„и€ е по-гол€мата бойна мощ Ц какво се знае за армиите на »зраел и »ран

¬ажната рол€ на ¬¬—, предизвикателството ’избула
19 апр 2024 20:33, ≈лка ¬асилева
76
„и€ е по-гол€мата бойна мощ Ц какво се знае за армиите на »зраел и »ран
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

¬ъоръжени€т конфликт между »зраел и »ран изглежда напълно възможен. ƒоколко »зраел е добре подготвен за подобна конфронтаци€? » колко силна е иранската арми€?  акво показват преките сравнени€, пише ƒойче веле.

јко се стигне до въоръжен конфликт между »зраел и »ран, от значение ще се окажат н€кои фактори, които са трудно предвидими. Ќапример каква част от съюзниците на »ран (имат се предвид не цели държави, а отделни групировки и структури) ще се включат в конфликта. Ќай-важни€т поддръжник сред т€х е финансираната от »ран организаци€ ’избула в Ћиван. ’утите в …емен и н€кои шиитски милиции в »рак също биха могли да се включат във въоръжени€ конфликт или да бъдат наети от »ран, за да оказват военна подкрепа.

ќще по темата
ќт дълго време »зраел се подготв€ за подобна война на н€колко фронта, казва јрие Ўаруз Ўаликар - един от говорителите на израелската арми€. ¬ниманието е насочено основно към три аспекта: първо, към разшир€ване на системите от противовъздушната отбрана като "∆елезен купол", "ѕейтриът", "ѕрашката на ƒавид" и "—трела". ¬торо – към развиване на нападателни способности: "¬ случай на нападение не можеш да разчиташ само на защита, а тр€бва незабавно да предприемеш и контраатака. Ќеслучайно казваме, че нападението е най-добрата защита", посочва Ўаликар в интервю за ƒ¬. » на трето м€сто »зраел полага усили€ да изгради широк регионален и международен съюз.

ѕриблизително еднаква бойна мощ

ѕо отношение на бойната мощ разликите между армиите на »зраел и »ран изглежда не са твърде големи. √лобални€т индекс за огневата мощ за 2024 г. нарежда »ран на 14-о м€сто в света, а »зраел е на 17-о м€сто.

»ндексът прави и пр€ко сравнение между възможностите на двете въоръжени сили. ќт данните излиза, че »ран превъзхожда »зраел по отношение на човешките ресурси. —ъщото се отнас€ и за бро€ на танковете и военните превозни средства. “ова обаче не е толкова важно с оглед на географското положение на двете страни. »зраел и »ран са разделени от други държави като »рак и …ордани€, а разсто€нието между …ерусалим и “ехеран е около 1850 километра.

„≈вентуални€т въоръжен конфликт в действителност н€ма да е под формата на класическа война, а ще е по-скоро разм€на на удари на големи разсто€ни€", казва ‘абиан ’инц, експерт по Ѕлизки€ изток в ћеждународни€ институт за стратегически изследвани€ в Ћондон. ≈дин въоръжен конфликт с »ран би се водил предимно от въздуха, допълва той.

¬ажната рол€ на военновъздушните сили

—поред √лобални€ индекс на огневата мощ »зраел категорично превъзхожда »ран по отношение на военновъздушните сили: »зраел разполага с 241 изтребител€, докато »ран има 181. ќбщо израелската арми€ разполага с 612 самолета, а »ран - с 551.

ѕо-важно от бро€ им е обаче какво могат тези военни самолети, казва ’инц, според когото военновъздушните сили ще изигра€т за »зраел много важна, а може би дори решаваща рол€ в случай на един въоръжен конфликт с »ран.

“очно обратното важи за »сл€мската република – заради санкциите »ран едва ли е могъл да обнови флота си, затова военновъздушните сили за него н€ма да игра€т съществена рол€. ¬се пак »ран усп€ да закупи н€кои самолети през 1990-те години, а сега се над€ва да придобие и самолети руско производство. "Ќо по принцип в »ран зна€т, че не могат да се справ€т с израелските военновъздушни сили", казва експертът пред ƒ¬. ≈то защо “ехеран се е съсредоточил предимно върху разработването на ракети и дронове. —ъмнително е обаче доколко те биха могли да отблъснат една израелска въздушна атака. "ѕредполагам, че това н€ма да бъде особено успешно", казва ’инц и добав€, че »ран не разполага със сериозен отбранителен щит.

