В последната работеща болница на Газа лекарите трябва да решат: Кой да живее и кой да умре

Ние вероятно сме една от последните линии на защита, казва лекар
24 ное 2023 19:30, Нели Христова
38
В последната работеща болница на Газа лекарите трябва да решат: Кой да живее и кой да умре
Снимка: БГНЕС

В претъпканите коридори на европейската болница в Хан Юнис изтощените лекари решават кой от огромния поток пациенти, пристигащи от север на Газа, да живее или да умре.

Стотици жертви се преместиха на юг през последните дни след евакуацията на болниците в град Газа. Огромното количество медицински персонал вече се бори с остра липса на лекарства, намаляващи хранителни дажби и прекъсване на захранването и комуникациите.

Ранените хора се присъединиха към хиляди разселени хора, търсещи подслон и безопасност в медицински заведения.

Пол Лей, ортопедичен хирург в европейската болница, каза, че разселените хора спят в асансьори, малък екип работи денонощно в четири операционни зали, за да ампутира крайници, заразени след дни без лечение. Има и остър недостиг на болкоуспокояващи. Решението за избор трябваше да се вземат незабавно, което в един случай означаваше оставяне на 12-годишно дете да умре само с палиативни грижи, за да се запазят намаляващите ресурси.

Лей каза, че болницата е приела 500 пациенти, евакуирани от болници в Северна Газа през последните дни.

"Много не са получили лечение в продължение на девет или 10 дни, защото болниците там не функционираха, дори и да бяха отворени", казва той пред The Guardian.."Това е ситуацията тук. Това е работеща болница, но сме претоварени. Няма къде да се евакуират хората. Няма път за бягство. Ние вероятно сме една от последните линии на защита."

Няма независимо потвърждение на разказа на Лей, но подробностите съвпадат с разказите на друг медицински персонал, както и репортери в Газа. Лей изпраща снимки на някои от нараняванията, които описа на The Guardian.

Израел започна офанзивата си срещу Газа, след като Хамас, екстремистката ислямистка групировка, която управлява територията, уби повече от 1200 души в Южен Израел, предимно цивилни в домовете им или на фестивал, при нападение на 7 октомври.

Оттогава повече от 14 000 души са били убити в Газа, повечето от тях жени или деца, според палестински служители.

В отделението по изгаряния на европейската болница има 78 пациенти, близо две пети от които деца под пет години.

"Никога не съм виждал нещо подобно", каза Лей, 60-годишен френски гражданин, който пристигна в Газа с екип от Международния комитет на Червения кръст преди почти четири седмици. "Бил съм в много военни болници, където типът рани е един и същ, но броят им е огромен. Никога не напускаме болницата. Работим денонощно."

Болничният персонал се надява, че четири- или петдневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което започна в петък, може да доведе до траен край на военните действия – или поне до възможност за получаване на доставки на хуманитарна помощ. Въпреки това те също се опасяват от пристигането на повече пациенти, тъй като ранените жертви се евакуират от северната част на Газа по време на всяка пауза.

Много от пострадалите, пристигнали в болницата, са били ранени дни преди това, което означава, че раните са се инфектирали. Лей каза, че превръзките на някои хора не са сменяни от 10 дни, така че раните им са пълни с червеи. В други случаи хирурзите са били принудени да ампутират крайници, които иначе биха могли да бъдат спасени.

Друг проблем е липсата на анестетици и болкоуспокояващи.

"Правим операции с минимална упойка. Ако свърши, не можем да работим, но няма ясна линия. Има много хора, които плачат, крещят от болка, но нямаме достатъчно аналгетици. Ние ги пазим за деца или много тежки случаи. Обикновено сменяме превръзките на пациенти с 40% изгаряния под седация и минимизирахме времето, като използвахме повече придружители. Сега това трябва да се направи с много болка."

На територията на болничния комплекс хиляди отчаяни семейства са натъпкани в дървени или картонени убежища. Израелските въздушни удари не са насочени към болницата и зачитат зоната около съоръжението – въпреки че шрапнел е ударил сградата, а взривът от бомбардировката е счупил прозорци.

