Ердоган не иска да прекъсва връзките си с Хамас

Турският президент се противопостави на натиска на САЩ
2 дек 2023 18:35, Анисия Иванова
22
Ердоган не иска да прекъсва връзките си с Хамас
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган се противопостави на нарастващия натиск на САЩ за прекъсване на историческите връзки на Анкара с Хамас след безпрецедентните атаки на екстремистите срещу Израел.

Висшият служител на Министерството на финансите на САЩ по въпросите на финансирането на тероризма изрази „дълбоката“ тревога на Вашингтон заради отношенията на Анкара с Хамас по време на посещение в Турция тази седмица. Заместник-секретарят Брайън Нелсън каза, че Вашингтон не е открил никакви пари, преминаващи през Турция към Хамас, откакто войната в Газа избухна преди осем седмици. Но той твърди, че Анкара е помогнала на Хамас да получи финансиране в миналото и сега трябва да използва местните закони, за да ограничи потенциалните бъдещи трансфери на средства.

Според Ердоган Вашингтон е наясно, че Турция не гледа на Хамас като на терористична организация. „На първо място, Хамас е реалност в Палестина, това е политическа партия там и влезе в изборите като политическа партия и спечели“, каза той в коментари, разпространени от неговия офис.

"Ние формираме нашата външна политика в Анкара и я проектираме само според интересите на Турция и очакванията на нашия народ", каза Ердоган. „Сигурен съм, че нашите събеседници оценяват високо последователните и балансирани външнополитически стъпки на Турция при подобни хуманитарни кризи и конфликти.

В петък Израел възобнови въздушните удари над Газа, след като страните не успяха да удължат седемдневното примирие, при което бяха освободени 80 израелски заложници в замяна на 240 палестински затворници. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Wake up Europe, Stand with IsraelThe next may be ...........YOU
17
0
 
6
 
! Отговори
Хамас са сатанисти преди 4 месеца
"По делата им ще ги познаете!, казва Бог в Библията По нечестивите дяволски дела на Безбожните нации като нацисти, комунисти, ислямисти терористи и ООН про-терористи като Иран Турция Русия ЕС съучастници на фалшиво наричаните Палестинци Ислямски арабски терор.групи като Хамас Джихад ИДИЛ АлКайда Хизбула и др нелегални окупатори, нагли лъжци и клеветници, подкупени от ООН масови убийци, криминални похитители, извратени изнасилвачи, педофили, терористи и военни престъпници са врагове на Бо
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СЛАВА НА ТУРЦИЯ
15
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Ислямиста с отомански мераци пак циври на умряло "дръжте Юда!". Фалиралата Туркие остана сама с Иран и прокситата ѝ. Европа и Америка показно биха шута на султана, арабите му обърнаха гръб, китайците и индийците превзеха евтината работна ръка на турците. Руските и израелските диларчета от туризъм секнаха. Тръбите от газ заобикалят Анадола... а той едно си бае: "Дръжте Юда!" "Хамас е мирна политическа партия!" Хак да му е!
14
6
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 месеца
До ЕЙ ПУМАК - Тези земи са части от вилайетите Шам и Багдад. Въпросът е кога султанът ще си върне обратно и окупирания румелийски вилайет.
13
7
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 4 месеца
Хамас ще управлява Левантският Вилает на Новата Османска Империя! Близкият изток е изконно турски!
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хамас се бори срещу терористичната организация Израел и е в пълното си право да провежда каквито си иска операции срещу еврейските терористи по окупираните палестински земи.
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Започвам все повече да го уважавам заради куража му да провежда независим курс и да се ръководи само от интересите на страната си.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истинската новина е че Ердоган изпраща 370 танка на Украйна. Лавров без да знае това говореше в Македония за добрите отношения на Русия с Турция. По такъв начин Русия отново се изложи както винаги е било. Това за Хамас е мижи да те лъжем.
9
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този стар изкукалник не може да се усети,че неговата измислена Турция е пред разпад.Като извадим кюрдите,м-ан-г-и-те,арабите и още няколко етнока,я имат 20-30% турци,я не.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Наложително е налагане на санкции на Турция заради връзките му с терористи. Кой ще посмее?" - Пич, цяла Европа и САЩ и Индия и Русия имат връзки с Израел. Не виждам някой да им налага санкции на европейците и на американци, индийци и руснаци.
7
12
 
5
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Наложително е налагане на санкции на Турция заради връзките му с терористи. Кой ще посмее?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно в тази ситуация около нас как не са ни взели още и в Шенген и еврото?! Чичо Сам кьорав ли е, че немските пудели Австрия и Холандия се гаврят с нас?
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хамас, кремъл, хизбула, алкаида, талибани, иран.. все едно котило. терористите си се търсят и подркепят в името на избиването на хора. Ислямисти.
4
2
 
7
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 4 месеца
Хамас отдавна е в Турция...
3
2
 
2
 
! Отговори
да преди 4 месеца
и радев мисли така, но не върви, защото сме ПРОСТАШКА РЕПУБЛИКА!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е,като ги прибере в Турция да не мислите ,че ще са там на курорт.Ще ги натири към България и от всяка трънка ще изскачат по няколко "Заека"въоръжени до зъби..
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом толкова иска Хамас да ги прибере в Турция.