јбсолютна защита не съществува

¬ъпреки това иранската атака с дронове и ракети показа къде »зраел тр€бва да направи подобрени€, казва јлександър √ринберг, експерт по проблемите на »ран в мозъчни€ тръст "…ерусалимски институт за стратеги€ и сигурност". ўо се отнас€ до използваните от »ран безпилотни апарати, свал€нето им не представл€ва гол€мо техническо предизвикателство. ƒори с картечница те могат да бъдат обезвредени, посочва експертът за ƒ¬. “ой обаче добав€, че това ще зависи и от бро€ на дроновете, участващи в едно нападение. »зраел тр€бва да е в състо€ние да отблъсне и атака, осъществ€вана с гол€м брой дронове. ѕри последното такова нападение част от иранските ракети б€ха свалени от съюзници на »зраел.

»ранската атака показа, че н€ма абсолютно непроницаема система, казва и говорител€т на арми€та Ўаликар. "Ќезависимо дали са изстрел€ни 300 или 3000 ракети, в крайна сметка н€кои от т€х винаги ще проби€т защитни€ щит. "¬ъпреки че прихващаме по-гол€мата част от т€х, знаем, че никога н€ма да можем да ги свалим всичките. ѕоради това е още по-важно да разполагаме с функционираща система за гражданска защита на страната – тоест със система за ранно предупреждение, както и с убежища за въздушни нападени€", посочва армейски€т говорител.

ѕредизвикателството ’избула

ƒруго военно предизвикателство за »зраел би било, ако се стигне до гол€м въоръжен конфликт с ’избула. „есто описвана като "острието на »ран", организаци€та ’избула веро€тно е най-тежко въоръжената групировка в света, сочи проучване на ÷ентъра за стратегически и международни изследвани€ във ¬ашингтон. ≈— класифицира военното крило на ’избула, което многократно е атакувало »зраел с ракети, като терористична организаци€.

—поред различни оценки ’избула има между 120 000 и 200 000 ракети, а в случай на война »ран бързо би осигурил и допълнителни доставки. ѕо-гол€мата част от този арсенал се състои от неуправл€еми снар€ди с малък обсег. Ќо ’избула междувременно има и по-широки възможности за достъп до ракети с гол€м обсег. "“ова означава, че гол€ма част от територи€та на »зраел ще бъде застрашена от атаки на ’избула в случай на ескалаци€ на конфликта." ќсвен това групировката може да действа и от територи€та на —ири€.

—рещу ракетни нападени€ от Ћиван »зраел може да използва системата си "∆елезен купол", казва ‘абиан ’инц и добав€, че тези отбранителни системи винаги са готови за действие и като ц€ло работ€т изключително добре. ќсновни€т проблем в случа€ е колко мощна ще бъде дадена атака, тоест с колко ракети и дронове ще бъде осъществена т€, добав€ експертът.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


76
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
68
0
 
3
 
! ќтговори
Ѕанкеръ преди 1 месец
*** имат най мирната религи€.«а т€х останалите са √ои.—рещу т€х обаче са хашишини с бомби на кръста.
67
4
 
5
 
! ќтговори
јко преди 1 месец
светът е разделен на н€колко религиозни св€та/,защо най-проблематични€ св€т, е мюсюлмански€?«ащо мюсюлмански€ св€т врагува с всички останали?ќт отговора на тези въпроси,ще си отговорите какво представл€ва религи€та исл€м.ѕреди години попитах позна:"“и от ко€ общност си? ќт най-хубвата-мюсюлманската"-отговори той."«ащо човешки€ живот не знначи нищо" попитах аз?"јми,такива сме" отговори той.√ледах го,и немеех.» този човек е п-о.м.а-к,роден в българи€,просто предците му са приели исл€ма.
66
5
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕроблемът на »ран не са оръжи€та, а талибаните на власт. 70% от иранците живе€т с омраза към джихадистите а€толаси, ама они€ бес€т по 1000 човека годишно, ритат бременните иранки в главите и коремите, че леко им се килнало фереджето и рано или късно, там ще избухне вътрешна бомба. ¬се още са живи иранците, които помн€т късите поли от 70те, бирата на плажа и светски€ живот.
65
7
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—амо “ръмп ще оправи и джихадистите, и брадатите козли, и украинските контранастъпатели:))
64
8
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќакратко »ран може да настъпи хлебарката.
63
2
 
5
 
! ќтговори
Ѕонго Ѕонго преди 1 месец
ƒва, едини€т е на –адев, а други€т н€ма части.
62
5
 
9
 
! ќтговори
интересен въпрос преди 1 месец
»зраел има 612 бойни самолета, а »ран 551. ј колко бойни самолета имаме ние?
61
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—поред мен е напълно излишно да се разглежда воената мощ на двете държави,поради проста причина,че н€мат сухопътна границата.ј само чрез авиаци€ и ракети война не се печели.–езултата ще е само хил€ди жертвите и огромни разрушени€ за двете страни.ƒокато не стъпил"кашик"в територи€та н€ма как войната да е спечелена¬ъздушен десант е възможност но е и гол€м риск за атакуващи€,понеже н€ма да има резерви на територи€та,което го обруича на не успех,особено ако страната в ко€то е извършен има потенциал
60
0
 
