Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция

Десните със силни критики към целия икономически екип на ГЕРБ
21 юли 2010 13:40,
87
Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция
Снимка: БГНЕС

„Увеличаване на данъци, намаляване на пенсии и заплати” е песимистичният сценарий, очертан от лидерите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов.

Той беше представен на пресконференция, определена от самите лидери като „силно критична по отношение на всички министри от икономическия колектив на ГЕРБ”.

Костов препоръча на премиера да даде на финансовия и икономическия министър срок от месец и половина, за да направят антикризисна програма.

След това, на първи септември, да се явят в кабинета му с нея. „Ако някой министър не е в състояние да го направи, да си подаде оставката”, препоръча другарски председателят на ДСБ.

Според него на управляващите им липсва най-вече историческо мислене, защото не са преживели двете кризи, които сините са.

„ГЕРБ, който не ги е преживял, му липсва точно тази специфична компетентност. Не може да се справи с тази криза, ако не прочете как ние сме се справили с предишните две. А те не искат да четат”, упрекна управляващите Костов.

Той добави, че неговото правителство е платило висока цена, за да направи необходимите реформи, върху които да стъпят следващите два кабинета. Командира сподели един от своите кошмари, който е вестникарско заглавие „Дефицит в НОИ – намаляване на пенсиите догодина”.

Мартин Димитров подчерта лошия пример на Гърция и Румъния, към който и му противопостави положителния. В Естония, където управлявали „приятели икономисти”, бил приложен план, подобен на този, за който „Синята коалиция” настоява от няколко месеца.

Там инвестициите скочили четири пъти. В същото време у нас инвестиции просто няма.

Десните дадоха още една конкретна препоръка – Томислав Дончев, който е министър по еврофондовете, но без портфейл, да стане и вицепремиер. Сега му липсвали необходимите инструменти, за да упражнява контрол върху администрацията.

700-800 милиона евро от еврофондовете няма да бъдат усвоени, прогнозира Иван Костов.

Другата мярка е съкращаване на администрацията, и то сериозно – с 1/3.

Мартин Димитров пък за пореден път се опълчи срещу руските проекти. „Настояваме за категоричното спиране на проекта „Белене”, той струва много пари и не носи нищо на България”, заяви лидерът на СДС.

Той препоръча за всички бюджетни разходи да се прилагат правилата за европейските фондове.

„Много фирми фалираха, докато чакаха да си получат парите от държавата. Не можем да приемем, че правителството има пари за тютюнопроизводителите, АЕЦ „Белене“, Южен поток, но няма пари за бизнеса. Това е кокошката на българската икономика, хората, които плащат данъците”, посочи Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: антикризисни мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
9
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
Прави са сините, Тегленето на заем, ако сме в блгоприятна фаза за това е положително, но само ако е целеви за Пътната Инфраструктура, тя ще поеме и открие доста работни места, а получавайки заплати, тези хора ще стимулират икономиката и производителите, успоредно с това намаляване на администрацията е също положително, както и полицията, ако само се стискаме, няма ли да се осерем накрая??Европейските държави правят постоянно инвестиции, а 1млрд евро не е сума, която не би изплатила Държавата !!
35
3
 
16
 
! Отговори
sedesar преди 13 години
Наистина вече една година бившите комунисти от герб и *** им атакисти, която и област докоснаха-следва само разсипия. По-зле за съжаление се оказаха и от социалистите. Така ще е докато ни управляват комунисти и докато на всички възлови места стоят само комунисти и милиционери.
34
5
 
9
 
! Отговори
Карина преди 13 години
аха, той бате ви Ваньо ще ви оправя все батаците, пък после да плюете, свърши тази, сега се е паднало на други и им е ред да се упражняват върху вас и за ваша сметка естествено :)))))А на Командира поне шлифера можете да дъФчете до насита за успокоение на собствената ви мудрост :))))
33
1
 
2
 
! Отговори
пепо секса преди 13 години
да бе, да.ама да висе чуе думата,нека хубавото ви наде,призове любовниците си пред парламента,то ще е множество...дори и референдум може да свикате..
32
9
 
13
 
! Отговори
Бачо преди 13 години
Еи прав беше Яне като каза,че тези от ГЕРБ са крадни и лажци и че ще ограбят народа....ама ние нали сме много умни и го обявихме за луд.
31
4
 
