Войната в Газа ще продължи поне година

От Ливан до Червено море назрява по-широк конфликт с Иран
8 яну 2024 10:01, Елка Василева
18
Войната в Газа ще продължи поне година
Снимка: архив, БГНЕС

Израелски служители в областта на отбраната и бивши високопоставени служители на разузнаването заявиха, че очакват сраженията в Газа да продължат поне една година, което ще доведе до още хиляди цивилни жертви, задълбочаване на хуманитарната криза и продължаване на сериозната заплаха за регионалната стабилност, пише "Гардиън".

Още по темата
На брифинг адмирал Даниел Хагари, говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), заяви, че центърът и южната част на Газа, където сега са съсредоточени военните усилия, са "гъстонаселени и наситени с терористи" с "подземен град от разклоняващи се тунели".

За прочистването на района ще са необходими три месеца, а боевете ще "продължат и през 2024 г.", каза Хагари.

Той заяви, че в северната част на Газа може да се очакват възникващи на различни места и през неравни интервали боеве, както и спорадични изстрелвания на ракети оттам към Израел. Израелските военни твърдят, че са ликвидирали напълно командната мрежа на "Хамас" в северната част на Газа, като в този процес са убили около 8000 бойци в този район, пише "Индипендънт"

Генерал-майор Амос Ядлин, бивш ръководител на военното разузнаване, сравни кампанията в Газа с тази, водена от многонационалната коалиция срещу "Ислямска държава" през 2017 г., която продължи девет месеца. Но оцени ситуацията в Газа като много по-предизвикателна.

"Ще е необходима една година, за да се ликвидира "Хамас"", каза той. "Това не е Шестдневната война [от 1967 г.]. Срокът е дълъг, [крепостите на ИД] Мосул и Ракка не бяха укрепени под земята, а коалицията беше от 85 държави".

Съществува притеснението, че сблъсъците по северната граница на Израел между армията на страната и силите на "Хизбула" може да ескалират до пълномащабна война, което може да разшири битките в региона.

Пристигналият на четвърта визита в близкия изток в рамките на четири месеца държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън също предупреди, че войната на Израел срещу "Хамас" рискува да се разпространи в целия регион.

"Хъфингтън пост" обръща внимание на разговорите, които Блинкън проведе в Доха и Аман. В разговори с емира на Катар и краля на Йордания американският държавен секретар говори за необходимостта Израел да коригира военните си операции, за да се ограничат цивилните жертви и значително да увеличи количеството на хуманитарната помощ, достигаща до Газа, като същевременно подчерта важността на изготвянето на подробни планове за бъдещето след конфликта в палестинския анклав, чиято територия е изпепелена от израелските бомбардировки.

Визитата на Блинкън ще го отведе и в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет, преди да се върне във Вашингтон.

Неотдавнашното засилване на насилието между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула", зачестилите нападения на подкрепяните от Иран йеменски хуси срещу търговското корабоплаване в Червено море и ударите на свързани с Техеран групировки по американските бази в Ирак създават все по-напрегната атмосфера в целия Близък изток.

И "Ню Йорк таймс" предупреждава, че "от Ливан до Червено море назрява по-широк конфликт с Иран". Вестникът посочва, че с марионетките на Техеран, които атакуват, и възобновената му ядрена програма, Иран изправя Запада пред ново предизвикателство – този път с Русия и Китай на негова страна.

"Вашингтон пост" обръща внимание на съдбата на Уаел ад Дахдух, палестински репортер с дългогодишен опит, който загуби съпругата си, няколко от децата си и най-близкия си колега при израелските въздушни удари и обстрел.

Вчера синът му Хамза, който е тръгнал по стъпките му и е станал журналист, беше убит заедно с друг негов колега от "Ал Джазира" Мустафа Турая.

27-годишният Хамза е изпълнявал задача за "Ал Джазира", за която баща му е шеф на бюрото в Газа, когато ударът унищожава колата, в която е пътувал, близо до южния град Рафа, съобщи телевизията.

В бруталната война, в която са загинали близо 23 000 души в Газа, включително десетки журналисти, 53-годишният Уаел ал Дахдух се превърна в символ, а неговата упоритост - в рядък източник на надежда за палестинците, които смятат, че неговата трагедия е ехо на тяхната собствена.

През октомври, когато броят на загиналите в Газа достигна 7000 души, Уаел се оттегли от ефир, научавайки, че съпругата му, двете му деца и малкият му внук са били убити при израелски удар, посочва "Вашингтон пост".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Hа 7/10 бе зверската терористична атака на Хамас, която непровокирано нападна и кла, гори и се гаври с над 1000 израелци; над 200 отвлече; над 100 още държи - бебета, деца, жени, мъже. На 8/10 Хизбалла нападнаха Израел в знак на солидарност с Хамас. Та от тогава заслужено ядат бой, докато бъдат унищожени като заплаха за Израел.
14
0
 
1
 
! Отговори
ФашингтЪн : преди 3 месеца
"Приготвили сме трилионЕ доларЕ и за предстоящия военен конфликт в Тайван, а също и за конфликта в Южна Корея... Възможно е да се "появят" и други военни конфликти,където е наложително доброзорлем да "защитим демокрацията и трансатлантическите ценности" (каквото и да значи т'ва)...Нищо лично, просто бизнес! "
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяко човешко общество, което е недоволно от правителството си, по един или друг начин оказва съпротива. Може да е с бунтове, песни, митинги, партизани, конференции, интервюта, бойкот. За 93 дни война дотук не сме видяли нито един палестинец да осъжда Хамас или зверствата, които извършиха. Нито едно шествие, което да говори за мир. Само знаят 'дайте, дайте, много лошо тука'. Един единствен палестинец от Газа, желаещ мир, да се появи, и целият свят ще ги подкрепи. Ама къде е той или тя?
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде ги видя тия 'невинни' в Газа? Оная пас*мина, дето групово изнасилваше немското момиче на площада или невинния дядо, който отряза главата на бебето с лопата, крещейки алахакбар? Що си мислите, че Хамас са някакво марсианско малцинство, пръкнало се от нищото, а арабите в Газа са мирни професори, които по цял ден събират маргаритки и редят икебана? Не се ли запитайте как от 300.000 християни в Газа за 15 години днес вече са само 800 човека?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само дето всякакви неолиберали, ислямисти и sган всячески пречат на Израел и подкрепят джихадистите. Европа се самоубива умишлено и няма да свърши добре. Не може шефката на здравеопазването на ООН да е любовница на лидера на терористите Хамас в Катар и да очакваш някакво нормално развитие. Там играят мръсните петролни милиони на ислямистите.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Израел да отдели колкото време е нужно, за да премахне това зло.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука мисирката не пише за масираните въздушни атаки и за загиналите невинни ? Колко удобно ..
8
3
 
4
 
! Отговори
Газоебффф козоебоффф преди 3 месеца
Войната в газа ще продължи докато на алах му харесва в газа.!.
7
11
 
4
 
! Отговори
СМЪРТ НА ТЕРОРИЗМА преди 3 месеца
СЛАВА НА ИСУСА И РОДА ИЗРАЕЛЕВ!!!!!!
6
4
 
8
 
! Отговори
ционисти нацисти преди 3 месеца
като извършат геноцида ще има затишие после ще ревнат че имало антисемитизъм!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ердоганя нали каза че над три хиляди адвоката са пратили доказателства за военни престъпления до Хазарският съд във хага до ония Ром хан ли беше. Какъв беше по име някъв хан. И нищо кво гледа тоя съд незнам уж независим.
4
4
 
7
 
! Отговори
Месаря преди 3 месеца
Ако Русия беше почнала касапница както ЦАХАЛ със сатъра отдавна щяхме да сме забравили за Бадеращад, а те тръгнали както хирург със скалпела.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пристигналият на четвърта визита в БИ в рамките на четири месеца държавен секретар Блинкин за четвърти път моли за помощ, но не намира разбиране и съдействие от колективния арабски свят.
2
10
 
0
 
! Отговори
Специален Оператор преди 3 месеца
Конфликтът започна в ивицата Газа, но ще свърши в Останкино на Путин!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се знае, знае ли се. Зависи от търпението на колективния арабски свят. Ако еврейският геноцид препълни чашата на търпението, колективния арабски свят ще нанесе колективен удар срещу Израел и покровителя му Пиндостан.