Израелските военни твърдят, че полагат всички усилия, за да избегнат цивилни жертви и да спазват международното право. Те казват, че Хамас използва 2,3 милиона жители на Газа като жив щит и твърдят, че са открили доказателства за военни съоръжения на Хамас във или под болници, училища и домове.

В четвъртък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза:

"Целият закон на войната, хуманитарното право, с което сме се ангажирали изцяло, прави просто разграничение. Те казват, че на едната линия са бойци, а на другата линия са не - бойци. Можете да се насочите към воюващите... но не се насочвайте умишлено към невоюващите. Те може да бъде ранени неволно. Това съпътства всяка законна война."

"Хамас умишлено се имплантират в болници, в училища, в жилищни райони, в съоръжения на ООН. Те изстрелват ракетите си оттам. Хиляди от тях. Те умишлено се насочват към цивилни и умишлено се крият зад цивилни и ги използват като жив щит. Това е военно престъпление."

На други места в Хан Юнис десетки хиляди хора са се натъпкали в приюти, управлявани от ООН. В един от тях, център за професионално обучение преди войната, повече от 35 000 души споделят 48 тоалетни и четири душа, казаха администраторите пред The Guardian тази седмица.

"Условията са ужасяващи. Всички деца се разболяват от кашлица или стомашни проблеми. "Има спорове за места за спане и храна", каза администратор, който нямаше право да говори с медиите.

След атаките на Хамас на 7 октомври Израел наложи почти пълна блокада на Газа. Доставките на храна от ООН са намалели до около килограм брашно и една консерва риба тон или боб всеки ден, каза един администратор, оставяйки семействата да оцеляват с плоски "хлебчета", направени от брашно и вода, приготвени върху изчистени метални листове на открито пожари

"В магазините няма храна и гориво. Дори дървото е рядко и скъпо
, така че хората секат дървета по улиците. Солта е наистина рядка. "Никой няма и ако имате малко, можете да го размените за много храна", казва администраторът.

Лей казва, че най-трудното нещо за лекарите е да вземат решения за сортиране.

"Ние правим нашето сортиране. Питаме дали ще вземем този пациент, защото ще има добри шансове да оцелее, вместо да предприемем отчаяни мерки за пациент, който ще умре след два или три дни. Това звучи добре на хартия, но когато трябва да вземете решение, е различно. Има 12-годишно дете с 90% изгаряния, така че няма да го лекуваме, освен за контрол на болката, който не е достатъчен", казва той.

"Опитваме се да държим главите си спокойни, но за местния персонал това са техните семейства, приятели, техните хора. Те никога не искат да направят ампутация. Те казват: "Не мога повече" и аз им казвам: "Добре, ще го направя, не се притеснявай“ и можете да почувствате облекчението".

Лей казва, че е бил шокиран от това колко пасивни са много пациенти
, като една 35-годишна жена, чийто съпруг и деца са били убити, когато домът на семейството е бил разрушен, и която изглеждала непоколебима, когато й казали, че и двата й крака ще трябва да бъдат ампутирани . "На толкова много хора вече не им пука", каза той.

Но сред опустошението имаше моменти на тънка надежда. Наскоро Лей лекува 32-годишен мъж с наранявания от шрапнел в корема, левия крак и "дупка с размер на юмрук" в дясната предмишница. Младата сестра на пациента благодари на Лей, като каза, че се гордее с брат си и се радва, че е жив. Искал да стане хирург, когато порасне, казала тя.

"Така че това беше много трогателно", споделя Лей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Факти преди 4 месеца
Храмът на Давид в Йерусалим е построен през 10ти век ПРЕДИ Христа, а мусулманската религия са я измислили през 610та година СЛЕД Христа, 1600 години по-късно. Ама според ислямистите те са първите и единствените.
29
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
На 6-ти Октомври Всички болници в Газа работеха. Допълнително десетки хиляди бяха на постоянно лечение в Израел, стотици хиляди бяха на постоянна работа в Израел. На другият ден танцуваха върху труповете на хиляди от тия които бяха с протегната за мир ръка. Е, хак да им е.
28
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 4 месеца
Хамас и Израел разменят "деца заложници". Хамас връща деца от 2 до 17 годиншна възраст, отвлечени от домовете им през нощта от маскирани терористи с автомати. Израел връща деца на 15-17 годишна възраст, излежаващи присъди за атаки с хладно оръжие и кражби.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хамас билиЖИВОТНИ ? НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ! НИКОЕ ЖИВОТНО НЕ ИЗПРАЩА ДЕЦАТА СИ НА СМЪРТ ! САМОидиотите !
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече е "крайно дясно" и "расистко" да не искаш децата ти да бъгат наръгани с нож от сомалийски, сирийски и афганистански "бежанци".
25
0
 