16
 
! Отговори
baykolu преди 13 години
Виж ченге гербаво, тази тема е сериозна! Върви да сереш в другата! Знам, амбициятат ти е да прогониш от тук всички нормално мислещи и действително желаещи да коментират хора, като изливаш педалския си спам на едро. Знам и защо е така, защото коментарите са насочени срещу главния ти началник - милиционера Боко! вероятно ще успееш, ако се постараеш както обикновено! Но едва ли ще убедиш поне един от мислещите хора тук, че гербавото ви милиционерско управление става за нещо! Да, ще им запушиш устите посредством досадата и отвращението, която ще предизвикаш в душите на нормалните, мислещи хора! Това ще е твоята малка милиционерска победа, но тя ще е Пирова победа! Едва ли някой ще промени мисленето си! Но....като се замисля, едва ли това е от значение за теб! Ти нямаш толкова мозък, за да се замислиш чак толкова! Пък и целия ви стил е такъв, показен и безсъдържателен....
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАЙКОЛЬО МНОГО СИ ЧЕРВЕНВ СДС ИМАШЕ МНОГО ПОСТАВЕНИ ЧЕНГЕТА И ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕНЯКОЙ ДИСИДЕНТ-АМА ИСТИНСКИ ДА ОСТАНА В СДСИСТИНСКИТЕ ХОРА КОСТОВ ИЗХВЪРЛИ ДА НЕ МУ ПРЕЧАТСЕГА КАТО ЧЕТА НЯКОИ НЕЩА СЪВСЕМ СЪМ СИГУРЕН -ДС СИ СВЪРШИ БЛЕСТЯЩА ПРЕХОДАБКП ПРЕВЗЕХА ДЪРЖАВНИТЕ КАПИТАЛИ ДОКАТО СДС ВОДЕШЕ МИТИНГИКРЪГЛИ МАСИ АЛА БАЛА ЖЕЛЬО КЛАТЕШЕ ГЛАВА И КОЙ.... ДРУГИЯ БИТ
29
0
 
3
 
! Отговори
Dan до baykolu преди 13 години
Байно пак се появи твоят клонинг, пиши си под други никове както го правеше до сега, явно е някой от сайта!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идва виденова зима запомни гербаджио драскачо ама тогава какво ще ми драскаш много ме интересува или пак ще ми се оправляваш с ланшния сняг
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СК като си оттегли подкрепата - голям праз!Герб и Атака са си ръка за ръчичка с пълно мнозинство. От самото начало. А откакто Бойко прилапа и 2/3 от електората на Сидеров са си вече просто неразделни.Събраха се! Лика-прилика. Големи лафове, тупане в гърдите и като резултати - уредиха своите роднини и толкова. Останалото - пълен батак :)
26
8
 
8
 
! Отговори
СЪН СЪНУВАХ преди 13 години
ДЕ ДА БЯХ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТИ !ДЕ ДА СКЛЮЧЕХ ДОГОВОР С МВФ. ДЕ ДА МОЖЕХ НА РЕСТРАНТЬОРЧЕТО ОЩЕ ДА ДАВАМ ПОРЪЧКИ И НА ДРУГИТЕ.ЕДНА ГОДИНА ПОДЪРЖАМ ТОЯ *** ПОЖАРНИКАР И ЕДИН ЛЕВ КОМИСИОН НЕ ВЛЕЗЕИДАТ ИЗБОРИ 1ДУМА НЕ ОТВАРЯ ДА МЕ ПРАВИ ПРЕЗИДЕНТМЕСТНИТЕ СМЕ ГИ ИЗГУБИЛИ ПО СЕЛАТА ОТДАВНА В СОФИЯ ЯСНО НЯМА ШАНСГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ЩЕ СЕ ПРИСЛАМЧАТ ЗА СИЛНИТЕ НА ДЕНАБОЖЕ ОСТАНА МИ САМО ДА ПОДБУТВАМ ПУДЕЛЧЕТО МАРТИН И ДА ВСЯВАМЕ ПАНИКА АКО СТАНЕ ПАТАКЛАМА МОЖЕ ДА НАМАЖА БСП ОЩЕ Е АУТ-МОЙ РЕД Е
25
3
 
10
 
! Отговори
baykolu преди 13 години
Е тя щото компанията от другата страна е просто слънце!!!!Боко .....и Болен....Даже не се нуждае от коментар! Само двете имена говорят достатъчно! Е, естествено, само за хората с мозък! На другите им звучи добре!
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стани стани юнак балкански от сън дълбок се събуди Избори Избори Избори
23
4
 
6
 
! Отговори
Деян преди 13 години
'Ние, можещите, водени от незнаещите, сме направили толкова много, за толкова кратко време, с толкова малко средства, че вече сме се специализирали да правим и от пясъка въже.'И така от 20 години насам. Костов, както и всички управлявали България да мълчат.След ГЕРБ? Какво? Аз викам навън. Да живеем извън България, като общаци, да видим тогава, господа власт имащи, кого ще управляват наркоманизираните ви деца, които изучихте с наши пари навън?
22
16
 
2
 
! Отговори
ГРЕБер преди 13 години
Пак ще ни кацнат. Само се правят на велики.Наши хора са все пак.;)
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
айде бе човек идвай да оправяш тази загубена държава че умирамееее
20
13
 
3
 
! Отговори
фен преди 13 години
Хайдееее, и тези в опозиция.Голяма компанийка се заформя там:Лудите на Яне.Крадливите на Гея.Некадърните на ***...... сега светло и тъмно сините
19
5
 
6
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
....... А те не искат да четат, упрекна управляващите Костов......Ха-хааа!Костов нещо се е объркал. Я да прегледа сърцераздирателното интервю на Слънцеподобния където Самият Той говори за "книжките". :)
18
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къф си ти бе, Костов?
17
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Бате Ваньо и Мартин да идват да оправят батаците,защото,честно Ви казвам,аз и децата ми втора Виденова зима нямаме сили да преживеем!