0
 
! ќтговори
Grater преди 1 месец
ƒо рендет”The winner takeS it all ...
59
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћеждународното положение на »зраел е €сноЌе е €сно вътрешното им положение.» в »ран не е цвете,но и там,както и в »зраел, гвардейците удържат положението и диктуват правилата.Ќа Ќетан€хо целта е да се разшири територи€та на »зраел,като се залечи ѕалестина заедно с палестинцитеЌа ’умейни целта е да запази »сл€мската революци€ и да превърне »ран в център на»сл€ма«атова ще се стреми да удържи всеки натиск и отвън не само отвътре» до сега е усп€валј в»зраел деградаци€та сега започва заради войната
58
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј ако н€маше ти€ железни куполи дронове и вс€каква военна техника колко хора щ€ха да живе€т нормален живот без глад и мизери€ цели€ народ щеше да е нахранен с ти€ пари
57
10
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јко ‘јў и Ќј“ќ не подкреп€ше »зраел , тази измислена държава н€маше да € има отдавна! —тигне ли се до конфликт, ще е много важно »ран дали има подкрепа от други държави и колко. јко всички държави в Ѕлизки€ изток се обедин€т , Ќј“ќ и »зраел може и да не спечел€т тази война. ќсобено ако –уси€ приключи скоро с ”крайна....»наче ѕакистан официално е за€в€вал много пъти ,че ще защити »ран при €дрен удар от »зраел
56
5
 
2
 
! ќтговори
“у 22 ћ« преди 1 месец
—нощи срещнах ”  ƒрагон фаер.....
55
1
 
2
 
! ќтговори
рендет” преди 1 месец
ѕобедител€т, бе, това е ‘акторът, който определ€ кой е с по-гол€м, по-корав и по-д:::бел!!! ѕобедител€т пише истори€та и the Winner take it all!!!! -))))
54
10
 
1
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
ƒо 44! ¬сички корен€ци европейци сме јЎ ≈Ќј«»ћ,тоест потомци на Ќоеви€т —ин яфет,който е и истински€т Ѕог яхве(т). ѕриеми,че н€кога сме били Ѕогове,какъвто е случа€т с последни€т Ѕог ƒионисий. Ќ€ма генетична разлика между јЎ ≈Ќј« и јЎ ≈Ќј«.»ма разлика между јЎ ≈Ќј«»ћ и —≈‘ј–јƒ»ћ . “оест јшкеназите в »зраел ,без значение от къде са,са Ѕългари и потомци на Ѕългарските —вети  анове с титла ј«Џ  јЌЏ ј«Џ,сиреч јЎ ≈Ќј«. ѕри€тна вечер,44!
53
7
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬печатл€ваща им е пропагандата за военната им мощ на иранците, то балистични ракети вс€какви видове, то дронове... :))) ћоже би е само пропаганда, знам ли :))
52
4
 
4
 
! ќтговори
Sata NATO преди 1 месец
јз от »ран съм виждал само фурми и дронове "моторетки". »зглежда всички в »ран са заети да произвеждат само това.
51
7
 
8
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
»ма само един мерител на бойната мощ и това е “≈’ЌќЋќ√»я“ј. “ехнологи€та,за да € има,е нужно да има —¬ќЅќƒј,благодарение на ко€то научни€т запек е абсолютно невъзможен..ћисл€,че съм €сен поне в гол€ма степен с това определение. ƒа,»зраел е “ворчески Ќарод,който има “ехнологи€. ¬ »зраел никой не се молитва в пет часът ,когато даден проект е за довършване.  онкретно! ¬ »зраел има неверо€тно оръжие,измеримо с качество,а не с количество,както е в »ран. ƒори и в —јў н€ма такова оръжие,като в »зраел.
50
7
 
6
 
! ќтговори
ƒ∆ќ Ѕј…ƒЏЌ преди 1 месец
»«Ѕ≈–≈“≈ ћ≈ ќ“Ќќ¬ќ «ј ѕ–≈«»ƒ≈Ќ“ Ќј ‘Џў » ¬» ќЅ≈ўј¬јћ ѕ–≈« ¬“ќ–»я —» ћјЌƒј“ ƒј —¬јЋя –≈∆»ћј ¬ »–јЌ!
49
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј докаде стигна контраофанзивата на «ел€та и нато ? ¬ърнаха ли си  рим ?