Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?

40% от жертвите на въздушните удари са деца
30 окт 2023 07:00, Нели Христова
84
Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?
Снимка: БГНЕС

На лицето му няма нищо, което да издаде това, което е видял. Извадени от развалините безжизнени тела на деца, палатки с мъртви, увити в бели савани. Сгради, разрушени от опустошителната сила на въздушните удари.

Махмуд Бадауи е видял човечеството взривено, изгорено и разбито.

"Има много трудни ситуации", казва той пред BBC. "Като шофьор на линейка свикваш с това, което се случва. Независимо дали става въпрос за ръце, глави или тела, които се режат… ние сме свикнали".

Неговата линейка "препуска" от една кървава сцена към друга. В тясна уличка в Газа той спира, за да вземе две деца, жертви на въздушен удар. Един мъж се приближава, държейки вързоп в ръцете си. Става дума за тежко ранено момче.

Той се обажда на приятел, който помага на работниците от спешната помощ да натоварят пострадалите, като го призовава да внимава повече с момчето.

"Насър, главата му е отворена", казва медикът.

И все пак Махмуд запазва разсъдъка си. Не че той не се трогва от всичко, което вижда, но необходимостта изисква да се съсредоточи върху онези, които могат да бъдат спасени. Докато говори с журналист от BBC, се чува звук от експлодираща ракета.

"Не си почиваме много с всичко, което се случва. Ситуацията е много лоша. Сега ще се опитаме да локализираме бомбардирания район, за да отидем при ранените и загиналите."

Попитан какво е положението с медицинските консумативи, Махмуд отговаря категорично: "Всичко върви".

Според ръководените от Хамас здравни власти в Газа повече от 7000 палестинци са били убити през последните две седмици. Съобщава се, че около 40% са деца.

ООН предупреди, че близо една трета от болниците и две трети от центровете за първична здравна помощ е трябвало да затворят "поради щети от военни действия или липса на гориво". ООН казва, че нейните запаси от гориво са на изчерпване и че ще трябва да се направят „трудни избори“ за това какви услуги са приоритетни през следващите дни.

Израел отказва да допусне гориво в ивицата Газа, защото твърди, че доставките може да бъдат поети от Хамас. Твърди се, че организацията трупа гориво.

В Газа дните и нощите безмилостно се смесват един с други. Войната е постоянна в тази малка ивица земя - общата площ на Газа е само 365 квадратни километра . Тя е навсякъде.

Израел нареди на около един милион жители в северната половина на Газа да се евакуират на юг. Причината - за да позволи на силите си да атакуват Хамас. Но израелските въздушни удари продължават в южната част на Газа, където хиляди са избягали.

Дали да бягам? Къде да бягам? Къде да се скрия, ако все пак избягам - всеки ден и нощ в Газа са изпълнени с отчаяни избори.

Това също означава, че за аварийните работници няма възможност да се приберат на безопасно място.

Когато е навън и работи, Махмуд се тревожи за жена си и шестте си деца точно както те за него. Когато бомбардировката е тежка, той се опитва да звъни на всеки час. Но телефонната комуникация е трудна.

"Връзката със семейството е много трудна. Едва разполагаме с услуга, за да можем да се обадим и да разберем дали са добре или не."

Махмуд е работил усилено, за да създаде семейство със силни стремежи да служи на обществото. Той се гордее с децата си. Има дъщеря, която учи за лекар. Тя е вдъхновена от работата на баща си и собствения си опит от войната в Газа като дете. Има и син, който е медицинска сестра. И още един, който се е класирал за учител.

С настъпването на нощта настъпва затишие в бомбардировките. Махмуд спира и застава между линейката си и купчина отломки. В лявата си ръка държи носилка в очакване на следващия спешен случай. Адреналинът е уникално спаднал. Той остава за кратко неподвижен и очите му гледат в далечината. Те са изпълнени с тъга за всичко, което е видял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
какво се вижда в газа пряка демокрация в действие , видяхме я в либия, ирак ,югославия авганистан сирия ...навсякъде лицето и е едно с лице на наглосаксонци и убити деца и невинни
41
1
 
6
 
! Отговори
още ше им се пълнят преди 6 месеца
Демократично ценностен неолиберализъм , те това виждат .
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единственото решение на проблема е тоталното изтребление на еврейската сзгган по най-безмилостен начин. Не напразно това племе прокажено само през 1700 години е прогонвано над 100 пъти и все от християни! Забележете в цялата си история евреите никога не са били подложени на гонения от мюсулманите и над 100 пъти са гонени от християните. Защо ли милите юдейчета са били гонени толкова пъти??!
39
3
 
