Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня
150
Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи
Снимка: БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Още по темата

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: войнаХамасГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Русия започне да удря по укротерористите както Израел в Газа, Русия ще бъде в Киев не за 3 дни, а за 3 часа. В момента тази измислена държава(вече държавичка защото почти остава без население) съществува единствено благодарение на милостта и благородството на Русия и на Владимир Путин.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 5 месеца 30000 убити ,не като украинските фашисти да живеят по ЕС и тук в България за наша сметка ,ПП подариха на Украйна скоро 100 милиона ,а за пенсионерите нямали 40 милиона за добавки че ви пратим ПП след изборите ПП на Украина ПП да си гушкате с зеленито джудже )
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До абе: До какъв Израел щели да стигнат рашките, имбецилний? Да си чувал нещо за руски евреи? Всеки втори (ако не първи) руснак има роднини в Израел, които не желаят, ядец!, да бъдат освобождавани. Понякога мечтите не се сбъдват. Свиквай.
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел е държава терорист. За няколко месеца избиха над 10 хиляди деца.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел има право да избива деца, защото терористите от Хамас също избиват деца. Мене некой да ми убие детето, и аз имам право да убивам после деца, това е нормално.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ивицата Газа е центъра на главорезите и джихадистите в близкия изток. Там трябва доста по-радикални мерки, веднъж и завинаги. Всички изгонени от Египет, Сирия, Йордания и Ирак талибани са се събрали там и безчинстват. Защо мислите Египет и Йордания си запечатаха границите с палестинските араби?
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По официални данни на ООН за 2 години война в Украйна за загинали около 10 хиляди мирни жители. От октомври до март в Газа Израелските нацисти убиха 30 хиляди мирни палестинци от които 14 хиляди деца. И това е нормално за запада.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ако мойто дете беше убито от Хамас на този концерт, и аз щях да истина цялата Газа без да ми пука жени ли са деца ли са. Както влезе генерала в махалата, като посегнаха на неговото. Малко им е на терористите. Ще ми трепят на концерт и после бебета в къщите. На ви сега. Никаква милост за такива. Кога ислямист е проявил милост към българин?
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според всички международни закони, Газа е терористична държава на джихадисти и убийци. Избраха си ислямисти изнасилвачи, започнаха война срещу друга държава и до ден днешен не са се разграничили от правителството си, не протестират, помагат им да държат заложници и чакат някой да ги съжалява. Дори арабските държави са вдигнали ръце от тоя башибозук.
54
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Окупаторът Израел извършва геноцид и избива цивилното население в окупираните територии пред очите на целия свят. Израел е нацистка държава.
53
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
В Украйна е абсолютно същото. Войната е най лошото нещо , което се причинява от хора зверове.
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел бомбардира ивицата Газа всеки ден, червена кръв и сив бетон се смесват по улиците на жилищните квартали. Изпод развалините на разрушените къщи се вадят мъртви деца и жени. Изглежда Израел е решил да унищожи целия живот в анклава. Светът гледа с ужас на случващото се, докато САЩ и ЕС подкрепят зверствата на израелският узурпаторски режим. Израел е държава военнопрестъпник, която извършва военни престъпления на ниво държавна политика. И лицемерноте САЩ и ЕС които постоянно говорят за правила, подкрепят една държава впеннопрестъпник във военните престъпления които извършва.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито една армия в света няма право да убива цивилни умишлено, но и също така не е длъжна да гадае кой е цивилен, и кой военен. Затова армиите си имат униформи и се различават. Задължение на цивилните е да се разграничат от военните, а в случая и от терористите, скрити сред тях като ясно покажат, че са мирни жители и се предадат. Така е било хиляди години навсякъде и няма да се промени.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самите палестинци дават цифри за жертви, многократно по-малко от копейските. Както винаги, копейките знаят за жертвите повече от самите жертви))) И за инфото по всички военни щабове повече от най-изпечените разузнавачи. ))) И четат мислите на Путин, и на Нетаняху, и на Тръмп, бе, въобще, пророци. Един е Аллах и Коцето Копейкин е неговият пророк! Нъл тъй?
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел има право да избива цивилни и деца в окупираните територии, защото това са бъдещи терористи.
48
8
 
2
 
! Отговори
държава престъпник преди 1 месец
Според всички международни закони и правила, Израел е държава военнопрестъпник. Израелските окупатори избиха над 20 хиляди цивилни, от които 14 хиляди деца. ЕС подкрепя държава военнопрестъпник, ЕС е съучастник на военнопрестъпници които извършват геноцид над цивилно население. Броят на загиналите в анклава расте всеки ден. Пълната изолация на Газа доведе до тотална хуманитарна катастрофа. Ежедневно се бомбардират болници, училища и жилищни сгради.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел има право да избива деца след като Хамас ги нападнаха, но пpocтите копейки не могат да го разберат това нещо защото са заслепени от бруталната путинска пропаганда.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терористите са официалното избрано от палестинските араби правителство на Газа. Те започнаха война срещу съседна държава, избивайки цивилни. И в момента са облечени в цивилни дрехи и се крият сред своите цивилни, стреляйки от тълпата. Единственият полезен ход за истинските палестински цивилни араби е да покажат на Израел, че не са терористи и доброволно да минат в почистената от джихадисти територия. Някой ги спира или не искат. Когато си цивилен във война, вдигаш бяло знаме и се местиш настрани
45
8
 
0
 
! Отговори
да преди 1 месец
добре ги е избивал евреите Хитлер, много добре! не му стигнало времето...
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според УНИЦЕФ, на ден Израел убива и/или ранява 400 деца. Ако Русия започне да убива на ден по 400 украински деца и изравни със земята Киев и Лвов, украинските терористи ще се влачат по корем пред Путин и ще молят за пощада. В момента тази измислена държава Украйна съществува само благодарение на милостта и благородството на Русия.