Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?

40% от жертвите на въздушните удари са деца
30 окт 2023 07:00, Нели Христова
84
Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?
Снимка: БГНЕС

На лицето му няма нищо, което да издаде това, което е видял. Извадени от развалините безжизнени тела на деца, палатки с мъртви, увити в бели савани. Сгради, разрушени от опустошителната сила на въздушните удари.

Махмуд Бадауи е видял човечеството взривено, изгорено и разбито.

"Има много трудни ситуации", казва той пред BBC. "Като шофьор на линейка свикваш с това, което се случва. Независимо дали става въпрос за ръце, глави или тела, които се режат… ние сме свикнали".

Неговата линейка "препуска" от една кървава сцена към друга. В тясна уличка в Газа той спира, за да вземе две деца, жертви на въздушен удар. Един мъж се приближава, държейки вързоп в ръцете си. Става дума за тежко ранено момче.

Той се обажда на приятел, който помага на работниците от спешната помощ да натоварят пострадалите, като го призовава да внимава повече с момчето.

"Насър, главата му е отворена", казва медикът.

И все пак Махмуд запазва разсъдъка си. Не че той не се трогва от всичко, което вижда, но необходимостта изисква да се съсредоточи върху онези, които могат да бъдат спасени. Докато говори с журналист от BBC, се чува звук от експлодираща ракета.

"Не си почиваме много с всичко, което се случва. Ситуацията е много лоша. Сега ще се опитаме да локализираме бомбардирания район, за да отидем при ранените и загиналите."

Попитан какво е положението с медицинските консумативи, Махмуд отговаря категорично: "Всичко върви".

Според ръководените от Хамас здравни власти в Газа повече от 7000 палестинци са били убити през последните две седмици. Съобщава се, че около 40% са деца.

ООН предупреди, че близо една трета от болниците и две трети от центровете за първична здравна помощ е трябвало да затворят "поради щети от военни действия или липса на гориво". ООН казва, че нейните запаси от гориво са на изчерпване и че ще трябва да се направят „трудни избори“ за това какви услуги са приоритетни през следващите дни.

Израел отказва да допусне гориво в ивицата Газа, защото твърди, че доставките може да бъдат поети от Хамас. Твърди се, че организацията трупа гориво.

В Газа дните и нощите безмилостно се смесват един с други. Войната е постоянна в тази малка ивица земя - общата площ на Газа е само 365 квадратни километра . Тя е навсякъде.

Израел нареди на около един милион жители в северната половина на Газа да се евакуират на юг. Причината - за да позволи на силите си да атакуват Хамас. Но израелските въздушни удари продължават в южната част на Газа, където хиляди са избягали.

Дали да бягам? Къде да бягам? Къде да се скрия, ако все пак избягам - всеки ден и нощ в Газа са изпълнени с отчаяни избори.

Това също означава, че за аварийните работници няма възможност да се приберат на безопасно място.

Когато е навън и работи, Махмуд се тревожи за жена си и шестте си деца точно както те за него. Когато бомбардировката е тежка, той се опитва да звъни на всеки час. Но телефонната комуникация е трудна.

"Връзката със семейството е много трудна. Едва разполагаме с услуга, за да можем да се обадим и да разберем дали са добре или не."

Махмуд е работил усилено, за да създаде семейство със силни стремежи да служи на обществото. Той се гордее с децата си. Има дъщеря, която учи за лекар. Тя е вдъхновена от работата на баща си и собствения си опит от войната в Газа като дете. Има и син, който е медицинска сестра. И още един, който се е класирал за учител.

С настъпването на нощта настъпва затишие в бомбардировките. Махмуд спира и застава между линейката си и купчина отломки. В лявата си ръка държи носилка в очакване на следващия спешен случай. Адреналинът е уникално спаднал. Той остава за кратко неподвижен и очите му гледат в далечината. Те са изпълнени с тъга за всичко, което е видял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
9
 
! Отговори
До обективен преди 6 месеца
До обективенВземи малко да се ограмотиш, като говориш по темата, след втората световна се приема изграждането на две държави (върху палестинска земя)- израелска и -палестинска, която обаче е частично призната. И така с времето си присвоява територии от това, което не и принадлежи .....
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Палестинците пишат с химикалка имената на децата си по ръцете и краката им, ако детето бъде убито, поне да се знае името му. - ЗАЩО не евакуират децата си на юг, а ги държат на фронтовата линия и пишат имената им по крайниците с химикалка??? Нормален човек ще си евакуира детето от този ужас при първа възможност, няма да го използва за жив щит на терористите от ХАМАС.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо не се спомена че 40 процента от живущите в Газа са деца...там е фабрика за бебета....
19
14
 
