106 години от гибелта на Гоце Делчев

Благоевград ще отбележи годишнината на церемония на площад "Македония" от 10 часа
4 май 2009 09:32,
93
106 години от гибелта на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

106-ата годишнина от гибелта на великия революционер Гоце Делчев ще бъде отбелязана днес в Благоевград.

Церемонията ще се състои в 10,00 часа на площад "Македония" в града.

На 4 май край село Баница през 1903 г. след еднодневно сражение с турска потеря е убит Гоце Делчев.

Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 срещу 4 май блокира село Баница.

Вместо да изчака нощта, Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, за да спаси мирното население от турските репресии.

Пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на войводата.

В Сливенско пък започват неколкодневните тържества за отбелязването на 133-тата годишнина от Априлското въстание.

Те ще бъдат отбелязани в местността Карандила.

В района на хайдушко сборище край извора Куш бунар ще бъде изнесен фолклорен концерт, ще бъде направена и възстановка на събития от пролетта на 1976 година, ще има импровизирана изложба на старинни оръжия.

За следващите дни са предвидени различни възпоменателни прояви, свързани с действията на въстаниците в региона.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Абе нали лаете , 4е и Кирил и Методий са македонци....защо Вие умници македонски ползвате латиница ??!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Венко Марковски преди 14 години
Писмо от Гоце Делчев до Никола Малешевски, 5 януари 1899 г. Правописът и пунктуацията са запазени каквито са в оригинала. Факсимиле на писмотоСофия 5/1 99 г.Колйо,Всичкить ти писма досега изпратени отъ тебъ и чрьз тебъ, съмъ получилъ. Отцьпленията и разцьпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща больсть! Ако тая больсть не съществуваше въ нашить прадьди, отъ които е наследство и въ насъ ньмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскить султани. Нашъ, разбира се, дългъ е да не се поддаваме на тая больсть, но можемъ ли сьщото да направимъ и съ другить лица? Пъкъ имаме заето и ньщо отъ гръцкить больсти, а именно - колко глави, толкозъ капитани. Пустата му слава!... Вськи иска да бльсне, па не знаь фалшътъ и на тоя бльсъкъ. Вай на тезъ надъ страданията на които всички тьзъ комедии, дьтъ се разиграватъ.Ето оригиналното писмо:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm ons/7/79/Gotsedelchev-letter.jpgНека всички фироми го прочетат!
50
0
 
0
 
! Отговори
marin преди 14 години
Гоце Делчев е българин. Не защото е преподавал Български език в училищата или защото се е определял като българин в писмата, а защото по онова време не е имало македонска националност.
49
0
 
0
 
! Отговори
makedonec od Vasilev преди 14 години
daj ljuge ne si gi lecajte kompleksite na vakvo nisko nivo...argumentirajte so fakti a ne so navredi. ve molam ne go zloupotrebuvajte forumot. blagodaram
48
0
 
0
 
! Отговори
zoran od ohrid преди 14 години
Poglednete ja vasata tatarska boja na vasata koza i potoa sporedetegi giganite zaedno pa dobro ce vidite ne samo sto ste tatari tuku ste i ***. Makedonija na Makedoncite.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Псевдо македонци , обръщам се към вас с нескрито огорчение.Боли ме като , че работата на Тито е свършена добре.Боли ме , че заради таз земя хубава(македонско) 200 хил. бъллгари намират смъртта си, боли ме , че титовите македонци говорят , че сме били окупатори , но ние сме първите признали Македония като държава , ние я подкрепяхме през тежките за нея години на преход, не защото мислим на нея като робска страна , а защото виждаме , че и там живеят братя.Тито си е свършил работата.А междудругото псевдо македонци , може да разгледате труда на големия ни наш историк Божидар Димитров - 10те лъжа за македонизма.Труд признат навсякъде.И не е лошо да се запитате кои сте , от къде идвате , и дали наистина вярватя на лъжите , с които си тровят просръбските политици..
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
... и ***...
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако в Македония бугарите умрат, ще останат само албанци бе
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Македония ще бъде свободна, когато цялата, стане част от България
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Зоране, преди за си заминеш в родната Турция, Тито бая си е поиграл, да ти промие мозъка
42
0
 
0
 
! Отговори
Гоце Македонски преди 14 години
СМРТ ЗА СИТЕ *** СЛОБОДА ЗА МАКЕДОНИА
41
0
 
0
 
! Отговори
zoran od ohrid преди 14 години
Abre bulgarcina TATARCINA od kade Goce tatarin, Goce krvno e Makedonec a vie samo prodolzete so kradenje na Makedonskata istorija ni barem malku ne ste poarni od Somaliskine grcki pleminja. Ne ve sakame begajte vo tatarija pa baraj te si ja vasata istorija a moze i grcive da gi zemete i odnesetegi vo Somalija.Makedonija na Makedoncite.
40
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Терористите изповядват исляма и носят ***. Вие *** искате на запад ама няма да стане. Не за нещо друго, а просто защото цивилизованото общество е предубедено спрямо вас.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
18 , приятелю , незнам кое наричаш изконна земя на османската империя , може би завладяните с много кръв на мирните жители на българските , гръцките , сръбските и румънските земи или този факт е обягнал от твоите разсъждения.Трябва да е срам , че наричаш Гоце Делчев терорист , защото идва от човек , който не е чувал за Батак , за извращенията които са правили турските войски по нашата и съседните земи.Но поне има справедливост , и се е показало кой е войник и кой страхливец.Историята не е много добродушна към твоята държава.Особено периода 1912-1913.Когато срещу турците излиза Българската войска и сломява душманите по-безкомпромисен начин.Трябва да се запиташ защо твоите хора убиват мирните жители по-жестоки начини , а когато дойде Българката войска , бягат и си загхвърлят собственото оръжие.Факт!!!Може би не знаеш че ататюрк е бил аташе в София и модела по ,който се създава турция която гледаш днес е взаимстван от България.Прочето коментара ми и си отговори кой е бил терорист....
38
0
 
0
 
! Отговори
марин преди 14 години
Вечна слава на този голям българин. И не забравяйте, че истинските македонци са българи, останалите са албанци и сърбомани.
37
0
 
0
 
! Отговори
Balkanski преди 14 години
TAKAVA KAKVATO E, A PO-KASNO E TAINA.......CHETI ORIGINALNI DOKUMENTI,A NE KARAKACHANSKI IZMISHLIOTINI,***
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Евала 34 !!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако Атака спечели в рамките на 5 месеца ще си го върнем на турците за тия 500 години.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ей ***,не се гаври с паметта на героите ни ! Хайдут = хайдук само в,твоето болно българофобско съзнание !Хайдутите са били закрилници на обикновения народ и са го вардели от "добрините" на твоите пра-пра-дядовци ... Ако хайдутите са били разбойници,както ти внушаваш ...,народа нямаше да ги възпява в песни и легенди достигнали чак до наши дни ! Разбойникът никой не го възпява ... Възпяват се народните закрилници,които са пазели населението на тези земи от едно диво и жестоко племе,което 500 години е клало,изнасилвало,ограбвало и тормозело исконното християнско население по българските земи !
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
28, дойде време да го върнем, на ваще майки и шерки...