Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня
150
Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи
Снимка: БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Още по темата

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: войнаХамасГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41 Проблемът ти е, че си копейка. Това за ламтежите го кажи на иранските, руските и хамалските си дружки. Отиди сега при Ердоган и му кажи, че се спогажда с кюрдите, за да ти се изсмее на *** опорки!
42
1
 
6
 
! Отговори
Василий ли? преди 1 месец
Кой цитира рашки окупанти, представители на вражеска държава и на международен престъпник, в бг сайт?! Ега ти наглостта! Марш обратно в "Комсомольская газета" в г.зо на географията!
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израелските окупатори са избили над 14 хиляди деца от началото на конфликат. Израел е нацистка държава.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Василий Небензя: "Израел няма право на самоотбрана" Постоянният представител на Русия в ООН заяви, че Израел не може да упражнява правото си на самоотбрана, защото е окупационна сила. Това следва от становището на Международния съд от 2004 г. "Ние не отричаме правото на Израел да се бори с тероризма. Но се бийте с терористи, а не с цивилни".
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постепено православния свят се превръща в мюсюлмански, добре са само богатите другите се мъчат. Ние го виждаме доста добре. За управляващите и "бизнесмените" има евтини апартаменти, лекари, адвокати, ваканции, вдигат си заплатите когато им скимне с две думи всичко. За съжаление над 90% не са добре.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 38 . В Турция по различно ли е? Но хората съумяват да се спогаждат сами със себе си и съгражданите си!! Израел,защо Трябва да е По Различен от Турция примерно? Амбициите на Израел са други! Там е Проблема!!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32 Мокрите ти сънища не касаят никого. Болно бълнуване на глупости. Нетаняху заплашва САЩ в мечтите на копейките. ))))
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С всяка война между Израел и Палестина,Израел е " Завоювал" нови територии! Ето че и Сега Израел е завладял доста Палестинска територия!!! Ами така беше създадена Изкуствено Израел и продължава да се Разширява! Губеща е Палестинската страна! Та тези се бият повече от 70 г! Кога ще престанат? Таман НИКОГА Мисля!!-:(
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да има автономия за Палестина. Плодят се като зайци и територията (която и да е територия) бързо им отеснява. Че и искат да са в Европа, не щат в монголските степи, където има много място. По едно-две деца им стигат засега. Защо раждат 12, като нямат място и пари, м?
34
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израелските терористи за месец и половина избиха близо 10 хиляди деца! 30 хиляди цивилни.
33
0
 
7
 
! Отговори
Ватман преди 1 месец
До Анонимен 25 --- Тъй, тъй,... А клането, което същите НЕ/нацисти направиха, празничен подарък ли беше? Абе, откъде ви сбирта тъдява такива неграмотни и кьорави трамваи!?
32
1
 
10
 
! Отговори
има си причини за вс преди 1 месец
Този конфликт никога няма да спре. Защото от едната страна има религиозен фанатизъм, а от другата-борба за запазване на държавата си. На един народ, който векове е бил безмилостно избиван и репресиран. Палестинците просто са като маша на арабските държави. Ако беше въпроса само до палестинска държава още пред 40-50 години щеше да се уреди. Арабските държави просто не искат да има държава Израел. Тоест те искат НЕВЪЗМОЖНОТО!!! Ето в това е въпроса. В невъзможните искания на арабските държави.
31
8
 
3
 
! Отговори
Щастлив народ преди 1 месец
Щастлив народ са украинците, че след 8-годишни провокации в стил ХАМАС не получиха руски отговор в израелско-американски стил.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че ако Хамас победи в Ивицата Газа"Европа и САЩ ще бъдат следващите". "Ако варварството победи тук, тогава Европа и Америка ще бъдат следващите. Трябва да спечелим в Газа и да постигнем пълна победа. "ХАМАС не трябва да бъде напускан" - заяви той.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20 Пак някой не разбрал? Кви са тия намеци? Иран създаде Хамас, той я въоръжи. Кажи си направо, че не ти харесва да са те. Мнението ти е без значение.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израелският министър на социалното равенство Май Голан каза, че се гордее с действията на израелските въоръжени сили, довели до множество жертви в ивицата Газа. "Аз лично се гордея с руините на Газа и с факта, че всяко дете, дори след 80 години, ще разказва на внуците си какво са направили евреите".
27
7
 
2
 
! Отговори
Закривай израел! преди 1 месец
Оня чичко с мустаците е бил прав.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По официални данни на ООН за 2 години война в Украйна за загинали около 10 хиляди мирни жители. От октомври до март в Газа и Израел загинаха 30 хиляди мирни палестинци. И това е нормално за запада.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с най-съвремените и модерни оръжия с които САЩ са снарядили Израел? Победиха ли вече Хамас?
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел е нацистка държава. Израел извършва геноцид над цивилно население по национален признак.