2
 
! Отговори
Може би преди 5 месеца
Следващите терористи ще се замислят....едва ли. Шефовете на терористите са или в бункери,като Путин, или в охолство в друга държава,като шефовете на хамас. За терористите,путин и хамас войната е нужна,защото така доказват на глуповатия народ, нуждата от тях. За това Софроний Врачанскии е казал, че.....РОБСТВОТО Е ОТ ГЛУПОВИНА И НЕВЕЖЕСТВО. Ако ние ,българите бяхме умни,щеше ли да ни управляват тикви и копейки,калинки и комунисти. Вижте Румъния, след като унищожи чаушеску,секуритате къде е!
24
0
 
2
 
! Отговори
Танци преди 5 месеца
А как танцувахме само....
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не трябва да им се признава на евреите ,те напрактика стигнаха дъното .От най-гонения и репресиран народ до най -гнусната държава *** построена върху костите на жертвите им .Екстрадация за всички представители на това долно семе,да си отиват в кървавата пустиня и там да мрът презрени от всички
22
4
 
3
 
! Отговори
bai onzi преди 5 месеца
пОскам салза, за неоправданите ч а л м и ...При Мохамед и като вятъра :)
21
1
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
''Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius"
20
6
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 5 месеца
Трябва да им се признае на израелците все пак толерантноста че не са изринали всичката тая смрад за което определено имат потеницала!Хамас е терористична структура,на която са базирани и въпросните социални учереждения и този хибрид няма как да бъде толериран защото ще послужи за пример на други радикални диктатури!В зародиш и проект тези структури са били с терористична насоченост и няма извнинение и компромис!Това не е филм за лошите и добрите
19
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
ПАЛЕСТИНА Е С ПЛОЩ Площ: 6 020 km² А Е БИЛА С ПЛОЩ 14 000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА КОГАТО ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН ПРЕЗ 1947-*** Я Е ПОДЕЛИЛО ПО РАВНО! 8000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА СА ОТКРАДНАТИ ОТ ИСРАЕЛ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ПАЛЕСТИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО И!
18
11
 
7
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
еврейте са нагли наглеци долняци, които ви смятат за гои... Тоест роби... ===)))
17
4
 
6
 
! Отговори
КОЙ ДА ЖИВЕЕ, преди 5 месеца
КОЙ ДА УМРЕ - А У БЪЛГАРИЯ ТОВА ТО ПРАВЯТ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ...
16
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
До Анонимен 4/ БРАВО КОМЕНТАР 4 РАЗСМЯ МЕ :D СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ НАПЪЛНО СЕ СКАПА :D
15
5
 
5
 
! Отговори
Дрънканиците преди 5 месеца
на пропагандистите на терористите не са верни.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българският червен кръст, който почти нищо не помогна на пострадалите от земетресението в Сирия, почти нищо няма да направи и за Газа!
13
16
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
СНИМКАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ТРАГЕДИЯ! ИСРАЕЛ СА ТЕРОРИСТИТЕ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ!! ТЕ НЯМАТ МОРАЛНО ПРАВО ДА ПРИТЕЖАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ПАЛЕСТИНСКА ЗЕМЯ А ПРИТЕЖАВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ! ТЪЙ, ЧЕ ТЕРОРИСТИТЕ СА ИСРАЕЛ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ТЕ ТЕРОРИСТИТЕ!
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нетаняху е престъпник преди 2 години започна раследване срещу него за корупция, негови бивши министри го разобличиха в подкупи и не правомерен контрол над съд и прокуратура.бившият му финансов министър каза, че Нетаняху е лъжец и син на лъжата.Нарочно провокира конфликта с палестинците за да заздрави власта си.
11
11
 
5
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
еврейте повтарят гитлер... Нагли наглеци... ===))) долняци...