5
 
! Отговори
До Libre comme air преди 6 месеца
Аз повече убийства извършени от мюсюлмани срещу друговерци не знам да има. До оня ден ИДИШ избиваше къде види ***, друговерец. Най-нетолерантната религия в реалността (да не говорим за нашите минали 5 века) е ислямската религия, независимо, че те твърдят обратното. Вижте какъв е процента на християните живущи в арабските държави- имаше един Ливан със 70% християни и 30% мюсюлмани. Къде са сега? Принудиха ги да се изселат, та дори и пари съм им давали да напуснат Ливан, да останат само араби.
38
0
 
9
 
! Отговори
До българин преди 6 месеца
Те черпеха по улиците на Европа, че хамас са заклали деца и изнасилили жени.
37
10
 
6
 
! Отговори
Друг Българин преди 6 месеца
Всичките дето подкрепят Израел чели ли сте историят там? Хората в Газа живеят в концентрационен лагер. 2 млн души. Тук по турско е било 1000 пъти по-добре а сме дракали със зъби и нокти за свобода. На палестинците не им е разрешено да си изкопаят кладенец, идват израелците и го затрупват и застрелват тоя дето копае. Сега викат "що нямат вода и ток" щото израел им взриви ел централата, не им дава достъп до пристанището и не им позволява да си тръгнат. Като се струпаха на границата ги бомбандираха
36
6
 
18
 
! Отговори
българин преди 6 месеца
Къде бяха тези очи когато "невинните" газанци от Хамас клаха и гориха израелските бебета жени и старци Кой каквото е надробил ще си го сърба
35
0
 
10
 
! Отговори
КОЙТО ПОЧНА преди 6 месеца
Войната, това отговорен за всичките кръвопролития в Газа.
34
8
 
6
 
! Отговори
Милена преди 6 месеца
До 3400 убити деца???Явно не ви се отдава четенето. Ясно е написано, че хората са се преместили ня юг, но Израел ги бомбандира.
33
5
 
5
 
! Отговори
смях преди 6 месеца
Явно идеята на Израел е, Хамас да властват над гробище. И действително, това ще е ад.
32
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Дайте им бели жени и ще живнат! Лош Запад, лош Израел!
31
2
 
12
 
! Отговори
Молох преди 6 месеца
Всички знаете кога се радват мюмюните! Не лошо да ги поразвеселите малко! Просто трябва да умрете и всичко ще е наред! Не всички, някой трябва да ги храни все пак.!.
30
7
 
24
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
А какво видяха преди три седмици в същите тия очи? И колко баклави изядоха, ликувайки и танцувайки, гаврещи се с труповете на деца, бебета и старци?
29
4
 
8
 
! Отговори
Зерг преди 6 месеца
40% бъдещи тероряги и раждащи нови терористи. Обезпаразитяването върви добре.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига сте ни занимавали с африканските ***
27
4
 
4
 
! Отговори
Колю преди 6 месеца
Мислех си че цеониските портоколи са консипарация но като гледам какво става изглежда, че са истина.
26
9
 
18
 
! Отговори
3400 убити деца??? преди 6 месеца
В Украйна за 10 години война от 2014 година до днес има убити около 50 деца, защото християните си пазят децата и ги евакуират при първа възможност, даже Украйна и Русия се обвиняват една друга кой на кого откраднал децата - при всички положения обаче децата се евакуират при първа възможност. А в Газа 3400 убити деца за 10 дни, при положение, че ИЗРАЕЛ ПРЕДУПРЕЖДАВА кога ще нанесе удар и къде да бягат палестинците. Е , КОЙ Е ВИНОВЕН СЕГА???
25
9
 
16
 
! Отговори
бе преди 6 месеца
няма спор че това което правят евреите в газа е геноцит и никой от запада не им налага санкции , с тези си действия настройват целия свят против тях и всички се питат дали хитлер не е бил прав.
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма къде да се евакуират тези хора! Израел бомбардира и в южната част на Газа, там, където уж трябваше избягалите хора да са в безопасност. Не четете ли какво пише?!
23
1
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 6 месеца
Кой причинява тези неща, кой е агресора??? Кой ще се противопостави на агресора? До кога политиката е само професия за пари и власт?