9
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
Армията на Израел защо не атакува тунелите,където са терористите и заложниците, а бомбят невинни хора и беззащитни убиват деца и жени!!!Големи "хуманисти", няма що!!!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Смелите хамашисти се крият по тунелите като мишоци с малки фишоци зад живия щит на децата си. Браво хамашисти....
17
10
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 6 месеца
Много проблеми ще имат евреите, от Хамас и Хизбула, трябва да обмислят много отношенията си с арабите!!А затова, че са гонени евреите от всички държави, има куп причини!!Били са мошеници, лихвари и лъжци, цялата им религия е основана на омраза към друговерците, за тях друговерниците са гои(хора, близки до животните) ..........неслучайно са били гонени и преследвани!!
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брей виж ги ти ислямистите. Да екзекутират възрастни и деца, даже цели семейства цивилни и са смели алаявбаровци, изведнъж дойде израелската армия и тия се оссссраха до ушите. Помните ли как парадираха труповете на цивилните жертви, даже чужденци в Газа и се кефеха? Сега си получават резултата. Честито!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Убитите деца надхвърлиха 3700, снощи Ал Джазира съобщи. Палестинците пишат с химикалка имената на децата си по ръцете и краката им, ако детето бъде убито, поне да се знае името му. Снощи Израел хвърляше фосфорни бомби над Газа, Ал Джазира предаваше директно.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви лъжи изричат Хамас, е без значение. Светът ги видя що за стока са. Да не реват, а да пуснат заложниците, не да се крият в тунели и сред цивилни. Искаха война, имат я. И между другото, палестинските жени фабрики за джихадисти, защо не направиха един единствен протест? Защо не кажат на мъжете и синовете си да освободят заложниците и да се свършва с тази трагедия?
13
3
 
14
 
! Отговори
обективен преди 6 месеца
Докато арабите не приемат , че държавата Израел има право да съществува,че народът и може да живее...война ще има. Източник на тази война са арабите, защото те отричат правото на живот на цял един народ. Ако някоя друга страна рече, отричам правото на живот на българите? Аз изцяло подкрепям Израел , нейната теократичност анахронизъм в 21 век, като манталитет и култура до голяма степен се определят от това,че са от хилядолетия гонени, унижавани и избивани.
12
10
 
9
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
Това ли е хуманната държава Израел,поддържана от Запада????7000 убити палесетинци, около 3000 убити деца.................и децата ли са били терористи, бе???
11
3
 
6
 
! Отговори
Мери преди 6 месеца
Няма ли кой да спре това безумие.
10
3
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
Къде са факт чекърите? Защо се допускат откровени лъжи, от които се отрекоха дори техните автори!
9
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво виждат лекарите на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация, не отвлича заложници и не удря преднамерено граждански цели. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Децата са си деца,без значение от етнос и религия.Това е звepство.
7
3
 
4
 
! Отговори
До 6 "40% са де преди 6 месеца
Журналистката, която "пусна" тази снимка след няколко часа СЕ ИЗВИНИ и я премахна! Защо повтаряш тази откровена лъжа!!!
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама когато ислямистите избиха над хиляда цивилни и обезглавяваха бебета очите бяха пълни с фанатизъм.... Каквото повикало - такива се обадило. То тепърва шамаренето започва.
5
8
 
4
 
! Отговори
да преди 6 месеца
хитлер много добре ги унищожаваше евреите, но грешката му е че нападна русия и не можа да си свърши работата докрай! глупаво! срещу сибирската мечка който е тръгнал, хубаво не е видял! четял е ницше, но не прочел какво казва ото фон бисмарк!........"имам 100 начина да изкарам мечката от бърлогата, и нито един как да я вкарам обратно"
4
8
 
13
 
! Отговори
40% са деца! преди 6 месеца
Но тези деца не са изкормени, както направиха това терористите от Хамас с еврейските деца. Каквото повикало- такова се обадило. Слава на Богоизбраните синове на Израил!
3
7
 
9
 
! Отговори
do 1 преди 6 месеца
До Стария Джо: Нещата не започват от 7 окт 23г. Когато ти вземат къщата и те изселят, ти какви планове ще кроиш? Как да направиш прайд ли?