Генералният секретар на ООН отново поиска спиране на огъня в Газа

Гутериш настоя и за освобождаване на заложниците
5 дек 2023 08:09, Елка Василева
26
Генералният секретар на ООН отново поиска спиране на огъня в Газа
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново поиска прекратяване на огъня, след като израелските военни разшириха операциите си срещу ислямистката организация "Хамас" в южната част на Ивицата Газа, предаде ДПА.

Още по темата
"Повтарям призива си за трайно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, безусловно и незабавно освобождаване на всички заложници и безпрепятствено и трайно постъпване на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на хората в цялата Ивица Газа", написа той в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър").

Гутериш призова за "истинско хуманитарно прекратяване на огъня" между Израел и "Хамас" и миналата седмица. Хуманитарните организации вече все по-често критикуват действията на израелската армия за това, че изострят страданията на цивилното население, отбелязва ДПА.

Междувременно говорител на израелската армия отрече да е имало пореден пълен срив на телекомуникационните услуги в Ивицата Газа. Говорителят на Израелските сили за отбрана Джонатан Конрикус заяви пред американската телевизия Си Ен Ен, че е успял да гледа на живо палестинска пропаганда в "ТикТок". Журналист от Си Ен Ен бе отправил запитване към него относно факта, че телевизионният канал не успял да проведе планирано интервю с Международния комитет на Червения кръст поради "затъмнение" на комуникациите. Конрикус заяви, че мрежите в Газа може и да не са перфектни, но не е имало срив.

По-рано базираната на Западния бряг палестинска компания "Палтел" (Paltel) заяви, че телекомуникационните услуги в Ивицата Газа отново са претърпели срив. Базираната във Великобритания организация "Нетблокс" (Netblocks), която следи за прекъсванията на интернет връзката, също публикува информация, според която всички мобилни услуги, интернет услуги и стационарни телефони в анклава са спрели да функционират.

От началото на операциите на Израел в Ивицата Газа комуникационните мрежи в блокираната зона бяха прекъсвани няколко пъти, посочва ДПА.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Zion преди 4 месеца
Той иска спиране на огъня, те чули спиране на тока.
20
0
 
3
 
! Отговори
анони преди 4 месеца
Вчера представиха коментар-пълен със снимки на главатаря на Хамас-живущ във Турция.Беше заобиколен със красавици,и той се кефеше,на фона на мизерията и нищетата в Газа.От там той дава нареждания,живеейки като султан,а неговите хора нямат храна и вода.И за такива ,,султани" измислени и изживяващи се,светът налива пари там!!!А хората му загиват!!!
19
0
 
3
 
! Отговори
а-и преди 4 месеца
Преди години Арафат заяви,че бомбата,която те подготвят-цъка ли цъка!При въпрос от журналист,-какво представлява тя,той отвърна-Бомбата,която ние готвим-е утробата на жената.Всяка от нашите жени ще има по 10-12 деца,и когато те тръгнат срещу вас-нищо няма да ги спре!!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Газа живеят 2.3млн. Всяко семейство има средно по 8 деца! Терористите на Хамас от Ал Касам са 50.000, полицията на Хамас е 30.000, държавните им служители са още 200.000. Сами може да си направим сметката, че почти във всяко семейство има член на Хамас - брат, син, съпруг. Въобще не се чудете, че няма нито един протест срещу Хамас и че 'цивилни' всъщност охраняват заложниците. 'Доктора' от индонезийската болница го хванаха що за доктор е като си пусна селфи с джихадистите в Инстаграм
17
0
 
3
 
! Отговори
сем преди 4 месеца
Да,гледах предаването.Отваряха кашони,пълни с оръжие,а отгоре стояха надписи с големи букви-УНИЦЕФ.Това им беше ,,хуманитарната"помощ.Затова настояваха за няколко дни примирие,за да изпратят по коридора оръжие за терористите!!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 4 месеца
Срам и позор сте вие-от ООН и Уницеф,По една от големите телевизии журналисти от света -наблюдатели на събитията-предствиха кашони и пакети-пълни с-оръжия-които вие декларирате като помощ за Палестина!Не напразно вече ви определят като шефове на Хамас!Вие сте терористите!!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Реалността е ясна, всички я виждаме. Правителството на Газа нападна съседна държава, изкла и отвлече цивилни жени и деца, скри се в тунелите и остави населението си да плаща за техните зверства. А шефовете им живеят в хотели за по 10.000 евро нощувка в Катар и раздават акъл как се прави джихад. Ние, наивните европейци, даваме пари, които не стигат до палестинските деца, приютяваме джихадисти и се месим във война, която не е наша.
14
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 4 месеца
Колко още пенсионери в ООН ще лапат мухите и от тях нищо няма да зависи и колко милиярди отиват без ползи за човечеството!!1 Нека да кажат каде са свършили нещо смисленно или само харчат парите на световния ДЪНАКОПЛАТЕЦ !!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди да има санкции за Израел, трябва да се освободят всички заложници. Едва тогава може да се говори, че едните са нападнали другите, те са отвърнали и било каквото било. Онзи отвлечен руснак, който успя да избяга от Хамас обясни, че всъщност цивилни палестинци от газа са го хванали, вързали и върнали в плен на терористите. Как очакват да получат подкрепа или симпатии при такива поведение?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Общото на всички войни е, че ги започват управници и политици, а *** войници и цивилни. За да спре една война, трябва или армията й да бъде победена, или да се смени правителството. Няма среден вариант. При положение, че палестинците в Газа не са направили и един протест срещу Хамас, а ООН въобще не си направи труда да посредничи между воюващите, нито пък върнаха положението отпреди 7/10,т.е. поне да няма отвлечени заложници, няма много варианти.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви санкции ще наложите на Израел ако продължат обстрела?
10
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
ООН, който въоръжи Хамас и измисли палестинските "кауза" и "нератив", по-добре да мълчи, защото само поддържа конфликта, за да тече заплатата на десетки хиляди чиновници от нашите данъци. Сега, след зверските кланета от 7-ми Октомври, Израел няма да се спре докато не ги унищожи - в Газа, И. бряг, Ливан, Сирия, Иран, Турция и Катар. За Израел!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи Гуноереш уска спиране на огъня от израел, но не и от хамас - интерсни разсъждения
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-голямото зло на света са последователите на Мохамед и мирната им религия. Не евреи взривяват хора по площадите, не американец или руснак кла невинни туристи в Париж преди няколко дни, не будист или християнин взриви автобус в Бургас.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гутериш е куха з****. Тази война я почна правителството на Газа. Дори и изречението си не е съставил правилно - първо настояваш за освобождаване на заложниците безусловно, после идва спирането на огъня. Въртят се в кръг, вече мисля че е нарочно. ООН всъщност опита ли въобще да 'преговаря' с Хамас или само хвърля някакви соц. лозунги, за да си оправдаят заплатите?
6
2
 
5
 
! Отговори
До Вън преди 4 месеца
Ти потомък на Юда ли си, та не виждаш реалността?
5
9
 
5
 
! Отговори
Вин преди 4 месеца
Ще го спрат, споко, още малко кютек, наводняване на тунелите, унищожение на радикалните тарамбуки и току виж, спрели!
4
0
 
5
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
,,Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш,,-Николай Хайтов.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От бюрото!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откъде ги избират?