. Очевидно е, че се дава повече време на дипломацията. Също така и доподготовката на израелската армия за тази трудна операция в силно урбанизирана среда. Тя се отличава в много отношения от класическите военни операции. Още повече, че няма симетрични противници. Това каза първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му израелската армия е изключително мощна във всяко едно отношение.

"Имаме и терористична организация, която главно разчита на методите на терористичните акции. Въпреки дипломатическия маратон, който се провежда и в момента, не очаквам да се намери дипломатическо решение на този конфликт, тъй като много е зловеща тази операция - за толкова кратко време да се унищожат близо 1400 души, мирни граждани. Това не може да се прости от нито една държава, още повече от Израел, която има дълъг опит в тази борба с терористичните организации", допълни ген. Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че докато тече подготовката за операцията, ударите на Израел ще продължат.

"Имаме информация, че на ден се осъществяват по 300-400 удара. Това е подготовка на бойното поле за една такава операция, но да видим кога ще завърши този етап, за да се премине към масираната фаза. Ще стигнат докрай, колкото и да продължи операцията, целта е конфликтът да не се разрасне извън този регион. Такъв риск има", подчерта първият военен представител на България в НАТО.

Според него Израел има достатъчни сили, за да противодейства и на "Хизбула".

"Хамас" се финансира главно от Иран, от арабските страни. Използват и криптовалута, но не знам доколко е достоверна тази информация. Ако погледнем кой има интерес от този конфликт - най-вероятно това са Иран и Русия. Големият проблем е, че когато се започне една война, всяка страна трябва да има стратегия за излизане от войната. Не съм сигурен, че "Хамас" има такава стратегия, може би и Израел няма", поясни ген. Събев.

Той смята, че Израел едва ли ще се откажат от сухопътната операция: "САЩ предупреждават Израел дали да се втурне масирано в една такава операция или тази операция да доминира повече като такава на специалните сили. Хората, които са използвани като жив щит, са голям проблем. Това възпира и Израел да започне много бързо операция, защото при по-голям цивилни жертви, Израел ще бъде сатанизирана."

Ген. Съби Събев е категоричен, че Израел ще внимава в цялата операция да не пострадат заложниците: "В момента се водят разговори с Червения кръст за освобождаването на 50 заложници, но преговорите са се провалили. Не вярвам да се стигне до "наводняване" на тунелите, защото никой не им знае точната система - това е един подземен град, "метрото на Газа", трябва да е ясно кой тунел накъде води, какво има в него".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което вече прави Израел са престъпления против човечеството, а не отговор на теротистична атака. На всичкото отгоре израелците искат и оставката на Генералния секретар на ООН, защото си бил позволил да каже, че палестинците били подтискани дълги години.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Двоен старндарт, Международна общност се изложи, Китай, тоже.Сърбия с пъти по-малко тероризираше албанците в Косово, но беше избомбена.Русия, бе критикувана за употреба на по-голяма сила от нужното в конфликта с Грузия, която наруши мира.Какви теророристи са бебетата в кофьози, болни в болниците, за да им спрат тока?Бомбене на ред,90%по мирни граждани, каква борба с Хамас, това е военен тероризъм!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе българите, Израел бомбардира църкви и убива християни, потърсили защита в храма. Ционистите християни ли са или са сатанисти?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Терористи са евреите, които унищожават гетото Газа с авиация.
7
2
 
20
 
! Отговори
До абе българите преди 7 месеца
Българите са просто справедливи. Не са коне с капаци. Не са за или против просто хей така. Много добре виждат несъразмерния отговор и масовото избиване на цивилни хора. Мантрата, че са бали предизвикани не върви Да, евреите отвърнаха, но прекалиха.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според Съби Израел имал достатъчни сили, за да противодейства и на "Хизбула". Така разказваха и през 2006 г., но тогава "Хизбула" би Израел като маче у дувар.
5
4
 
13
 
! Отговори
ало ало преди 7 месеца
хитлер е бил дяволски прав като е избивал евреите, не могъл да ги довърши....путин може да свърши тая работа докрай!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази вечер от израелска ракета са били убити жената и децата на жерналиста на Ал Джазира, който предава директно от Газа. Явно наказателна акция на Израел, защото този журналист не спестяваше нищо, дългогодишен кадър на Джазира. Ал Джазира само за това убийство предава в момента.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За две седмици Израел унищожи половината жилищни сгради в Газа и уби над 2 300 деца.
2
14
 
3
 
! Отговори
Body count преди 7 месеца
Израелската армия трябва да утрепе толкова хора в Газа, колкото бяха жертвите при ракетните атаки или повече. Око за око, зъб за зъб. Генерал зъби зъбев, нищо не разбира.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Heoлибepaлният rлoбaриcтkи "нoв cвeтoвeн peg"...