Българин от Шао Лин ще отвори школа по бойни изкуства у нас

Виктор Азманов иска да противодейства на детското насилие с проект за детска школа, в която да се усеща човеколюбие и доброта
3 дек 2006 17:45,

Виктор Азманов ще отвори у нас първата си школа по източни бойна изкуства най-рано през март 2007 година. Това каза единственият българин и един от малкото чужденци, поканени на обучение в манастира Шао Лин.

По време на престоя си в Китай Виктор печели три турнира по сан-да и е избран от управата на манастира за рекламно лице на Шао Лин.

Мечтата на Азманов е във Велико Търново да има място, където всеки да може да усети атмосферата и културата на легендарния манастир. Там цари човеколюбие и доброта, няма завист и егоизъм, казва Виктор. Според него всеки човек трябва да се докосне до тези неща.

Идният вторник той ще има среща с кмета на града, където ще разкаже за своя проект. Необходимо му е дворно място от поне 400-500 квадратни метра и сграда с такава площ.

По думите на Виктор в града, където се намира манастирът, има над 200 школи, но повече от тях "са измислени". У нас той иска да създаде предимно детски школи, които да са алтернатива на актуалния напоследък проблем с детското насилие.

Виктор Азманов е роден през 1980 година. От 6-годишна възраст се занимава с източни бойни изкуства. През 1998 година е приет за студент по информатика във Великотърновския университет, но след година продължава образованието си във Виена. Има диплом от Шао Лин за завършени източни бойни изкуства по четири дисциплини, свързани с медитация, демонстрации, тояга и сан-да.

Шао Лин е разделен на три части. Първата е туристическа и се посещава от 10 милиона души всяка година, разказва Виктор. Другите две части са недостъпни за външния свят. Това са училището, в което се обучават монасите, и място, където живеят десетина монаси-съхранители на будизма.

Наскоро българинът бил поканен да изнесе открит урок по бойни изкуства пред 1000 студенти по международни икономически отношения от Шанхайския университет. Урокът бил изпратен от аплодисменти, а студентите го изумили с познанията си за нашата страна и с това, че я свързвали с киселото мляко, с Христо Стоичков и с розите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание