Къде започва жестокостта?

Потресаващи истории за отношенията на хората и животните
31 мар 2010 16:40,
641

 

Откъде започва жестокостта – както става ясно от видеорепортажа, от приемането за нормална и естествена на идеята да се отървеш от ненужно животно като го убиеш по особено мъчителен начин – завързано в чувал и затрупано с камъни в шахта.

Въпреки безпрецедентната обществена реакция след публикуването на историята на кучето Мима с отрязаните крака, само в рамките на 24 часа има два случая на нечовешка жестокост към животни.

Снимка: Dnes.bg


Труп на обесено със сезал куче вися почти цял ден на пътния надлез край село Мало Конаре над автомагистрала „Тракия”. Извършителят на зверството е неизвестен. Сигналът подали шофьори, а столичанин, редовно минаващ по тази отсечка, съобщил в Дружеството за защита на животните, че повече от месец редовно се натъква на подобни ужасяващи гледки.

Трупът на кучето беше махнат от пожарникари, които го захвърлиха в съседна нива. На въпроси на репортера ни защо не го откара в екирисаж или не го закопае, каквито са изискванията по закон, пожарникарят отговори, че той си е свършил работата.

И на този фон една добра новина – осакатеното куче Мима вече има нов дом. Тя ще живее в Русе в апартамента на Виолета Добрева.

Представители на сдружение „Приятели на животните“ я взеха от досегашния й собственик в Дряново.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

„Аз лично наблюдавах как кучето се обръща и се опитва да се придвижва, смятам, че вече категорично трябва да изключим евтаназията като вариант. И освен това смятам, че има достатъчно остатък от крайниците, за да се приложи дали ще бъде протезиране или вид количка, но ще може да се движи“, каза ветеринарката Катерина Маркова, която докара Мима в Русе.

Новата стопанка на Мима има още три кучета, но сега те са на вилата, за да може новият член на семейството да се адаптира.

„Решението ни не е спонтанно, а е отговорно. И когато аз казах, че ще осигуря дом на това животно, надявам се, всички са разбрали, че то ще живее в домашна обстановка“, обясни новата й стопанка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


641
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
3
 
2
 
! Отговори
лтигл преди 14 години
може би ще искаш да погледна живота през техните очи...да мисля с техния мозък и да чувствам с кучешките им чувства...
491
0
 
3
 
! Отговори
........... преди 14 години
koeto ni vru6ta na vuprosa 4e qvno nie sme vinovni za tova polojenie i sega te pla6tat! Nali taka???
490
1
 
5
 
! Отговори
Гергана преди 14 години
Аз съм "за" с двете ръце за закон, който да наказва всеки един, който по някакъв начин е наранил домашното си животниче или това от улицата. А на изверги като този, който одряза краченцата на кучето, или като тези, които бесят, замерят с камани и измъчват животните им пожелавам да им се случи същотото!!!
489
2
 
3
 
! Отговори
Парадикс!? преди 14 години
Краси и двата вида животни имат душа и изпитват болка, само дето стопанските животни са малко по малтретирани от бездомните и това може да се види в някои документални филми. Естествено, че насилието е лошо, но трябва да се вземат законови мерки, с които да се ограничи безразборното гледане на кучета по апартаменти и места непригодни за тях. За да гледаш животно е редно да му осигуриш условия и ако не можеш да го гледаш вече да си длъжен да го заведеш в приют където да го приспят
488
1
 
2
 
! Отговори
........... преди 14 години
kak go razbra tova ??? teb hapali li sa te i moje6 li da se opita6 pone da si zadade6 tozi slojen vupros za6to pravqt taka ???
487
0
 
2
 
! Отговори
............. преди 14 години
Vijte sega bolnite ku4eta netrqbva da se razhojdat svobodno, ako moje da se lekuvat ako ne nqmame izbor , za agresivnite su6toto , no ima i takiva koito na nikoi ne pre4at daje ti e gotino kato gi vidi6 i mahat s opa6ki , neka gi kastrirame ,da sprem da si izhvurlqme doma6nite lubimci i vsi4ko 6te e ok!!!
486
3
 
2
 
! Отговори
ewhh преди 14 години
моля всички любители на уличните кучета да ги хванат и приберат по къщите си (явно сте много и не сте гонени и хапани от куче)
485
0
 
3
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
Кучетата разнасят бълхи,кърлежи и тения,хората разнасят морбили,шарка,грип,СПИН,краста....да продължавам ли още,има хора убийци,които убиват без причина и т.н трябва ли според теб с една инжекцийка и хората да евтаназираме?Или може би си против смъртното наказание! ДО ПАРАДОКС
484
1
 
2
 
! Отговори
............ преди 14 години
abe ..... da ne te ubijdam vzemi procheti za6toto tazi tema ve4e q minahme , kato 6te dava6 mneniq pone razberi drugite kakvo sa kazvali!!!
483
0
 
6
 
! Отговори
краси преди 14 години
Немога да разбера, защо навсякъде се бъркат нещата с животните гледани с цел прехрана и домашните любимци? И нека хора, които не са имали домашни любимци да не изразяват мнение по подобни въпроси. И е крайно време да се спре с насилието над животни само, защото са ни издразнили или нещо са ни наранили, то и хората ни дразнят и нараняват, но не ги обесваме от моста ...
482
0
 
2
 
! Отговори
Nevi преди 14 години
Samo taka!
481
0
 
4
 
! Отговори
Nevi преди 14 години
***!
480
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Момчета и момичета,Предупреждаваме за последен път, че сме любители на животните и сме настоящи и бивши служители от МВР и специалните подразделения на армията и ще почнем да ловим мъчители на животни, като ще прилагаме същите мъчения към тях, каквито са прилагали към котки и кучета. Това ще правим независимо от възрастта и пола на нарушителите.
479
4
 
4
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
Не ме разбирайте погрешно аз също ям пържоли, но не съм лицемер и смело мога да заявя, че обичам хората повече от кучетата и още повече от кучешката тения, бълхите и кърлежите... неща, които всички бездомни кучета пренасят. Да не говорим за зъбите... Да си стоят в приюта 1 седмица и после една инжекцийка безболезнена би решила много проблеми. Най-хуманно е да се пази здравето на хората не на животните.
478
4
 
4
 
! Отговори
Парадокс!? преди 14 години
невинните тревопасни агънца и теленца ги колим, дерем, кълцаме на парчета, кормим, пържим, варим, печем и най накрая ги ядем. А тези мръсни помиари, които пренасят един куп *** опасни за човешкото здраве трябва да ги пазим живи и щастливи в приюти и да харчим така оскъдните си пари за тях. Една инжекция не е по-нечовешко от това което правим на стопанските животни и е лицемерно да твърдим, че се борим със жестокостта срещу животните, като спасим кучетата и междувременно ядем пържолите
477
0
 
5
 
! Отговори
VV преди 14 години
Ей това е логика:DDD: обичаме кучетата, ама само тези на каишка, уличните-не. Ееее, ама наистина в тази държава има безмозъчни същества, затова още дълго ще сме в това положение. Каква ще да е тази "любов" кучешка, след като обичаме само породистите и на каишка паленца, а в същото време мразим уличните. Такива като теб се наричат тесногръди комплексари и дори домашния любимец за тях е просто предмет за забавление, а не приятел.
476
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Котка може да те одраска само ако я хванеш нарочно. Няма да ти се нахвърли, докато минаваш покрай нея, за разлика от куче. Оттам и отношението не може да бъде едно и също (освен ако не си с болен мозък, де).
475
0
 
5
 
! Отговори
........... преди 14 години
Imah predvid,4e ako se mahnat bezdomnite ku4eta nqkoi 6te re6i 4e i ot kotkite trqbva da se utarvem,za6toto sa zarazni i draskat :) az li4no sum se zarazqvala zaradi malko uli4no kote , taka 4e koi li znae koi bolen mozak 6twe re6i 4e sa opasni i te! :)
474
0
 
6
 
! Отговори
Mint преди 14 години
...и къде свършва човечността?
473
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо пък котките да са лоши? Нямат нищо общо с бездомните кучета, а и са техни жертви много често.