Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция

Десните със силни критики към целия икономически екип на ГЕРБ
21 юли 2010 13:40,
87
Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция
Снимка: БГНЕС

„Увеличаване на данъци, намаляване на пенсии и заплати” е песимистичният сценарий, очертан от лидерите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов.

Той беше представен на пресконференция, определена от самите лидери като „силно критична по отношение на всички министри от икономическия колектив на ГЕРБ”.

Костов препоръча на премиера да даде на финансовия и икономическия министър срок от месец и половина, за да направят антикризисна програма.

След това, на първи септември, да се явят в кабинета му с нея. „Ако някой министър не е в състояние да го направи, да си подаде оставката”, препоръча другарски председателят на ДСБ.

Според него на управляващите им липсва най-вече историческо мислене, защото не са преживели двете кризи, които сините са.

„ГЕРБ, който не ги е преживял, му липсва точно тази специфична компетентност. Не може да се справи с тази криза, ако не прочете как ние сме се справили с предишните две. А те не искат да четат”, упрекна управляващите Костов.

Той добави, че неговото правителство е платило висока цена, за да направи необходимите реформи, върху които да стъпят следващите два кабинета. Командира сподели един от своите кошмари, който е вестникарско заглавие „Дефицит в НОИ – намаляване на пенсиите догодина”.

Мартин Димитров подчерта лошия пример на Гърция и Румъния, към който и му противопостави положителния. В Естония, където управлявали „приятели икономисти”, бил приложен план, подобен на този, за който „Синята коалиция” настоява от няколко месеца.

Там инвестициите скочили четири пъти. В същото време у нас инвестиции просто няма.

Десните дадоха още една конкретна препоръка – Томислав Дончев, който е министър по еврофондовете, но без портфейл, да стане и вицепремиер. Сега му липсвали необходимите инструменти, за да упражнява контрол върху администрацията.

700-800 милиона евро от еврофондовете няма да бъдат усвоени, прогнозира Иван Костов.

Другата мярка е съкращаване на администрацията, и то сериозно – с 1/3.

Мартин Димитров пък за пореден път се опълчи срещу руските проекти. „Настояваме за категоричното спиране на проекта „Белене”, той струва много пари и не носи нищо на България”, заяви лидерът на СДС.

Той препоръча за всички бюджетни разходи да се прилагат правилата за европейските фондове.

„Много фирми фалираха, докато чакаха да си получат парите от държавата. Не можем да приемем, че правителството има пари за тютюнопроизводителите, АЕЦ „Белене“, Южен поток, но няма пари за бизнеса. Това е кокошката на българската икономика, хората, които плащат данъците”, посочи Димитров.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: антикризисни мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
12
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Нали целта е да се спре звездното пуешко дуене, простащина и безмозъчие на мутро-милиционерско-пожарникарската ***, която "ни управлява". Значи - отговорил си вече сам.
15
13
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
В Булгаристнаска ССР няма други на власт... от 65 години е така... ГЕРБ са пълни с комуняри... а за Костоф ималките деца знаят чее ортак на партията майка закрилница...
14
3
 
10
 
! Отговори
преди 13 години
"Увеличение на данъци, намаляване на пенсии и заплати е песимистичният, а предсрочни парламентарни избори и Костов на чело е оптимистичния. Така ли?
13
7
 
22
 
! Отговори
М да преди 13 години
Костов извадини от кризата..само ти си ни надеждата.Веднъж ни спаси през 1997,когато комунистите разпродадоха държавата и зърното дори бяха продали.Сега пак ти си ни надеждата
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сините лидери са напълно прави Много фирми фалираха, докато чакаха да си получат парите от държавата. Не можем да приемем, че правителството има пари за тютюнопроизводителите, АЕЦ Белене, Южен поток, но няма пари за бизнеса. Това е кокошката на българската икономика, хората, които плащат данъците, посочи Димитров.
11
6
 
19
 
! Отговори
КОКО преди 13 години
Аз ви казах,че Костов ще си отегли подкрепата и ГЕРБ ще падне от власт :)
10
6
 
20
 
! Отговори
baykolu преди 13 години
Е най после! Повече от ясно беше, че няма нормален човек в Бъпгария, който да търпи до безкрайност боковите идиотщини, освен правоверните му гербави ***. Крайно време беше, тези двамата да си спомнят какво означава "Синята идея", какви са основните и принципи и ценности и да се дистанцират от този милиционер! Лошото е, че може би от страх, може би от някакви властови мераци не поставят въпроса както трябва! А истината е ОСТАВКА без условия! На ЦЯЛОТО правителство на чело с Боко! Какви са тези антикризисни програми, какви са тези глупости?! Това май ще е ТРЕТАТА антикризисна програма на правителството! Тридесет неуспешни ли трябва да изтърпим, за да разберете, че за нищо не стават?!?!?!
9
3
 
9
 
! Отговори
RAD преди 13 години
По принцип има логика в това, което казват,но за съжаление липсва конкретиката.Също съм на мнение,че се изгуби ценно време да се печелят овации вместо да се действа с непопулярни мерки... Дано тази критика да стане малко по-градивна,защото иначе ще замирише на политическо изнудване и опит за печелене на политически симпатии от обществото...
8
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според него на управляващите им липсва най-вече историческо мислене, защото не са преживели двете кризи, които сините са. СМЕЕЕХ - как могат акъл да дават след като са ги създали 2те кризи ? присмял се хърбел на щърбел
7
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МЛЪКВАЙТЕЕЕЕЕЕ......
6
3
 
24
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
"... срок от месец и половина, за да направят антикризисна програма." Коя поред ще е тая програма за Герб Холиууд Ентъртейнмънт ООД? Те нали вече имаха такава от периода преди изборите 2009, нагледахме й се, насладихме й се. Сега пак ли (псевдо-) програма, (псевдо-) дейности от някакви (псевдо-) величия в (псевдо-) световен план.Благодаря ще кажа аз на тези две опции. За тях има само една - АУТ.
5
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След това, на първи септември, да се явят в кабинета му с нея. Ако някой министър не е в състояние да го направи, да си подаде оставката, препоръча другарски председателят на ДСБ.++++Тоя нещо се изживява като Цар май ! Нагло ***! Отиваме на избори и да видим ДСБ ще помиришат ли депутатски стол!
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък искам революция, която напълно да заличи сегашния политически живот пълен с разни псевдо-политици, които нямат страх от народа!
3
2
 
33
 
! Отговори
P.djuf преди 13 години
Ами сега?Досега беше лесно-който критикува ГЕРБ е комунист, *** червена гад.сега освен да обявим и Костов и М.Димитров за червени?
2
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам евтаназия за Гаргамел и слабоумния Мартинчо .... Стига са се мъчили хайваните Ще спонсорирам държавата със спринцонвка и белина !
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми, за съжаление не е далеч от истината. В икономически аспект няма план, няма ясна посока.